Modificări în noul an școlar

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat noile modificări cu privire la noul an şcolar. Aceste modificări vizează atât nivelul primar şi gimnazial, cât şi învăţământul liceal.

Câteva dintre lucrurile despre care s-a discutat în cadrul acestei conferinţe, fac referire directă la: aprobarea în premieră a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare, dezvoltarea învăţământului profesional-dual şi profesionalizarea managementului şcolar: „După 10 ani de intruziune politică în şcoală credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă, la liceu. Vom trimite observatori care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri”.

Programul „Şcoala Altfel”

O atenţie specială i-a fost acordată şi programului „Scoala altfel” al cărui orar s-a stabilit că se va desfăşura pe o perioadă de cinci zile lucrătoare, lăsând totuşi la decizia comunităţii şcolare alegerea perioadei pentru desfăşurarea acestei săptămâni diferite de şcoală, după cum urmează: 21 noiembrie-2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 sau 15 mai-9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Problema examenelor naţionale

Modificări vor exista şi în ceea ce priveşte partea de examene. Referitor la „examenul maturităţii”, bacalaureatul, prima sesiune a acestuia se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca dată finală, 21 august. În cazul Examenelor Naţionale, se va aplica procedura modificării notei în urma contestaţiilor doar dacă între nota iniţială şi cea de după soluţionare va exista o diferenţă de minim 0,50 puncte.

Înţelegerea în sfârşit a datoriei didactice

În sfârşit, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pare să fii înţeles, cel puţin din declaraţii, faptul că un profesor trebuie să aloce timp implicării active în făurirea personalităţii unui elev, în susţinerea acestuia pe drumul vieţii cel puţin la nivel educaţional: „Am redus numărul de comisii din cadrul unităţii de învăţământ de la 24 la 7. Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiţi la şcoală, trebuie să înţeleagă toţi colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la şcoală” a declarat secretarul de stat, Monica Cristina Anisie.

Documentele medicale necesare

O altă modificare importantă face referire la actele medicale de care au nevoie părinţii pentru a-şi înscrie copilul la grădiniţă sau la şcoală. Dacă până anul acesta aveau de făcut zeci de drumuri pentru o înscriere, începând din această toamnă procedura s-a simplificat. Astfel, aceştia vor avea nevoie doar de adeverinţa medicală de la medicul de familie şi avizul epidemologic.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.