Raed Arafat: Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus

Raed Arafat :„Nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”.

Joi seara, Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat că în prezent sunt peste 300 de focare de COVID-19 în țară. Acesta a menționat că aceste focare pot însemna cămine, azile de bătrâni, focare din domeniul industrial, zone care pot fi controlabile. 

Nimeni nu poate prezice însă cum va evolua pe viitor boala, mai ales în cazul unor transmisii comunitare, și deocamdată nu pot fi excluse nici „scenarii mai grele”, a avertizat Raed Arafat, într-o intervenţie la Digi24.

Arafat a explicat de ce se dispune măsura carantinării pentru anumite zone.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a decarat Raed Arafat.

Totodată, Raed Arafat a precizat că „Nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”.

„Sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus șeful DSU.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii