VIDEO / Criză cronică de medicamente în farmaciile clujene

Farmaciştii trag un semnal de alarmă şi spun că de mai bine de o jumătate de an sunt nevoiţi să refuze pacienţii! Peste o mie de medicamante dispar din România, dintre care 200 nu au echivalent pe piaţa românească.

Situaţia este atât de gravă încât Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să pună criza medicamentelor pe ordinea de zi în sedinţa CSAT de săptămâna viitoare!

Farmaciştii spun că firmele importatoare aduc în ţară medicamente la preţ mic, iar apoi le exportă la un preţ mult mai mare.

SPERANŢA IACOB – preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj: Nici nu ajung pe rafturile farmaciilor si bineinteles la pacienti, din pacate. La nivel european este incurajat comertul intracomunitar numai ca in tarile in care preturile sunt mai mici apar deficinete de aprovizionare si lipsuri ale medicamentelor. Cea mnai grav afectata din tarile europene este Romania.

Un alt motiv care a dus la această situaţie este lipsa materiei prime. Din această cauză producatorul nu poate pune in vanzare medicamentul respectiv. Farmacistii sustin ca pacientul nu resimte criza daca medicamentele respective au generice sau exista alte firme care le produc.

IOANA MATESCU – farmacistă: Criza a inceput undeva la jumatatea anului trecut si se agravează pe zi ce trece. Lista mea de medicamente deficitare din pacate, creste. Sunt medicamente care au disparut cu totul de pe piata, producatorul a decis sa nu le mai aduca in tara!

Cei de la Coaliţia Organizaţiilor Pacienților cu Afecţiuni Cronice spun ca situaţia este fara precendent. Aşa ca apelul disperat a ajuns pana la presedintele Klaus Iohannis caruia i s-a cerut să pună criza medicamentelor pe ordinea de zi a CSAT din 15 martie.

Un alt efect al fenomenului este faptul că un pacient care nu îşi poate cumpăra un medicament ieftin, de câţiva lei, dar vital pentru sănătatea sa, ajunge intr-un final la spital. La Terapie Intensivă spre exemplu, costurile pot ajunge însă la mii de lei. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Guvernului să revizuiască de urgență politica medicamentelor în România.

sursa: TVR Cluj

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.