Descinderi în București și 15 județe, inclusiv Cluj, într-un dosar cu facturi fictive de 14 milioane de euro

Zeci de perchezitii au loc, joi dimineata, in Bucuresti si 15 judete, la sediile mai multor societati comerciale si persoane banuite de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, politistii fac 58 de perchezitii in Bucuresti si in judetele Mehedinti, Arad, Cluj, Bihor, Timis, Maramures, Sibiu, Brasov, Calarasi, Dambovita, Neamt, Ilfov, Bacau, Mures, Satu Mare, fiind vizati 47 de administratori ai unor societati comerciale care in perioada 2008-2014 au emis facturi fictive pentru bunuri si servicii in valoare de 14 milioane de euro.

Din cercetari a reiesit ca, in perioada 2008 – 2014, 46 de persoane, in calitate de reprezentanti legali (asociati, administratori, imputerniciti) ai unor societati comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei in mod direct sau prin persoane interpuse in comiterea de infractiuni de evaziune fiscala.

Cei in cauza ar fi inregistrat in contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive (reprezentand cheltuieli cu achizitia de materiale de constructii, piese si componente auto, materiale reciclabile) in valoare totala de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adaugata si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operatiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).

Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spalare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operatiuni financiare, constand in depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societatilor.
Astfel, ar fi fost disimulata adevarata natura a provenientei banilor, cunoscand ca provin din evaziune fiscala.

Descinderile au loc in baza unor mandate emise de Tribunalul Mehedinti, iar la actiune participa 250 de politisti, jandarmi si forte de inteventie rapida din Politia Romana, dosarul fiind instrumentat de Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii