Aquapark sau Parcul-Est Între Lacuri?

În ședința de Consiliu Local din data de 28 februarie primarul municipiului, dl. Emil Boc, a pus pe agenda de lucru, ca propunere cu titlu exploratoriu, ideea construirii unui parc acvatic de distracții (aquapark) și a unei baze sportive aferente acestuia în Cluj-Napoca. Amplasarea lor a fost propusă a se face în zona cartierului „Între Lacuri”, unde primarul a afirmat că există un teren disponibil aflat în proprietatea municipalității.

”Această inițiativă vine după ce, de mai bine de 10 ani, proiectul unui aqupark a figurat între propunerile electorale ale domnului E. Boc/PDL/noului PNL, fără a se întreprinde nimic concret pentru transpunerea sa în realitate. De asemenea, conform celor declarate de viceprimarul Dan Tarcea, există mii de solicitări din partea clujenilor pentru construirea acestui obiectiv”, potrivit PSD Cluj.

Pe de altă parte, după ședința de Consiliu, membrii inițiativei civice SOS (Societate Organizată Sustenabil) au transmis autorităților, prin intermediul deputatului independent Adrian Dohotaru, că disponibilitatea terenului în cauză a fost indicată autorităților de către reprezentanții societății civile clujene încă în urmă cu 5 ani, iar cu ocazia inaugurării parcului Iulius Mall primarul Emil Boc a promis folosirea lui pentru construirea Parcului Est – Între Lacuri. Aceasta initiațivă este susținută, prin semnături, de 3000 de clujeni, precum și de specialiști ai Societății Române de Ornitologie, care semnalează existența în zonă a unei faune acvatice unice în zona orașului. Reprezentanții inițiativei susțin că un parc cu acces liber al clujenilor, neinvaziv față de mediul natural și încurajînd sportul de masă ar fi preferabil construirii unei baze sportive și de agrement cu acces platit, într-un oraș în care chiar și numărul spațiilor verzi și al locurilor de joacă dintre blocuri este insuficient.

În acest sens, deputatul Adrian Dohotaru organizează o dezbatere.

Ce facem cu cel mai valoros teren al orașului? De ce merită continuată ideea de Parc Est / Între Lacuri? De ce aquapark-ul cu parcare de 800 de locuri și baza sportivă încalcă prevederile PUG-ului? De ce spațiu public și nu zonă cu acces restricționat? Ce inițiative legislative facilitează crearea de spații verzi? Sunt câteva întrebări la care răspundem împreună la Librăria Cărturești, Iulius Mall, în apropierea parcului propus. Moderez o dezbatere cu privire la cea mai valoroasă proprietate a Clujului și ne revendicăm dreptul la oraș. Ne întâlnim joi, ora 18.00, la Cărturești, cu ecologiști, experți, activiști ca să discutăm soarta Parcului Est și să convingem Primăria să creeze cel mai mare parc al orașului. Cu ocazia asta, anunțăm public și înființarea asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS)”, este anunțul lui Adrian Dohotaru.

SOS Parcul Est este o campanie care cere autorităților realizarea celui mai mare spațiu public al Clujului, un parc ce unește cele patru lacuri, dar și fosta pepinieră de la Baza Sportivă Gheorgheni. Societate Organizată Sustenabil (SOS) este un grup civic informal transformat recent în asociație.

SOS nu se opune ideii de aquapark sau de bază sportivă, dar nu în zona propusă ca parc.

Social democraţii clujeni consideră că soluția, în această situație, nu este o alegere sau prioritizare între cele două inițiative, ci gestionarea simultană a ambelor tipuri de nevoi și respectarea ambelor promisiuni asumate de primarul municipiului, dl. Emil Boc. Este nevoie și de construirea Parcului Est în zona Între Lacuri, areal cu un specific aparte in Cluj-Napoca, folosind terenuri aflate în proprietate publică și puse în mod deschis si gratuit la dispoziția clujenilor, precum și identificarea unei zone disponibile pentru construirea unei baze de agrement și a unui aquapark, posibil printr-un parteneriat public-privat, și care să fie sustenabilă prin accesul platit. Existând, la nivelul municipiului, cerere pentru amandouă, autoritățile trebuie să inițieze demersuri pentru a răspunde în mod activ solicitărilor cetățenilor, a declarat senatorul Vasile Ilea, președintele organizației PSD Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc, pe de altă parte, explică faptul că Parcul Est se întinde pe o suprafață de peste 150 de hectare, astfel că 16 hectare vor fi folosiți pentru Aquapark și Bază Sportivă și restul suprafeței rămâne parc.

Zona parcului Est nu se rezumă doar la cele 16 hectare care sunt în pepiniera Becaș. Acolo sunt sute de hectare care va continua cu parc. Proiectul parcului Est nu este limitat la zona Becaș, nu este o problemă să se facă utilități pe 16 hectare”, a declarat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare