Dr. Gabriel Kaczo: ”Fiecare puteți face ceva pentru sănătatea voastră. Informați-vă! Cancerul poate fi învins!”

Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne, în timp ce incidența cancerului în populația din țara noastră este de aproximativ 47.500 de cazuri noi pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cancerul la sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populația din România, potrivit studiului Onco Monitor 2014. Același studiu a arătat că că un oncolog consultă pe lună, în medie 40 de paciente cu cancer la sân și 20 de pacienți cu cancer pulmonar. Aceste tipuri de cancer sunt și cele responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de această afecțiune.

În România, 17% din totalul deceselor survenite în urma cancerului, înregistrate în rândul femeilor, sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce privește populația masculină, un procent considerabil este cauzat de cancerul broho-pulmonar, respectiv 27,3%.

Cauzele principale pentru apariția cancerului

Cancerul reprezintă cea da-a doua cauză de mortalitate, potrivit Ministerului Sănătății, constituind o problemă importantă de sănătate publică.

Dintr-un total de 254.000 de decese produse în 2014 în România, cancerele au provocat 30.100 de decese din rândul bărbaților și 20.200 de decese la populația feminină.

”Cancerul este tot mai fregvent și tot mai perfid în ultimele decenii, devenind o problemă majoră de sănătate publică. Cauzele acestei schimbări sunt legate de modul nostru de viață și de mediul poluat în care trăim”, a declarat conf. univ. dr. Dan Eniu, medic primar chirurgie oncologică.
Fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și sedentarismul reprezintă principalii factori de risc pentru cancer.

”30% dintre cazurile de cancer se datorează alimentației, 30% fumatului, 10% infecții (virale, bacteriene) iar diferența agenți fizici, radiații. Simpla renunțare la fumat ar scădea mortalitatea din cancer cu 30%. Suntem încântați de noua lege ce interzice fumatul în spațiile publice. În ciuda unui stil de viață sănătos, generația tânără fumează într-un procent îngrijorător. Modificarea legislativă, alături de întărirea mesajelor: poți să renunți să îți faci rău, va duce la scăderea incidenței cancerului, a declarat conf. univ. dr. Gabriel Kaczo, Președintele Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.

Lipsa de informare, lipsa specialiștilor și lipsa fondurilor- principalele probleme

”În România, populația nu se informează suficient și nu sunt conștienți de necesitatea investigațiilor periodice. Pacienților din România le este teamă să meargă la medic pentru a nu descoperi că suferă de vreo boală. Trebuie eforturi unite, medici de familie, ONG-uri pentru ca oamenii să fie convinși să își facă verificările necesare. Este, de asemenea, importantă poziția pacientului vizavi de boală. Trebuie să se străduiască, să își schimbe modul de viață care l-au adus în această situație.

În România pacienții ar trebui să se adreseze centrelor. Trebuie să existe o mai bună informare pentru ca pacienții să ști că trebuie să-și facă investigații. Din păcate, specialiștii oncologici nu pot să se ocupe și de partea de informare. Medicii de familie ar trebui să recomande pacienților să își facă investigații. Avem probleme chiar în a accepta tratamentul. Trebuie să vorbim pe limba lor. Autoritățile publice trebuie să se implice și să informeze populația” a declarat conf. univ. dr. Dan Eniu, medic primar chirurgie oncologică

Potrivit medicilor oncologi, partea de informare în România este deficitară. Cea mai mare parte a pacienților folosesc internetul ca sursă de informare ceea ce nu reprezintă întotdeauna cea mai bună alternativă.

”Marile clinici oncologice din Europa dețin pe site-urile oficiale secțiuni dedicate pacienților unde aceștia pot găsi informații puse la dispoziție de un personal calificat. Așa ceva în România nu există. Sunt doar forumuri pe care fiecare își scrie experiența, fiecare scrie ceea ce a trăit și este o informație de multe ori greșită și inadecvată. Trebuie sprijinite ONG-urile pentru a putea informa cât mai multe persoane” potrivit dr Eniu.

Dacă se întâlnesc mai mulți specialiști ce se adresează aceluiași subiect atunci rezultatele sunt foarte bune. Pacientul ajunge într-un centru, cazul este discutat și se hotărăște conduita de urmat. Din păcate, România are puțini specialiști, iar în orașele mai mici aceștia nu se găsesc în același loc.

Există terapii moleculare țintite. Poate că nu există toate tratamentele aflate la nivel mondial, suntem puțin în urmă. Cancerul nu trebuie asociat cu decesul. Avem suficiente exemple pozitive. Se vindecă unul din din doi pacienți, prin accesibilitate la tratament, diagnostic, imagistică perfomantă.

La Cluj există toți acești factori. Dar în cea mai mare parte a țării specialiștii în cancer nu sunt în același centru. Comunicare interdisciplinară se întâmplă izolat, potrivit doctorului Gabriel Kaczo
Ce mai mare problemă este lipsa fondurilor. Toate țările europene se confruntă cu această problemă. Pentru tratamentul cancerului este nevoie de fonduri din ce în ce mai mari.

Fiecare domeniu are nevoie de fonduri. Prevenția, informarea, tratamentul și îngrijirile paliative. Perioada de așteptare pentru un RMN este de o luna-șase săptămâni, mult mai puțin comparativ cu alte state europene. Singura problemă este radioterapia, acolo unde perioada de așteptare este mai mare din cauza lipsei de aparate. Cancerul înseamnă peste 200 de boli. Un număr foarte mare de specialiști, invetiții în tehnologie. Sunt doar 20 de aparate de radioterapie în toată țara.

Centrul din Cluj atrage pacienți din toată țara. S-au făcut progrese mari, dar trebuie în continuare multă muncă. Femeile peste 50 de ani trebuie să meargă să își facă o mamografie o dată pe an și odată cu inceperea vieții sexuale un test Papanicolau anual, a declarat Dr Adriana Melnic, Director Executiv Societatea Română de Cancer

Cum luptăm cu cancerul?

Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiul II sau III. Aceiași situație este și în cazul cancerului de ovar, doar 15% dintre acestea fiind depistate în stadii incipiente, ceea ce explică evoluția nefavorabilă și mortalitatea scăzută.

Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala îl are atât asupra pacienților, cât și la nivel social.

Progresele în Oncologie, traduse prin diagnosticare moleculară și tratament inovator, pot conduce la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer, precum și a calității vieții acestora.

”În oncologie este esențial un diagnostic corect, un stadiu precis și specialiști competenți. Dacă reușim să avem diagnostice și tratamente mai complete și mai precise și să condensăm la sub o lună toate investigațiile necesare pentru acestea iar decizia terapeutică să fie cu adevărat multidisciplinară, vom face un pas major în asistența oncologică în România”, a declarat conf. univ. dr. Gabriel Kacso, Președintele Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală.

Problematica legată de cancer este extrem de complexă. Pentru a câștiga bătălia împotriva cancerului avem nevoie de schimbări, de la creșterea gradului de informare și responsabilitate a populației în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, la depistarea precoce și introducerea noilor metode inovative de diagnostic și tratament.

Soluții pe termen lung pentru o mai bună informare a populației și pentru scăderea numărului bolnavilor de cancer.

Informarea corectă prin surse mass-media care să ajungă la toată populația și schimbarea modului de viață pot scădea numărul bolnavilor și a deceselor cauzate de cancer.

”Este important să fie condensată aparatura în marile orașe cu tradiție medicală, dar cred că trebuie să ne apropiem de pacienți nu să adunăm internări îndelungate. Radioterapia durează 5-6 săptămâni timp în care pacientul este internat chiar dacă nu ar fi necesar acest lucru. Dacă am construi centre ambulatorii de radioterapie în fiecare capitală de județ, aunci am putea economisi o mare parte din banii care acum sunt cheltuiți pe internări mai mult sau mai puțin necesare, mai mult din considerente geografice decât medicale” a explicat dr Gabriel Kacso

Informare prin intermediul televiziunilor

”Dacă am avea o sumă limitată cred că cel mai mare beneficiu l-ar aduce dacă am investi în diagnostic. Cazurile devin mai avansate deoarece cel mai adesea se tergiversează diagnosticul și cel mai adesea pentru că pacientul nu știe unde să meargă. Ne uităm mult la televizor. Dacă în bara de jos pe canalele de televiziune sunt informări de interes general, cum ar fi informări privind mamografia, pacienții vor avea astfel informații. Sau mesaje de interes general, precum ”Femeile peste 50 de ani trebuie să facă o mamografie o dată pe an”. Mesaje simple care pot ajunge la toată lumea. Puteți face fiecare dintre voi ceva pentru sănătatea proprie!” a sugerat dr. Gabriel Kaczo

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii