alin tise banner

VIDEO / Unităţi mobile pentru screening-ul cancerului de col uterin, pe bani norvegieni

Printr-un proiect finanţat din fonduri norvegiene, CEDICROM, în valoare de 1,8 milioane de euro, au fost achiziţionate două unităţi mobile pentru screening-ul cancerului de col uterin, dar şi pentru cancerul mamar.

Coordonatorul proiectului CEDICROM, dr. Florian Nicula, spune că programul este destinat depistării precoce a cancerului de col uterin şi a celui de sân: „Este un proiect finanţat din fonduri europene vizând îmbunătăţirea resurselor şi rezultatelor programelor de screening organizate de sistemul sanitar românesc. E vorba de o serie de măsuri luate pe linie de program de screening a cancerului de col uterin. În cadrul acestui proiect s-au achiziţionat două unităţi mobile şi un prim laborator HPV de stat, public, primul din regiunea de nord-vest. Până acum, toate femeile efectuau aceste teste la laboratoare private. În cadrul acestui proiect s-au efectuat până în prezent aproape 7.000 de teste Babeş-Papanicolau. Mai avem un program pilot pentru screening-ul cancerului de sân, în cadrul căruia s-au făcut peste 4.000 de mamografii”.

Conform lui Florina Nicula, până acum au fost depistate 400 de femei cu leziuni canceroase ale colului uterin şi 23 de femei cu cancere la sân: „S-au găsit peste 400 de leziuni precursorii ale cancerului de col uterin, femei tratate, vieţi salvate, iar la sâns, 23 de femei la care s-u găsit micro-cancere în evoluţie, cancere care pot fi tratate în condiţii mai bune, cu o speranţă de supravieţuire mai bună, chiar vindecări”.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

La rândul său, ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, a spus că e important ca femeile să aibă acces la sistemul de sănătate: „Împărtăşim din experienţa noastră, avem un sistem care funcţionează de ani de zile şi care reuşeşte să ducă la reducerea mortalităţii. Sper ca autorităţile medicale din România să privească în viitor, pentru că durează 10 ani sau mai mult să se vadă rezultatele unui astfel de program de screening”.

Cele două unităţi medicale mobile se adaugă altor două unităţi medicale achiziţionate anterior, în cadrul aceluiaşi proiect.

Laura Ciobăniță / Nelu Pop

video: TVR Cluj

Adaugati comentarii