aplicație

Micii meșteri mari ai Clujului. Softuri de buzunar, softuri de milioane

Clujul devine un paradis al aplicațiilor informatice. Inventivitatea IT-știlor clujeni a ajuns și în atenția marilor investitori, care se arată dispuși să scoată din conturi milioane de dolari pentru programe care le aduc clienți, le reduc costurile sau pur și simplu le ușurează munca.

Un start-up clujean format din cinci tineri entuziaști a lansat o aplicație web și mobilă pentru femei și saloane de înfrumusețare. Aceștia spun că au demarat proiectul din dorința de a învăța mai multe, experiența unei afaceri noi fiind una dintre cele mai valoroase.

Botezată Domnița, aplicația oferă posibilitatea de a găsi rapid cele mai apropiate saloane de înfrumusețare în funcție de preferințe și de servicii. Utilizatoarele pot căuta rapid saloanele din apropierea locului în care se află, dintr-un oraș ales sau după categoriile de servicii dorite.

„Domnița a prins contur prin dedicația și prin perseverența unui grup de prieteni. Produsul este util, deoarece are și rolul de mărire a vizibilității pentru saloanele de înfrumusețare”, susține dezvoltatoarea Georgina Lupu.

Platforma dispune de o bază de date din România, cu 1.800 de saloane. Profilul unui salon cuprinde adresa, poziția pe hartă, descriere, fotografii, servicii prestate, tarife, orar de funcționare, număr de telefon. Platforma are o aplicație web, aplicații mobile pentru iOS și Android, un sistem de administrare gratuit dedicat saloanelor, de unde acestea își pot administra profilul.

Informatica în educație: părinții văd în timp real notele copiilor

Câțiva studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai, grupați în clubul Romania One Student, au creat o aplicaţie ce conţine datele de contact ale senatorilor şi ale deputaţilor, voturile obţinute de aceştia, adresa biroului, dar şi dacă parlamentarii au domiciliul în colegiul pe care îl reprezintă.

O mare parte din parlamentari nu au afişate public datele de contact sau cele prezentate nu mai sunt valabile, dar studenții au reușit să pună cap la cap Harta Electorală cu datele aleşilor. Proiectul va continua cu adăugarea altor date, cum ar fi CV-urile deputaților sau senatorilor, detalii despre activitatea parlamentară sau prezenţele la şedinţe.

Șapte antreprenori tineri au dezvoltat o platformă pe internet, Softschool, care acoperă nevoile de gestiune integrată a documentelor şi activităţilor şcolare şi preşcolare. Cele mai importante caracteristici sunt: catalog şcolar online cu înştiinţări în timp real (note, absențe, orar), comunicare între părinţi, profesori, elevi; extragerea de rapoarte şi simplificarea proceselor de comunicare dintre instituţiile de învăţământ (trimise în timp real către inspectorat, primărie).

Platforma permite alegerea transparentă a ofertanţilor din şcoli, fiscalizarea ofertelor (albume foto, excursii, oferte de activităţi extraşcolare); parteneriate strategice cu marii angajatori pentru racolarea de talente, monitorizarea cazurile sociale de către diverse instituţii. Din 2016, serviciile sunt oferite gratuit către toate instituţiile publice şi către părinţi. Prin intermediul aplicaţiei, părinţii au acces atât la informaţii de bază, ca lecţii deschise, orar, situaţie şcolară, activităţi extraşcolare, dar şi să comunice în timp real cu profesorii, diriginţii, directorul.

În domeniul medicinei, cu ajutorul unei aplicaţii lansate în premieră în România, bolnavii oncologici de la Cluj îşi pot măsura nivelul emoţiilor la care sunt supuşi, aflând în câteva secunde dacă au nevoie de ajutor psihologic. Aplicaţia reprezintă primul instrument computerizat de screening automatizat al stresului pentru pacienții cu cancer, a persoanelor din preajma bolnavilor. Pacientul introduce, pe baza unor termometre emoţionale acele stări pe care le trăieşte: anxietate, stres, depresie, furie, nevoia de ajutor. Acestea vor arăta nivelul de stres legat de boală. Utilizatorul trece la pasul următor, datele pe care le poate găsi în aplicaţie (psihologi, centre, asociaţii) şi pe care le poate contacta.

Idei de afaceri prezentate în 180 de secunde

Valul de softuri create aici a generat deja o mulțime de competiții în domeniu. Hackathonul Innovation Labs grupează 40 de tineri pasionați de tehnologie. Printre ideile de afaceri pe care au mizat IT-iştii din Cluj se numără un serviciu de convertire voce-text pentru medici şi un tracker pentru înotători. Organizaţi în echipe, au dezvoltat într-un singur weekend produse inovatoare ce rezolvă probleme din e-commerce, medicină, fundraising, sport de performanță, muzică.

Printre soluțiile găsite sunt DictaMed – serviciu de convertire voce-text ce le permite medicilor să înregistreze procedurile, PhoneAlias – centralizarea apelurilor de pe mai multe telefoane prin redirecționarea către un singur telefon mobil, Soft Atac – integrează experiența de shopping online în orice magazine, SwimPal – înregistrează performanțele înotătorilor (număr de bazine, viteză, calorii), Buy and Help – utilizarea marketingului în strângerea de fonduri pentru cazuri sociale, Fingerdrum Legend – te învață să cânți la tobe printr-un joc distractive, City365 – recomandări de reduceri bazate pe magazinele și pe localurile din apropiere.

Innovation Labs 1 (Small)

O competiție asemănătoare, Startup Weekend Cluj, reunește aproape 100 de persoane interesate de antreprenoriat și tehnologie, dornice să dezvolte business-uri în 54 de ore. Echipele au dezvoltat proiecte adresate diverselor nevoi ale oamenilor și au beneficiat de sesiuni de mentorat cu specialiști în tehnologia informației, antreprenori și investitori.

Printre aplicațiile premiate s-au numărat Travique, ce grupează festivalurile și petrecerile din România, TapSit, care procesează comenzile în cadrul restaurantelor și permite rezervări online, Mountain Report, pentru pregătirea de ieșiri în natură cu puține resurse bănești, ori Timber.ro, în scopul găsirii de muncitori în construcții.

La Transilvania Demo Day vin în fața investitorilor cele mai promiţătoare întreprinderi mici şi mijlocii tehnologice din regiune, pentru a promova startup-urile inovative din zonă. Timpul este mai scurt: fiecare echipă are la dispoziţie doar 180 secunde pentru a-şi prezenta ideea de afacere şi demo-ul produsului sau al prototipului, plus alte 180 pentru întrebări de detaliu.

Printre soluţiile informatice promovate s-au numărat un schimb de mărfuri automatizat bazat pe licitaţii online, o cameră de 1 cm ce îți redefineşte look-ul; un instrument de resurse umane; algoritmi care pot “vedea” în viitor, o platformă inteligentă de chestionare, un generator de energie prin regenerarea din multiple surse, destinată telefoanelor mobile sau o casă inteligentă dezvoltată în Cluj.

Au pus ochii pe întreprinzătorii clujeni

HipMenu, platformă de comenzi de mâncare pe internet, a fost făcută cu ajutorul unei echipe de clujeni, aceasta fiind proprietatea Cloud Treats, companie americană din Los Gatos (California), care a conceput și aplicații individuale pentru restaurante ca Subway, Marty, Indigo. Ea înregistra în 2015 afaceri de 10 milioane de lei în România, din cele 0,5 milioane de mese livrate în doi ani de existenţă.

HipMenu (Small)

Investiția se ridică la 1 milion de euro, capital utilizat pentru dezvoltarea și îmbunătățirea platformei și în strategia de marketing, vânzări și personal. HipMenu livrează 1.000 de comenzi pe zi clienților din Cluj și Timișoara. Platforma are contracte cu 50 de restaurante din cele două orașe. Aplicația oferă consumatorilor posibilitatea de a-și comanda felul preferat de mâncare dintr-o gamă variată de restaurante prin intermediul site-ului sau al dispozitivelor mobile.

Altă cooperare între clujeni și americani se regăsește la grupul UMT, lider mondial în domeniul soluțiilor și serviciilor pentru gestiunea proiectelor, care a fost declarat drept vizionar de către compania de consultanță și cercetare Gartner, distincţie acordată pentru aplicațiile de analiză integrată a portofoliului dezvoltate de UMT Software Cluj (UMTSC). Premiul se adaugă palmaresului internațional dobândit de companie grație programatorilor clujeni.

„Acest tip de recunoaștere ajută foarte mult la poziționarea softiștilor români drept specialiști în dezvoltare de produse proprii, în contextul în care piața locală este dominată masiv de outsourcing”, a declarat Ionuț Nechita, director general al UMTSC.

Colaborarea grupului cu gigantul american condus de Bill Gates a început în 2006, când Microsoft a achiziționat pachetul UMT Portfolio Manager, dezvoltat integral tot în România.

Fiecare mare festival, cu aplicația lui

Fanii muzicii electronice de la Untold au parte de facilități speciale, precum o aplicație pentru smartphone sau internet gratuit. Participanții au la dispoziție aplicația de mobil îi ajută să se mențină în permanență informați cu privire la artiști, concerte, activități conexe. Aplicația ghidează utilizatorii în perimetrul festivalului, semnalizând scenele, zona de food & drinks, zonele de acces, punctele de informare și ajutor, activări ale partenerilor. O caracteristică importantă este că le dă utilizatorilor posibilitatea de a-și crea propriul program, compilând cronologic toate momentele favorite.

Untold Festival (Small)

Aceasta poate fi descărcată atât pentru Android, cât și iOS, este gratuită și cuprinde toate informațiile utile despre festival, oraș, locații cheie și transport. Anul trecut, publicul prezent la Untold a putut să își facă poze amuzante la cabina Photomatique, să le descarce, să le printeze la faţa locului, să le trimită pe email şi să le pună pe conturile personale de Facebook şi Twitter. De asemenea, fanii care și-au achiziționat bilete sau abonamente au beneficiat de 60 de zile de acces gratuit la Google Play Music și la 30 de milioane de cântece.

Cluj City App este o aplicație dezvoltată, promovată și menținută de către compania Eventya Co, care deține și marca înregistrată Cluj City App. Federația Share, dar și Primăria Cluj-Napoca au primit acces la platforma Cluj City App pentru a-și promova activitățile, evenimentele, calendarul Cluj Youth Capital.

Cluj City App este o implementare a sistemului informațional Eventya pe zona metropolitană Cluj Napoca. Sistemul a fost lansat în 2014 și a înregistrat până la acestă oră peste 22,000 de utilizatori pe aplicațiile mobile și peste 100,000 pe versiunea web. Cluj City App este, din punct de vedere tehnic, aceeași aplicația ca cea lansată de curând pe București, Bucharest City App.

„Având în vedere că o bună parte din zi o petrecem în mediul online, această aplicație ușurează considerabil timpul petrecut în căutarea unui eveniment important, al unui local deosebit sau de ce nu, al unui business depre care vrei să afli mai multe”, a precizat Vlad Pop, președintele organizației. Federația înglobează 37 de asociații și fundații componente, 21 de tineri în Biroul Executiv, 11 în Consiliul Director, colaboratori permanenți și câteva sute de voluntari.

La celălalt mare festival al Clujului, Electric Castle, s-a lansat aplicația muzicală Fingerdrum Master, creată de Csongor Horvath, locul întâi la categoria “Mobile” în România în cadrul programului de preaccelerare Innovation Labs. Ideea lui Horvath, un mare pasionat de muzică, este o aplicaţie prin care oricine poate să înveţe să cânte la tobe şi să creeze efecte. A făcut produsul din propria experienţă, pentru că, deşi creează muzică, nu ştie să cânte la niciun instrument.

Aplicaţia mobilă îi învață pe utilizatori ritmul, beat-ul şi alte elemente de muzică. Juriul a ales cele trei produse premiate dintre cele 24 ajunse în finală. Innovation Labs a debutat cu o competiție hackathon desfășurată simultan în București și Cluj.

Cei care au cucerit America

Întreprinzătorii locali au dat lovitura chiar la americani acasă. Un cercetător clujean, fondatorul unei companii în SUA, a dezvoltat o aplicație de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma sa fiind comparată cu giganții Facebook și Google.

Radu Rusu, în vârstă de 34 de ani, a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca, iar acum doi ani și-a înființat propria companie. Firma sa a atras rapid atenția, astfel că printre cei care au învestit în ea se numără Andreas Bechtolsheim, primul investitor major în Google.

Silicon Valley (Small)

Recent, compania sa, Fyusion, a obținut 3,35 milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii de procesare a imaginilor 3D de la una dintre cele mai mari firme de investiții din Silicon Valley, de la o altă firmă din Japonia și de la alți investitori renumiți. Programul creează un ‘surround view’ care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. Aplicația poate face face panorame selfie, permite efecte de “slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, pentru e-commerce sau modă.

Clujeanca Anda Gânscă a fost inclusă în ediția 2016 a prestigiosului top al celor mai de succes tineri sub 30 de ani, creat de revista economică americană Forbes. În vârstă de 28 de ani, ea a înființat platforma socială Knotch, o companie de content marketing care măsoară succesul conținutului publicat pentru a ajuta oamenii de vânzări să își optimizeze vizibilitatea.

A fost sprijinită de investitori precum fostul director general al companiei Yahoo, Ross Levinsohn, dar și de investitori instituționali, cum ar fi Allen & Co. Knotch, companie cu 10 angajați, estimează să ajungă la afaceri de 8 milioane de dolari în acest an.

Programe informatice simpatice, căutăm finanțare

Daniel Metz, director al companiei clujene EBS, care va deveni în curând NTT DATA România, după înglobarea în grupul japonez, consideră că aplicațiile dezvoltate de micii întreprinzători locali sunt utile și interesante, însă mai greu de transformat în bani, mai ales în țara noastră.

“Crearea unui produs software nou, de la zero, pe care să îl vinzi la 10-20.000 de firme este o utopie în România deoarece la noi nu există capitalul adecvat. În Silicon Valley se finanțează orice, acolo este vânată orice idee informatică valoroasă, iar bugetul este nelimitat.
Una este să creezi o aplicație drăguță de jocuri sau de mâncare pe internet și alta un program complex. O excepție este BitDefender. Noi am creat un ERP pentru care am investit 2 milioane de euro, dar acum ar costa 5 milioane. Firmele noastre de IT ar trebui să se orienteze spre prestările de servicii, să bată la poarta marilor companii auto sau industriale”.

În schimb, Metz militează pentru înființarea unei universități IT private de excelență, sub patronajul Cluj IT Cluster, care să concentreze viitorii specialiști din domeniul informaticii.

Nici marile companii nu stau cu mâinile în sân

La un nivel mai înalt, marile societăți locale din domeniu nu se rezumă doar la servicii externalizate pe care le prestează pentru companiile multinaționale, ci creează și aplicații proprii. iQuest a dezvoltat programul Trip Journal, premiat de Google cu 100.000 de dolari, iar în cadrul unui concurs care a avut loc în SUA aceeaşi aplicaţie a fost declarată cea mai bună din lume pentru telefoanele iPhone. Recognos a creat un sistem de administrare a companiilor de brokeraj, aplicat la şase entităţi din România, iar Arobs, înființată de un grup local de programatori, mai multe programe de monitorizare a parcului auto și chiar ale persoanelor.

Cu toate că principalii beneficiarii serviciilor firmelor de IT sunt plasați în general în străinătate, mai nou și societățile clujene se arată interesate de aplicațiile informatice. Două companii din Cluj au primit anul trecut distincții în cadrul Galei Premiilor eCommerce și Google România de la București, cea care încununează cei mai buni jucători de pe piața industriei de comerț electronic.

Farmec/Gerovital a fost premiată pentru platforma sa de vânzări pe internet, iar Banca Transilvania, pentru promovarea comerțului electronic. Premiile GPeC sunt printre cele mai râvnite din mediul online, fiind acordate pentru în funcție de produsele și de serviciile comercializate de către magazinele online înscrise în competiție.

BOX. Orașul informaticii

Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 dintre 25 de clujeni lucrând în domeniu, conform celui mai recent studiu referitor la industrie, realizat de clusterul iTech Transilvania by ARIES. 14.000 de companii de IT îşi desfăşoară activitatea în România, 50% fiind localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca.

La forţa de muncă activă, în Bucureşti, judeţele Cluj, Iaşi, Timiş sunt prezenţi 73% din totalul angajaţilor din IT. Toate companiile care activează în nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri de 4 miliarde de euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii