Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Republica Moldova. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Patru persoane au murit, joi, după ce un elicopter SMURD s-a prăbuşit în raionul Cantemir din Republica Moldova, într-o zonă împădurită. Membrii echipajului se aflau într-o misiune de salvare pentru a prelua un pacient în stop cardio-respirator. În momentul producerii tragediei, în Republica Moldova era cod galben de ploi.

Secţia Parchetelor Militare anunţă că o echipă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti va merge în Republica Moldova pentru a colabora cu autorităţile moldovene,pe rolul parchetului fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.

“La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi în localitatea Haraghis, Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, o echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că sunt pregătite de plecare două aeronave cu specialişti din cadrul Poliţiei Române pentru a participa la cercetări alături de autorităţile din Republica Moldova, în prezent aşteptându-se acodrul Procurorului General moldovean, secretarul de stat al MAI, Raed Arafat urmând să ajungă joi la faţa locului.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în jurul orei 15.00 autorităţile din Republica Moldova au confirmat că epava elicopterului SMURD a fost găsită într-o zonă împădurite, patru persoane fiind decedate, urmând ca la faţa locului să se deplaseze şi secretarul de stat al MAI, Raed Arafat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în jurul orei 14:23 s-a pierdut legătura radio cu elicopterul care acţiona în Republica Moldova.

„La orele 15:00 am primit confirmare de la echipele sosite la faţa locului, într-o zonă împădurită, că a fost găsită epava iar cele patru persoane de la bord sunt decedate. (…) Secretarul de stat Raed Arafat se deplasează în Republica Moldova. (…) Ultima inspecţie perioadică a aeronavei EC 135 a fost făcută în februarie 2014. Toate aeronavele EC 135 au rămas la sol”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, ministerul a prezentat public şi traseul elicopterului.

„După predarea pacientei elicopterul decolează, alimentează şi pleacă din nou în jurul orei 14.10 către Cahul într-o misiune aeromedicală, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani cu accident cardiovascular. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul. Despre aeronavă vă pot spune că este de tip Ec135 cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014 şi a cărei ultimă inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani. Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”, a mai precizat Dajbog.

sursa: mediafax.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii