Tăriceanu: Nu am de ce să-mi dau demisia din funcția de președinte al Senatului

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, la Deva, că nu are motive să-și dea demisia din funcția pe care o ocupă în prezent, menționând că în ochii procurorilor ‘toată lumea e suspectă’.

‘Sigur că rămân președinte al Senatului, atâta vreme cât colegii mei îmi vor acorda încrederea, n-am de ce să nu rămân. (…) Nu, fără niciun fel de îndoială n-am de ce să-mi dau demisia. În momentul de față, atâta vreme cât procurorii mi-au adus la cunoștință că sunt suspect. Suspect, da, ok, poți să fii suspect. În ochii lor toată lumea e suspectă, să știți’, a spus Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Întrebat în ce măsură ancheta procurorilor DNA i-ar putea influența viitorul politic, copreședintele ALDE a menționat că este posibil ca anumiți oameni să își pună semne de întrebare în ceea ce îl privește, chiar și dacă o instanță de judecată va stabili că el este nevinovat.

‘Orice astfel de măsură nu poate să rămână fără efecte. Faptul că eu sunt încrezător în ceea ce a fost comportamentul meu 26 de ani — de când sunt în politică, faptul că nu am făcut compromisuri sigur că mi-a creat o anumită imagine și un anumit profil. Dacă vine o astfel de acțiune probabil că sunt oameni care vor avea anumite semne de întrebare. Această acțiune are consecințe imediate în ceea ce mă privește; dacă peste ceva timp o instanță o să hotărască că sunt nevinovat, toată această consecință defavorabilă nu se șterge’, a afirmat Tăriceanu.

În opinia sa, procurorii care declanșează anchete trebuie să-și asume o responsabilitate atunci când acestea se referă la persoane aflate în poziții publice cum este și cea de președinte al Senatului.

‘De aici rezultă un lucru: că cei care sunt procurori, pe lângă faptul că au ambiția să se remarce, trebuie să aibă și responsabilitate. Nu neapărat față de persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, ci față de poziția pe care eu o dețin în momentul de față, ca președinte al Senatului, pentru că eu reprezint, ca președinte, Parlamentul-una dintre cele două camere ale Parlamentului’, a completat Tăriceanu.

Președintele Senatului a mai spus că atunci când Guvernul a modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală ar fi trebuit să transpună în practică și o directivă europeană care face referire la respectarea prezumției de nevinovăție.

‘Au scos (au emis, n.r.) ordonanța cu modificarea celor 140 de articole din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală. Era o bună ocazie să transpună și Directiva. La ce se referă Directiva? La respectarea prezumției de nevinovăție. Nu acuzația procurorilor este cea care stabilește vinovățiile. Justiția se face prin instanțe. Procurorii nu reprezintă justiția, ei fac parte din puterea judecătorească, dar nu reprezintă justiția. Vreau să fie foarte clar, într-un stat de drept așa stau lucrurile’, este de părere Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia sa, ceea ce se întâmplă poate fi apreciat ca un ‘derapaj democratic’, care ar necesita o analiză din partea președintelui Iohannis.

‘Eu nu sunt în poziția să pot măcar să le deschid mintea și ochii unora care privesc cu indulgență, în cel mai bun caz, sau cu satisfacție, în cel mai rău caz, ceea ce se întâmplă. Acest derapaj democratic. Adică, cred că Președintele are obligația să vadă, să deschidă ochii, să înțeleagă că este o anormalitate. Primul ministru și ministrul Justiției — am îndoieli, pentru că au o poziție precară din punct de vedere politic și nu pot să facă lucrul ăsta. Dar eu cred că ar fi nevoie de o discuție foarte serioasă pe acest subiect’, a mai spus Tăriceanu.

DNA a anunțat marți că procurorii anticorupție Brașov au dispus efectuarea urmăririi penale față de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

sursa: agerpres.ro

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii