Inculpații din dosarul Transferoviar-Salina Ocna Dej, trimiși în judecată în stare de libertate

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MIHUŢ GEORGEL la data faptelor directorul Salinei Ocna Dej, pentru infracţiunile de:
– luare de mită în formă continuată,
– complicitate la spălare de bani în formă continuată,

TANASĂ ELENA-LUCIA, la data faptei director Vânzări, Logistică, Parteneriate la Societatea Naţională a Sării SA, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată,

CĂLIN MITICĂ, la data faptelor om de afaceri ce controla SC Transferoviar Grup SA, pentru infracţiunile de:
– dare de mită în formă continuată,
– spălare de bani în formă continuată,

MĂDĂRĂŞAN KINGA, la data faptei director general la SC Transferoviar Grup SA, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată,

ŞTEFAN ADRIIAN, la data faptelor director de infrastructură SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– complicitate la dare de mită în formă continuată,
– complicitate la spălare de bani în formă continuată,
– complicitate la dare de mită,

IANCHIŞ COSMIN ADRIAN şi MICLEA CORNEL EUGEN, la data faptelor administratori ai unei societăţi
comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de
– complicitate la dare de mită, în formă continuată,
– complicitate la luare de mită, în formă continuată,
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 07.07.2011 – 11.12.2013, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranşe succesive, a sumei totale de 87.841,59 lei către inculpatul Mihuţ Georgel, în calitatea menţionată mai sus, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relaţia cu Salina Ocna Dej. Acest “sprijin” consta în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării SALROM SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăţi naţionale), a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de inculpaţii Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective şi predate în numerar inculpatului Mihuţ Georgel.

În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ştefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841,59 lei, în sensul că a iniţiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaţilor Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen) şi a urmărit buna funcţionare a acestuia.

În acelaşi context, în datele de 13 decembrie 2012 şi 07 noiembrie 2013, inculpata Mădărăşan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ştefan Adriian.

Remiterea bijuteriilor s-a realizat în legătură cu îndatoririle de serviciu ale inculpatei Tanasă Elena Lucia, pentru ca aceasta să avantajeze interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA, în cadrul desfăşurării procedurilor privind atribuirea şi menţinerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum şi în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA, în contractele de transport şi actele adiţionale încheiate.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Călin Mitică, Mihuţ Georgel şi Mădărăşan Kinga. Aceeaşi măsură s-a dispus asupra unor sume de bani ridicate de la inculpaţii Călin Mitică (12.590 franci elveţieni) şi Mihuţ Georgel (4.200 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare