Salvaţi tradiţiile Băişoarei! Mica Austrie: trecut şi viitor!

Prima menţionare documentară a satului Băişoara este din 1426. Numele localităţii este în limba română Băişoara, în limba maghiară Járabánya (sau Kisbánya), iar în limba germană Kleingrub.

Pricipalele resurse locale sunt: zăcăminte de argint şi plumb, trei cariere de dacit si turismul. Frumusetea locurilor i-au adus denumirea de Mica Austrie.

În anul 2010 cu sprijinul Asociaţiei World Vision a început în Băişoara activitatea unui grup meşteşugăresc, specializat în producerea manuală a costumelor populare pentru păpuşi oferite turiştilor străini, parte dintr-un prim program de promovare a tradiţiilor locale.

În ideea de a contribui la dezvoltarea economică locală prin revitalizarea tradiţiilor populare a fost iniţiat un prim curs de ţesut manual pentru 56 de femei, curs care a dus la înfiinţarea asociaţiei Produs de Băişoara şi la înfiinţarea unui muzeu cu obiecte tradiţionale. În cadrul asociaţiei funcţionează un atelier de ţesut şi cusut pentru produse tradiţionale: preşuri ţesute, traiste, naproane, costume tradiţionale pentru copii, etc.
Produsele au fost apreciate în ţară şi străinătate, contribuind la promovarea tradiţiilor Băişoarei şi la atragerea de turişti.

Foto traditii 1 (Small)

Atragerea elevilor din cele trei şcoli este o prioritate în dezvoltarea gustului pentru frumos şi păstrarea tradiţiilor comunei. În acest context devine o mare prioritate extinderea posibilităţilor economice atât în sfera produselor tradiţionale promovate în ţară şi străinătate cât şi extinderea şi consolidarea turismului în zonă. Mica Austrie are zone de o frumuseţe deosebită, fiind situată la o distanţă de doar 50 de km de Cluj şi la o altitudine de 1200-1500 metri, dispunând de o pârtie de schi cu cablu, de o lungime de aproximativ 1, 2 km.

Este un timp al regăsirii identităţii şi traditţilor comunei, al dezvoltării spiritului antreprenorial şi al dragostei pentru frumos, al promovării şi atragerii de fonduri europene, al speranţei că Viitorul Băişoarei stă în puterea noastra, a tuturor celor care iubim tradiţiile şi frumuseţile binecuvantate ale acestor locuri.

Mioara Orzei-Luca

Mioara Orzei-Luca este angajat  al Fundației World Vision Romania – Biroul Regional Cluj, președinte al asociației ”Produs de Băișoara” asociație specializata in producerea si promovarea  de produse tradiționale și artizanat: cusături de costume populare pentru păpuși (quilling) și să confecționeze brățări, mărgele, decorațiuni etc.

Obiectele decorative, costume tradiționale, accesoriile unicat pe care le realizează ea însăși împreună alti membrii ai asociatiei au făcut senzație la numeroase expoziții, în țară și în străinătate.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii