Sunteti aici:AdministrativȘoc în PSD! Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul

Șoc în PSD! Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul

Publicat in data

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, joi, la doi ani de inchisoare cu suspendare de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul „Referendumul”, dupa ce in prima instanta acesta primise ca pedeapsa un an de inchisoare cu suspendare pentru folosirea influentei sau a autoritatii in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Decizia completului de cinci judecatori este definitiva.

Liviu Dragnea si-a sustinut in permanenta nevinovatia, spunand ca partidele pot face campanie si pot mobiliza alegatorii la urne. „La referendum a fost o confruntare dura intre poporul roman si Basescu. Niciun partid nu putea obtine foloase necuvenite. Cred cu tarie in nevinovatia mea si solicit achitarea”, a declarat acesta in fata completului, la termenul din 8 aprilie.

Tot atunci, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalisti, el a spus ca nu ia in considerare o condamnare cu executare.

In schimb, procurorul DNA a cerut pentru liderul PSD o pedeapsa mai mare, cu executare, precizand ca fapta lui se pedepseste cu 3 pana la 5 ani.

Procurorul a sustinut in fata instantei ca decizia anterioara, data pe fond, de achitare a opt inculpati si a 67 de presedinti de sectii de votare, a fost eronata, existand probe ca au fost introduse suplimentar buletine de vot la sectiile de votare unde erau presedinti inculpatii din dosar. De asemenea, acesta a mai aratat ca inculpatii nu au justificat faptul ca pe liste apar semanturi falsificate sau persoane aflate in afara tarii.

„Instanta de fond a spus ca se impune achitarea pentru ca numarul buletinelor de vot corespunde cu cel al semnaturilor, insa nu a tinut cont ca semnaturile erau false”, a mai spus procurorul DNA, cerand schimbarea incadrarii juridice pentru mai multi inculpati, informeaza News.ro.

Judecatoarea Livia Stanciu a subliniat faptul ca trebuie tinut cont de „incidenta legii mai favorabile”.

Procurorul DNA a mai argumentat ca, in calitate de coordonator al campaniei electorale, Liviu Dragnea a s-a folosit de „toate mijloacele avute la dispozitie” pentru a influenta rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui.

„Faptele si conduita ilicita sunt transmiterea adresei prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite si acces la evenimente in schimbul prezentei la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Rezultatul vatamator s-a produs cand inculpatul si-a folosit influenta. Deplasarea la locuinta unei persoane care nu a votat reprezinta o forma de tensiune”, a spus procurorul.

 

Mai mult, Liviu Dragnea a fost acuzat ca a folosit date cu caracter personal, iar dupa telefoanele date prezenta la vot a crescut.

„Demersurile lui Dragnea au fost de a-i determina pe oameni sa voteze. Neprezentarea la vot a fost vazuta ca un moft, nu ca un drept al cetatenilor. Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne”, a mai aratat, in instanta, procurorul DNA.

Procurorii din dosarul lui Dragnea: Inculpatul a vazut alesii ca pe niste obiecte care trebuie scoase din casa si aduse la urne

La termenul din 31 martie, mai multi martori au declarat ca nu au fost la referendumul pentru suspendarea fostului presedinte Traian Basescu, dar s-au regasit cu semnaturile falsificate pe listele de vot. Au fost prezenti 10 martori, iar cinci au trimis acte medicale potrivit carora nu se pot deplasa deoarece sunt bolnavi.

Frauda la referendum: Martorii din procesul lui Dragnea nu si-au recunoscut semnaturile pe listele electorale

Dragnea, un an cu suspendare in prima instanta

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul „Referendumul”.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale”.

Anchetatorii mai spun ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

Presedintele PSD mai este urmarit penal intr-un alt dosar, deschis de DNA, in care este implicata si fosta sa sotie, Bombonica Dragnea.

sursa: ziare.com

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...