alin tise banner

VIDEO / Alpinistul Iuliu Ciprian Pătraşcu ar putea fi primul clujean care atinge Vârful Everest

Alpinistul Iuliu Ciprian Pătraşcu ar putea fi primul clujean care atinge Vârful Everest. El a cucerit deja cinci din cele şapte cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.

Iuliu Ciprian Pătraşcu este în viaţa de zi cu zi consultant pe piaţa de capital şi spune că este un alpinist amator. El va face parte dintr-o echipă internaţională formată dintr-un olandez şi doi nepalezi. I-a cunoscut în Antarctica şi împreună au atins şi cel mai înalt vârf al continentului îngheţat.

Pe Everest va încerca să treacă de altitudinea de 8000 de metri, numită pragul morţii, fără oxigen. Deşi spune că a alergat în ultima vreme mai mult după sponsori decât pentru antrenamente, a reuşit să adune bugetul minim pentru o astfel de expediţie: aproximativ douăzeci de mii de dolari.

IULUI CIPRIAN PĂTRAŞCU: Trebuie să îmi fac singur toate lucrurile acolo de la mâncare, la pus cort, la ridicat. Vreau să fac acest vârf în condiţiile în care peste 20 de ani să fiu mândru de ce am făcut.

Alpinistul clujean nu va urma traseul sudic, numit Autostrada Everestului. Va urca pe traseul chinez , mai tehnic, mai riscant dar mai puţin aglomerat.

IULUI CIPRIAN PĂTRAŞCU: Sudul fiind o rută mai accesibilă, nu este ceva pentru cine vrea o ascensiune rapidă, să profite de o fereastră de vreme bună care este o dată pe an pe Everest. Nu există noţiunea de elicoptere şi salvare pe partea nordică, chinezii nu acceptă să zbori cu elicopterul, să te salvezi.

Iuliu Ciprian Pătraşcu are 38 de ani Deşi s-a născut la Bistriţa el va pune pe acoperişul lumii steagul judeţului Cluj, care l-a adoptat şi în care şi-a trăit ultimii 20 de ani.

Expediţia se va desfăşura în perioada 10 aprilie-30 mai. Dacă se va întoarce cu bine, povestea expediţiei ar putea fi prezentată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

sursa: TVR Cluj

Adaugati comentarii