Doctor Patriciu Achimaş Cadariu interviu

O treime din cancere pot fi evitate dacă alegem un regim de viaţă sănătos

Am ajuns la cea de-a treia parte a dialogului avut cu Conf. Dr. Achimaş-Cadariu Patriciu, Medic primar Obstetrică – Ginecologie şi Chirurgie la Institutul Oncologic „Profesor Dr. Ion Chiricuţă”. N-am să vă ascund profunda satisfacţie că în spitalele Clujului găseşti asemenea medici, care ar avea parte de cu totul alte condiţii în orice ţară din vestul Europei şi totuşi rămân aici, iar Institutul Oncologic este, poate, unul din cele mai sensibile instituţii medicale, înspre care se îndreaptă speranţele multor pacienţi.

 

Rep.: În lumea reală de astăzi e o continuă criză a citostaticelor. Cum vă descurcaţi aici, pentru că nu am auzit ca bolnavii de la Cluj să se plângă, iar, cum spun englezii, „No news is good news”.

Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu: Cauzele sunt multiple, despre criza medicamentelor în general şi a citostaticelor în special se vorbeşte şi la nivelul Miniştrilor Sănătăţii din ţările mult mai dezvoltate din toate punctele de vedere decât noi. Medicina progresează extrem de mult, metodele de tratament, sunt din ce în ce mai sofisticate, de vreme ce acum se practică tot mai mult o medicină personalizată, costă din  ce în ce mai mult şi la un moment dat, metodele pot deveni nesustenabile.

Există producători care pot avea probleme, există distribuitori care mai încurcă lucrurile, poţi să ai tu însuţi, ca instituţie dificultăţi, când nu eşti atent cu  gestionarea resurselor. În ultimii ani, cel puţin instituţional, ne-am străduit printr-un efort comun să nu avem astfel de probleme. Desigur, există momente când lucrurile sunt deasupra celor implicaţi.

Chiar azi citeam că unul din spitalele din Bucureşti a rămas fără un anumit…….

Citeste continuarea interviului pe site-ul de stiri medicale ZiarMedical.ro –  O treime din cancere pot fi evitate dacă alegem un regim de viaţă sănătos

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii