Apnee in somn – cauze, simptome, tratament

Apneea reprezintă o afecțiune pe care o cunoaștem cu toții, de care unii dintre noi ne lovim adesea, dar pe care o numim generic sforăit. În realitate, sforăitul nu reprezintă tocmai o condiție normală a somnului, deoarece acesta denotă de fapt o incapacitate de a respira în mod corect. Apneea în somn conduce la lipsa de odihnă și la o oxigenare deficitară, lucru care adesea înseamnă oboseală, nervozitate și frustrare de-a lungul întregii zile.

Apneea în somn – cauze

Apneea este favorizată adesea de factori de natură anatomică. Orificiile respiratorii prea mici, deviația de sept sau alte probleme la nivelul aparatului respirator influențează foarte mult modul în care respirăm. De asemenea, există și alte tulburări le nivelul căilor respiratorii care pot conduce către obstrucționarea aparatului respirator, favorizând astfel apariția apneei în somn. Obezitatea, fumatul, un stil de viață nesănătos, lipsa aerisirii, acestea sunt doar câteva dintre cauzele ce pot conduce la SAS, sindromul apneei în somn.

Simptomele apneei în somn.

Cel mai vizibil semn după care este recunoscută apneea în somn îl reprezintă sforăitul. Acesta poate persista ani de zile, fiind cel mai adesea descoperit de câtre partener, sau în unele cazuri chiar de către persoana care suferă de această afecțiune (trezirea din somn din cauza zgomotului sau a incapacității de a respira). Apneea se poate observa cu ușurință din cauza faptului că persoana care suferă de această afecțiune are tendința de a respira pe gură, lucru care nu este corect, deoarece procesul respirativ presupune inhalarea pe nas a aerului și expirarea pe gură a acestuia.

Alte simptome ale apneei fac referire la somnolența diurnă, care este practic o consecință a lipsei de odihnă din timpul nopții, tocmai din cauza respirației deficitare. Astfel, specialiștii evaluează apneea pe baza unor chestionare, iar una dintre întrebările de bază este aceea care face referire la posibilitatea de a adormi în timpul zilei, în ciuda odihnei nocturne. Cu cât riscul este mai ridicat de a adormi în timpul zilei în urma unor activități banale, fără efort și fără consum de alcool în prealabil, cu atât mai mult diagnosticul de apnee poate să apară.

Simptome asociate apneii sunt uscăciunea gurii, nevoia de a urina frecvent, transpirația abundentă și insomniile. De asemenea, apariția coșmarurilor, a durerilor de cap, a lipsei de concentrare sau creșterea în greutate, reprezintă ale simptome ce nu trebuie ignorate. Toate aceste simptome sunt evaluate de către medicul specialist pentru a vedea dacă întradevăr se poate discuta despre apnee și dacă da, care sunt metodele de tratament.

Apneea în somn – Tratament

Apneea poate fi tratată, în funcție de gradul de severitate, fie prin folosirea unor dispozitive specifice, fie prin metode chirurgicale. Aparatele folosite pentru tratarea apneei fac parte din terapia CPAP și folosesc presiunea pentru a introduce în caile nazale a aerului pentru inspirație. Intervenția chirurgicală este recomandată atunci când această terapie nu funcționează sau atunci când pacientul prezintă patologii obstructive, greu de corectat sau tratat prin dispozitive speciale. Un aspect foarte important în acest caz este cel al amigdalelor, deoarece acestea pot influența severitatea apneei, iar intervenția chirurgicală presupune astfel micșorarea sau scoaterea amigdalelor în vederea îmbunătățirii procesului de respirație.

Apneea este cel mai adesea o afecțiune neplăcută și greu de gestionat, care afectează destul de mult calitatea vieții. Este important ca în cazul în care bănuiți că apneea este cea care vă deranjează somnul, să cereți părerea unui medic specialist în acest sens. Tratamentul apneei in somn se realizeaza intr-o clinica ORL Cluj specializata.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare