Simulare de atac cibernetic, prezentată la Cluj

66% din traficul pe internet va fi generat până în 2020 prin rețele Wi-Fi și dispozitive mobile, iar ţinta atacurilor nu vor mai fi doar companiile mari și cele din domeniul bancar, ci și organizații mici și medii. Costul mediu al unui atac este de 4 milioane de dolari, potrivit unui studiu Cisco.

Noile tehnologii favorizează creșterea breșelor de securitate în cadrul companiilor. Atacurile cibernetice creează pagube într-o serie largă de domenii, iar amenințările vor crește în volum și vor fi din ce în ce mai sofisticate, potrivit specialiștilor în securitate cibernetică prezenți la evenimentul Cluj Connecting Day (CCD).

Dispozitivele mobile, stocarea informațiilor în cloud-ul public, infrastructura cloud și comportamentul utilizatorului sunt factori despre care profesioniștii din domeniul securității consideră că prezintă un risc major în expunerea organizației unui atac cibernetic. Aria de acțiune a hackerilor va fi mai mare, iar monitorizarea sistemelor informatice, tot mai dificil de realizat. Țintele atacurilor informatice nu vor mai fi doar companiile mari și cele din domeniul bancar.

„Principalele obstacole în asigurarea unei securități a datelor sunt bugetul alocat, compatibilitatea soluțiilor folosite, lipsa de personal specializat și complexitatea soluțiilor utilizate. Peste 50% dintre organizații folosesc între 6 și 50 de furnizori de soluţii de securitate. Sunt atacuri care creează şi un impact de zeci de milioane de dolari sau atacuri de mii de dolari. Impactul devine din ce în ce mai mare, pentru că suprafața în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai vastă”, a explicat Dorin Pena, directorul general al Cisco România.

„Nu vedem dușmanul, nu îi vedem tunurile, arbaletele sau armatele, ca atare nu percepem amenințarea. Nu percepem nici gradul nostru de expunere la atacuri, pentru că, practic, sunt invizibile, deci nu le putem percepe cu simțurile cu care am fost învățați să o facem. Nevoia de securitate este una de bază și vine după partea de nevoi fiziologice. Pentru o organizație, dincolo de supraviețuire, apare nevoia de siguranță, de securitate”, a declarat Marcel Borodi, președintele Brinel Cluj.

Pentru a înțelege riscul la care se expun organizațiile, consultanți în securitate au  evidențiat la Cluj anatomia unui atac cibernetic, ilustrând cum se întâmplă un atac, cum este perceput de cel care îl execută și de către cel atacat și ce măsuri pot fi implementate în astfel de cazuri. Colaborarea în era digitală, automatizarea în rețelele de campus, infrastructura IT fiabilă și ușor de administrat și soluții pentru centrele de date s-au numărat printre subiectele prezentate. CCD este cel mai important eveniment din Transilvania dedicat profesioniștilor și specialiștilor IT&C din companii private și instituții publice, cu 250 de specialiști.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii