Tișe: Prefectul a făcut declarații halucinante legate de Pata Rât ce au panicat oamenii (FOTO)

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe a ținut să precizeze că declarațiile făcute de prefect privind problema alunecărilor de la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât sunt aberante. Tișe a delcarat că situația este departe de a fi atât de gravă cum a prezentat-o Cherecheș, iar CJ Cluj a luat deja măsurile urgente care s-au impus, iar o expertiză va decide cauzele și măsurile ce trebuie luate în continuare.

”Nu doresc să intru într-o polemică inutilă cu prefectul, însă din punct de vedere al mesajului public prefectul a făcut două declarații halucinante care au pus pe jar mulți oameni care au intrat în panică. În primul rând a declarat că poluarea în zonă este de 108 litri pe secundă, în realitate este de 5 litri pe secunde, constatată de Apele Române. Este o declarație aberantă care nu face decât să panicheze oamenii. Evident nici poluarea de 5 litri nu este de dorit dar aceasta este realitatea în momentul de față. Dacă era de 108 litri pe secundă ar fi trebui ca prefectul în regim de urgență  să declare starea de alertă, însemnând o stare mult mai gravă ce presupunea măsuri radicale. Nu este cazul deoarece suntem într-o situație de urgență declarată prin Comitetul pentru situații de urgență. Someșul Mic curge cu un debit de 6 litri pe secundă, astfel că este o aberație să afirmi că levigatul de la Pata Rât curge cu 108l/secundă. Avizul de mediu emis acceptă o poluare de 38 mc pe zi din cauză că această rampă veche de 70 de ani a avut în permanență scurgeri de levigat. În permanență s-au scurs gunoaie, dar nimeni nu a verificat și a măsurat. Noutatea a fost că după așezarea gunoiului în straturi în procedura de închidere, undeva în adâncimea rampei s-a mișcat gunoiul ce a dus la o mișcare în ansamblu a rampei și de aici a venit panica. Realitate este că alunecări au fost în permanență, fiind depuse acolo gunoaie timp de 70 de ani.”, a declarat Tișe.

Tișe a menționat că măsurile de urgență propuse de constructor și de celelalte instituții implicate au fost luate și situația a fost stabilizată.

”Incidentul cu mișcarea stratului de gunoi a fost în 22 iulie. Am chemat toți factorii responsabili: Agenția de Mediu, Garda de Mediu, ISU, Apele Române, beneficiarul, inginerul. S-a decis la izolarea zonei, s-au oprit lucrările, Garda de Mediu, ISU. S-a încheiat o notă tehnică și s-au luat măsuri urgente pe care noi le-am luat încă de a doua zi: monitorizarea alunecării, drenarea apei din depozit, realizarea unui șanț de gardă provizoriu, colmatarea cu pământ pe zonele afectate, demararea unor studii geotehnice suplimentare pentru a  afla cauza alunecării de gunoi. Noi am informat prefectura asupra acestor măsuri. În 24 iulie, constructorul a demarat foraje pentru  un studiu geo și o expertiză tehnică pentru a determina cauzele alunecării. Acest lucru nu îl poate determina nici prefectul, nici președintele de CJ. Cauzele urmează să fie aduse la cunoștință în 2-3 zile. Această expertiză tehnică ne va spune care sunt cauzele și care sunt măsurile de urmat. Nu putem interveni cu măsuri care să pună în pericol întreg depozitul. Trebuie știut din punct de vedere tehnic care sunt cauzele pentru a vedea măsurile ce trebuie luate. A fost o furtună într-un pahar cu apă deoarece știm ce avem de făcut, s-au luat măsuri. S-au luat măsuri pentru degajarea albiei cursului Zăpodie, dovadă că nu există apă pe acel pârău, am luat măsuri ca apa să nu mai curgă până nu rezolvăm problema cu levigatul. S-a stabilizat situația și nu a mai existat nicio alunecare din acea zi”, potrivit lui Alin Tișe.

De asemenea, președintele CJ Cluj a declarat că va solicita convocarea unui alt Comitet pentru Situații de Urgență, deoarece decizia luată prima dată nu rezolvă problema alunecărilor.

”În ceea ce privește Comitetul pentru Situații de Urgență noi azi vom trimite o solicitare oficială să convoace în regim de urgență acest Comitet deoarece decizia a fost una greșită, luată cu scop șicanator. Prefectul ar fi Trebuit să fie preocupat de expertiza care să identifice cauzele alunecării și soluțiile. În realitate, în Comitetul pentru Situații de Urgență, Prefectul a dispus greșit expertizarea proiectului tehnic, a proiectului vechi ce trebuie implementat. Adică îmi cere să fac o noua verificare de proiect pe cheltuiala consiliului județean. Proiectul tehnic are verificator, este avizat și aprobat. Și de asemenea, îmi cere să identific vinovatul, adică să fac o expertiză a lucrărilor neconforme. Această hotărâre determină cheltuieli suplimentare. În loc să fie preocupat de soluții și cauze îmi cer să trimit proiectul la un nou expert să determine dacă este corect făcut. Acest lucru nu determină rezolvarea alunecării. Aceasta poate fi rezolvată doar dacă știm cauzele și măsurile dispuse de constructor.  Ceea ce solicită prefectul reprezintă o cheltuială în  plus, care nu rezolvă problema și nu dă soluții. Dacă se va dovedi că este culpa constructorului atunci acesta va suporta costurile cât și contravaloarea expertizei care identifică cauzele. Iar dacă aceste cauze sunt naturale atunci le va suporta CJ Cluj. Prefectul este preocupat să găsească vinovații alunecării, ca și cum vinovații ar fi stat în adâncimea gunoiului și l-au mișcat. Este o hotărâre dată cu rea-voință, să facă tam-tam și să demonstreze că este vinovat CJ Cluj și președintele”, a concluzionat Tișe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii