Sunteti aici:MedicalTăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate

Tăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate

Publicat in data

România stă aproape cu indiferenţă pe una din marile ei bogăţii, apele termale. Cu proprietăţi curative, calde sau fierbinţi, pline de componente vindecătoare, apele termale ar putea constitui o perlă a coroanei în turismul românesc de sănătate.

Una din staţiunile despre care se vorbeşte prea puţin la nivel naţional este Tăşnadul, cunoscută de ardeleni pentru apele sale binefăcătoare. Pitită la poalele ultimelor dealuri, înainte ca bogata Câmpie de Vest să-şi rostogolească întinderea rodnică până în zare, staţiunea termală Tăşnad şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea. Astăzi turiştii care vin aici pentru tratament au la dispoziţie bazine exterioare prevăzute cu spaţii de şezut în apă, copertine care să-i apere de efectul direct al razelor solare şi balustrade ce conduc paşii lor şovăitori şi şubreziţi de ani ori dureri în apele aproape miraculoase. Bazinele de agrement şi baza de tratament completează oferta staţiunii bogată în unităţi de cazare.

DSC 0150

A te durea sau a nu te (mai) durea

Se spune că după 40 de ani, dacă nu te doare nimic, ai o problemă, iar afecţiunile aparatului locomotor însoţesc inevitabil înaintarea în vârstă. Am asistat la schimbarea la faţă a staţiunii, aşa că am vrut să cunosc medicul balneolog care stă la dispoziţia turiştilor la baza de tratament.

Încă de pe coridoarele Hotelului Marissa, acolo unde există un centru de tratament modern, aşa cum îi stă bine unei staţiuni cu apă termală, numele medicului Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, văzut pe uşa cabinetului, mi-a dat o infuzie de optimism.  Aflu de la domnia sa că a lucrat o viaţă întreagă la Felix, aşadar are experienţa îndelungată a unei staţiuni foarte renumite şi o invit să ne spună mai multe despre activitatea sa profesională.

Apa de Tăşnad este mai bună decât cea de Felix

DSC 0141

Dr. Maria Nădejde: Am terminat la Timişoara şi după aceea am fost trei ani medic de întreprindere la Hunedoara. Întâmplarea face că am ajuns medic fizioterapeut, pentru că mie îmi plăceau Internele. Am făcut balneofizioterapie la Cluj, am luat Felixul şi 40 de ani am lucrat acolo.

Cum acasă am avut multe probleme cu tatăl meu care a fost foarte bolnav, timp de 10 ani nu m-am mişcat de langă el, dar  apoi tata s-a stins. Aici, la Tăşnad era liber de multă vreme postul şi cum m-am pensionat, într-o zi am decis să vin, sfătuită de medicul meu.  L-am luat pe Nădejde cu mine să vedem ce e la Tăşnad. Am venit, mi-a plăcut şi mi-am zis „Hai să văd, să încercăm” . Cânad au aflat unde sunt, toată lumea m-a întrebat dacă apele de aici sunt mai bune decât cele de la Felix.

Rep.: Chiar aşa, care este adevărul, doamna doctor?

Dr. Maria Nădejde: La început nu am dat niciun răspuns, pentru că nu aveam experienţa apelor de la Tăşnad. Am avut nevoie de timp şi mai ales să revăd pacienţi după tratament. Acum, după trei ani, pot spune că este mai bună apa de Tăşnad decât cea de Felix.

DSC 0138

Rep.: Chimic aşa se vede, pe hârtie, lista de componente fiind mai lungă. Cum e concret şi ce este mai important?

Dr. Maria Nădejde: În primul rând este mai bună pentru că radioactivitatea apei de Tăşnad este extrem de scăzută. Compoziţia chimică nici nu este atât de importantă, după mine, cât termalitatea apei. La Felix, izvorul are 42 de grade, 43 cel mult, în timp ce aici apa ţâşneşte la 72-78 de grade. Mai merg pe o idee şi anume, că termalitatea este excelentă şi că nu are atât de multe contraindicaţii, aşa cum este apa de la Felix.

Cura termală cu apă de Tăşnad poate fi prescrisă inclusiv celor care au făcut chimioterapie, adică pacienţilor operaţi de neoplazii, indiferent că era vorba de histerectomii, de extirparea sânului, tiroidă, în timp ce la Felix le era total contraindicată. E un bonus pe care îl are Tăşnadul. Am pacienţi care vin şi fac cura termală cu rezultate bune. Iniţial am avut o reţinere, pentru că aveam experienţa de la Felix şi ştiam că acolo nu se putea, dar radioactivitatea scăzută de aici mi-a dat curaj. Am prescris cura de apă termală şi nu am avut niciun rezultat negativ.

Afecţiunile care se tratează aici………………

Află ce boli se pot vindeca dacă faci curele cu apă termală de Tășnad

Citește și Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

INTRA IN DISCUTIE

1 COMENTARIU

  1. Aceasta baza de tratament ne-a fost recomandata de o persoana apropiata si draga noua am acceptat sa venim aici in concediu ,in prima fazani s-a parut o baza ca oricare alta,dar pe parcurs am ramas impresionat de efectele curative. Ospitalitatea comerciantilor , ca oriunde in tara lasa de dorit ,de ce?
    Preturi mari,atat la articolele de plaja cat si la restaurante,de ce oare vor sa castige in 3 luni cat ar castiga intr-un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...