“Flori de ie cu poezie”, la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena, organizează  în perioada 26-27 mai, expoziția „Flori de ie cu poezie”. Vernisajul va avea  loc joi, 26 mai, la orele 19.00, la sediul ICR Viena din Argentinierstrasse 39, în prezenţa Cristinei Chiriac şi a lui Alice Valeria Micu.

O selecţie de costume populare românești de de peste 100 ani va fi prezentată publicului vienez cu această ocazie. La vernisaj, Cristina Chiriac va însoţi fiecare exponat cu fişe explicative.

Detaliile constructive ale iilor datare, zona etnografică de proveniență, material, vor fi însoţite de povestea fiecărei ii în parte. Colecţia care este mult mai amplă şi din care la Viena vor ajunge doar câteva exponate va fi completată de lansarea albumului foto „Flori de ie”. Proiecții video şi fundal muzical tradițional românesc vor completa evenimentul, care marchează în avanpremieră Ziua Universală a IEI.

Seara romînească se va încheia cu  lectura  de poezie susţinută de Alice Valeria Micu, cea care semnează şi  studiul introductiv al albumului „Flori de ie”.

„Flori de ie” este un proiect născut din dragostea și pasiunea pentru tradiționalul românesc, pentru cultura și valorile pure ale României. Colecţia cuprinde peste 150 de costume populare româneşti din secolul al XX-lea, relevând păstrarea caracteristicilor esenţiale de-a lungul timpului şi transformările pe care acesta le-a suportat. Alături de costumele vechi, colecţia este completată cu o serie de ii noi. Motivele iilor vechi sunt reluate pe ii contemporane, uneori reinterpretate.

Modele vechi sunt astfel transpuse pe pânză nouă, piesele fiind, de asemenea, realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și aspectuoase, la fel ca prototipurile după care sunt create.
Mai multe informaţii despre acest proiect se pot găsi pe site-ul : http://florideie.ro/

Iniţiatoarea, fondatoarea și directorul „Flori de ie”, Cristina Chiriac definește constituirea și scopul colecției astfel: „Flori de ie este un concept de suflet, pe care ne dorim să îl descopere cât mai mulți iubitori de artă, de tradiții românești și de frumos. Atât colecția de ii vechi, cât și piesele contemporane ce reproduc modelele autentice reprezintă o frântură din istoria neamului românesc, o poveste ce a dăinuit în timp, iar misiunea acestui proiect este aceea de a continua această poveste, de a o promova peste tot în lume și de a nu lăsa ca această comoară inestimabilă, ia românească, să se piardă odată cu trecerea timpului.”

„În contextul fenomenului acutizat de migraţie, atât grupurile care au părăsit mai mult sau mai puţin vremelnic ţara de origine, cât şi persoanele din ţările în care aceştia se stabilesc au nevoie de repere care să îi definească din punct de vedere identitar şi cultural pe cei dintâi. Vestimentaţia şi poezia sunt două elemente din ansamblul cultural ce caracterizează poporul român şi prin conjugarea celor două, proiectul îşi propune să ofere un crâmpei din sufletul acestui popor.
Ca să cunoşti un om îţi poate lua o viaţă şi nici atunci nu vei reuşi. Ca să cunoşti un popor sunt de ajuns câteva clipe să vezi o femeie sau un bărbat în costum popular muncind, cântând, plângând. ”

Alice Valeria Micu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii