Interviu: Adela Marza, președinte al Asociației Clubul Libertății: Misiunea noastră este să-i sprijinim pe cetățeni să preia de la stat inițiativa economică și politică

Adela Marza: Absolventa a Facultatii de Studii Europene, din cadrul UBB, fiind prima generație de abosolvenți cu specialitatea studii europene; este specialist marketing la TETAROM SA, compania administrator a Parcurilor Industriale Tetarom, un model de business deja binecunoscut nu numai în regiunea Cluj dar și în țară si este fondatoare si presedinte al Clubului Clubul Libertății.

Reporter: Ce este Clubul Libertății și de unde se revendică acesta?

Adela Marza: Clubul Libertății este o asociație, o școală de gândire (un think tank), care s-a născut ca o inițiativă a unor oameni liberi (de aici și numele), oameni care au crezut și cred în continuare în ideea de libertate, sub toate formele ei: de la libertatea de expresie până la cea antreprenorială. Una dintre semnificațiile conceptului de „Libertate” ar putea fi rezumată prin sintagma “lipsa constrângerilor”. Oamenii liberi, nu pot fi constrânși!  „The Man who knows what freedom means will find a way to be free.” (cel care știe ce înseamnă libertatea va găsi o modalitate de a fi liber! – ec. F. A. “Baldy” Harper).

Inițiativa „Clubul Libertății” s-a născut la Plaiul Foii, un loc care respiră libertate, aflat la poalele Munților Piatra Craiului, unde acest grup generos și-a găsit puterea de a imagina viitorul. Așa s-au născut: Declarația de la Plaiul Foii, Viziunea, Misiunea și Obiectivele – care definesc orientarea conservatoare a asociaței.

R: Cine sunt membrii asociației?

A.M: Din Clubul Libertății fac parte antreprenori, intelectuali, oameni din toată țara, animați de dorința de reformare a societății românești, oameni care și-au propus să redescopere valorile conservatorismului și să le adapteze cadrelor ideologice și practice actuale. Avem membri în Cluj, Iași, Brăila, București, Sibiu, Baia Mare, Târgoviște, Bacău, Botoșani, Reșița, dar și în diaspora. Sunt toți, oameni minunați, caractere deosebite, inteligenți, dedicați, dornici să contribuie la schimbarea în bine a societății în care trăiesc, prin implicare activă în viața cetății.

Membrii asociației, majoritatea dintre ei, au fost (și unii sunt încă) implicați și politic. Am făcut toți parte, la un moment dat, dintr-un proiect generos, de dreapta, conservator, dar care a eșuat, căci s-a îndepărtat de la scopul său inițial. Atunci ne-am desprins noi, cei din Clubul Libertății și am decis continuarea proiectului sub forma unei școli de gândire.

În politică, susținem inițiative noi, (cum ar fi M10), care promovează valori asemănătoare celor susținute de noi. Orice partid politic sau politician care aderă la principiile și valorile noastre are în Clubul Libertății un partener de nădejde!

R: Ce  dorește să promoveze Clubul Libertății?

A.M: Viziunea noastră este aceea de a crea „o Românie a cetățenilor și a comunităților libere și prospere, în care să-ți placă să trăiești!”.
Misiunea noastră este să-i sprijinim pe cetățenii României să preia de la stat inițiativa economică și politică.

Ca  principale obiective, noi, cei din Clubul Libertății, ne-am propus:
1. Promovarea libertății economice și politice
2. Promovarea valorilor conservatorismului la nivelul individului și al comunității
3. Promovarea valorilor creștine și ale familiei tradiționale
4. Promovarea educației pentru libertate și responsabilitate
5. Promovarea  independenței justiției
6. Apărarea proprietatății private și susținerea spiritul antreprenorial, ca unice surse ale prosperității
7. Promovarea pieței libere și a competiției, în principal prin dereglementare și reducerea radicală a rolului statului în economie (conceptul de stat minimal)
8. Promovarea principiului constituțional al libertății de asociere şi în domeniul activităţii politice, prin desființarea barierelor birocratice la înregistrarea partidelor politice și la participarea acestora în alegeri
9. Militarea pentru privatizarea sistemelor publice de sănătate, de învățământ și de pensii
10. Promovarea autonomiei locale și a descentralizării bugetare
11. Promovarea impozitului „0” pe profitul firmelor și pe venitul persoanelor fizice
12. Promovarea eliminarii stopajului la sursă pentru taxarea muncii
13. Susținerea apartenenței României la civilizația occidentală, într-o Uniune Europeană a statelor-naţiune suverane
14. Militarea pentru întărirea capacităţii de apărare a ţării, în cadrul NATO
15. Promovarea unirii Republicii Moldova cu România

R: De ce azi un Club al Libertății în România?

A.M: Azi, poate mai mult ca oricând, se impune revenirea la ceea ce a fost bun și a funcționat odată. Recursul la tradiție și la practicile care au dat roade este mai oportun acum ca niciodată, într-o lume a globalizării sălbatice, a schimbărilor radicale și rapide prin care trece societatea românească – fără a avea puterea să le și asimileze.

Asociația „Clubul Libertății” se raportează la valorile creștine, naționale, la familia tradițională.

Dar, în aceeași măsură, asociația noastră promovează ideile libertarianismului economic, fiind interesată de reducerea impozitării și de diminuarea rolului statului, mai ales în ceea ce privește economia.
Îmbinarea libertarianismului economic și a conservatorismului politic și cultural, fac din inițiativa numită „Clubul Libertății” o opțiune inovatoare de acțiune civică și o posibilă școală, care să contribuie la rezolvarea unor probleme din societate și chiar la eventuala reformare a acesteia.

Să vă dau doar un exemplu – o problemă actuală și stringentă a societății: sistemul de pensii de stat. CL și-a propus, alături de economiștii cu care colaborează, să conștientizeze populația de gravitatea situației, dar nu oferind critici sterile, ci soluții: acest sistem va da faliment în aproximativ 15 ani, dar există o alternativă privată, validată de peste 35 de ani, care ar putea fi adoptată cu succes și în România, în următorii 2 ani. Aceasta reprezintă doar una dintre temele abordate de Asociația „Clubul Libertății.

Un alt obiectiv imediat al asociației este abrogarea controversatei Legi 12/1990 (privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite), mai ales că, de-a lungul timpului, doi antreprenori clujeni (unul din Cluj, unul din Mărișel) au învins, la Curtea Constituțională a României și la ICCJ, două articole din această lege.

Un obiectiv deja demarat îl constituie proiectul de informare privind costul complet (real) al muncii, proiect intitulat „Salariul complet”, despre care puteți găsi informații (și chiar un calculator al salariului) la noi, pe site-ul asociației – . Este necesar ca cetățenii să cunoască costul real al muncii lor. Statul român, prin tehnica stopajului la sursă, ascunde preţul real al muncii prestate, eliminând legătura directă dintre cei care datorează impozitul (beneficiarul venitului impozabil) şi cei ce îl plătesc efectiv, lăsând astfel impresia marii majorităţi a contribuabililor că ei de fapt nu plătesc impozit sau contribuţii.

Așadar, în codițiile actuale, este nevoie de un “gardian” al drepturilor cetățenilor (poate chiar de mai mulți), care să îi spună statului că nu este normal să impoziteze, să oblige, să constrângă orice formă de libertate, mai ales cea economică. Este necesar ca oamenii să-și cunoască drepturile și să și le apere. Aceasta este menirea unui Club al Libertății: să conștientizeze cetățenii că ei sunt mai presus decât statul. Că statul a fost creat pentru a-i servi pe cetățeni, iar nu viceversa!

R: Cine este Adela Mîrza, președinta Clubului Libertății?

A.M: Sunt o femeie de 38 de ani, căsătorită,  mamă a 2 copii. Sunt sibiancă de origine, acolo am copilărit, alături de sora mea geamănă Alina și tot în Sibiu am rămas până după absolvirea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (secția – Limbi Moderne – ).

Apoi am venit în Cluj-Napoca, la facultate. Aici  m-am și căsătorit și am rămas să trăiesc.

În anul 2000, am absolvit Facultatea de Studii Europene, din cadrul UBB, fiind prima generație de abosolvenți cu specialitatea studii europene.
Așadar, istoria mea se împarte între două mari urbe transilvănene: Clujul (Klausenburg) și Sibiul (Hermannstadt) două orașe la fel de dragi sufletului meu. Mi-au marcat existența și și-au lăsat decisiv amprenta asupra mea ca om născut și crescut într-un mediu cosmopolit, între culturi și etnii ediferite cum sunt cea germană (sașii din zona Sibiului) și maghiarii din regiunea Cluj. E un aspect esențial care mi-a deschis orizonturi multiculturale vaste.

Nu mi-am urmat însă profesia, deși nu am renunțat definitiv la ea si la legăturile ei cu viața politică, niciodată. Astăzi, ocupația mea este cea de specialist marketing la Tetarom SA, compania administrator a Parcurilor Industriale Tetarom, un model de business deja binecunoscut nu numai în regiunea Cluj dar și în țară. Imi iubesc ocupația și sunt mândră să pot lucra într-o astfel de companie, de aproape 15 ani (am fost primul angajat la Tetarom SA și încă mai lucrez aici, asta a propos de conservatorism).
Cu politica și activismul civic am cochetat încă din facultate, implicându-mă în diferite acțiuni menite să sensibilizeze opinia publică sau clasa politică. Sunt o conservatoare convinsă, cred în valorile promovate de acesta: libertate, familie, credință, tradiție, stat minimal, piață liberă.

Mă caracterizează un optimism contagios, o credință nestrămutată că orice este posibil, dacă vrei și cu ajutorul lui Dumnezeu! Îmi plac lucrurile simple, frumoase! Iubesc nespus oamenii, căci de la ei învăț multe, de aceea mă înconjor de ei, de câte ori pot. Sunt binecuvântată cu o familie frumoasă și cu prieteni buni!

Iubesc cărțile, arta, istoria, caii, muzica și dansul. Îmi place să cânt!
Iubesc începuturile: începutul unei zile, al unei relații, al unui proiect. E atâta entuziasm și energie bună în “începuturi”!

Îmi displac profund lipsa de umanitate, prostia și ipocrizia!

În politică, am optat pentru conservatorism, prin Clubul Libertății! Îmi doresc mult, alături de colegii mei, să reușim sa schimbăm România, încât să ne fie drag să trăim în ea! Lupt pentru valorile conservatoare, căci sunt valori care mă reprezintă!

Privesc înainte, cu naivitatea celui care nu știe tot, care vrea să învețe, și cu optimismul oricărui început de drum! Când voi pleca, vreau să pot spune: „Am trăit frumos! Dumnezeu să-mi ajute!”

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

1 comentariu