Sunteti aici:StiriCu şevaletul în spinare

Cu şevaletul în spinare

Publicat in data

În văzul trecătorilor şi sub soarele sfârşitului de mai, elevii Liceului de Arte „Romulus Ladea” s-au implicat în maniera lor, în mecanismul multicolor, multivalent şi faţetat al Zilelor Clujului.

De la geografie spre artă se trece prin spiritul civic şi demonstrează asta prof. Cristina Mârza de la Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, promotorul, alături de prof. Csata Hermina a proiectului CivicArt, în care sunt antrenaţi an de an elevii liceului. Ei părăsesc atelierul şi coboară în stradă, iar anul acesta, ca în cei anteriori i-am găsit pe Bulevardul Eroilor cu şevalete, culori şi panouri în care, în spirit civic, îşi exprimau opţiunile.

Printre elevi, Cristina Mârza, profesoara lor de geografie şi de spirit civic, cu picioarele goale şi sufletul plin are mereu ceva de aranjat şi îi adună pe toţi elevii implicaţi într-o poză de grup, dar ei se risipesc îndată spre şevaletele lor, încercând să ilustreze locuri reprezentative pentru Cluj, aplicând ceva din maniera pictorului Gustav Klimt.

Maşinile defilează pe zona rutieră, trecătorii se opresc în spatele artiştilor, intrând uneori în dialog cu ei. Faţa soarelui e acoperită din când în când de nori, un taximetrist bezmetic intră cu maşina peste cartoanele elevilor. Culorile, formele iau în stăpânire colile de carton pe care vântul le răstoarnă uneori de pe şevalete.

În picioare sau pe jos, participanţii la proiect lucrează, totul se desfăşoară oarecum în ceea ce se dorea, cu toată imprevizibilitatea ariei artistice şi creatoare. E momentul să aflu amănunte şi Cristina Mârza, cu ochiul atent înspre artişti ne oferă detalii.

„Acesta este al şase-lea an în care se desfăşoară evenimentul. Ideea mea a fost aceea că oraşul nostru este unul care este sau ar trebui să fie cultural, dar care nu are o mişcare artistică vizibilă. Acesta e un bulevard foarte frumos, pe vremuri era plin de copaci, un loc minunat unde puteai sta să pictezi, unde oamenii veneau să picteze şi alţii priveau.

Cred că este o mişcare frumoasă aceasta, copacii au început să revină în zonă, aşa că ne-am gândit să şi colorăm bulevardul. Copiii noştri de la arte vizuale sunt talentaţi, ştiu să lucreze atât de frumos, au abilităţi pe care ceilalţi oameni nu le au, nu le văd şi atunci m-am gândit să îi aduc pe tineri aici. Ei vor picta, lumea o să-i vadă, poate cineva o să le cumpere lucrările, poate vor trăi şi ei mai bine, iar oamenii se vor bucura mai mult de culorile oraşului şi de copiii aceştia atât de frumoşi, de viaţa din ei care trece atât de repede.

Eu mă străduiesc să-i învăţ pe elevii mei să fie şi parte a vieţii civice a oraşului, pe lângă a fi parte a vieţii personale şi artistice. Plantăm copaci, protestăm dacă cineva ne supără şi aşa cum avem dreptul să protestăm, avem şi drepul să ne exprimăm vizual. Între timp, eu spun că CivicArt este un manifest al vieţii tinerilor din Cluj care sper să ajungă să stea pe acest bulevard al Eroilor, să picteze singuri, să fie vizibili, prezenţi în viaţa urbei.

În şcoală sunt profesori de specialitate care au în ei ceea ce trebuia ca să-i facă pe elevi să-şi dorească să ajungă aşa ca ei. Eu sunt doar organizator, în capul meu a fost atât: îi ajut pe colegii mei să se exprime, le dau tot ce au ei nevoie. Sunt un fel de slugă pentru artişti. Ei trebuie să creeze, eu doar mă străduiesc să-i ajut” a mai spus Cristina Mârza şi eu mă îndrept către Adela Gocan, profesoară de pictură a unora din elevii care, între timp erau stropiţi de vopsele şi prinşi de soare, ca să aflu cum au fost selecţionaţi tinerii artişti vizuali.

„Elevii participanţi în cadrul proiectului Civic Art au fost propuşi de către profesorii lor de artă, în funcţie, bineînţeles de talent, calităţi artistice, creativitate, imaginaţie, dar şi rezistenţă la ritmul de lucru impus de un astfel de proiect. Au fost elevi din diferite clase, IX, X, şi XI ce urmează în cadrul liceului diferite specializări, elevi care în general răspund pozitiv la toate provocările artistice, participanţi în numeroase expoziţii şi premianţi la diferite concursuri de artă.

În condiţiile impuse de „stradă”, nu foarte uşoare, datorită faptului că au lucrat „la vedere” , în faţa trecătorilor, lucru deloc uşor, mai ales pentru un artist obişnuit să lucreze în intimitatea atelierului său, pot spune că rezultatele elevilor sunt peste aşteptări. Lucrările sunt vii, se mişcă prin culoare, gest, compoziţie dinamică, se remarcă prin expresivitate şi evident, reflectă câte ceva din personalitatea fiecărui autor”, ne-a mărturisit Adela Gocan, profesor activ, dăruit activităţii didactice, care îi antrenează mereu pe artişti în concursuri şi expoziţii şi care, prin exemplul artistic personal, insuflă acel ferment creator de care au nevoie tinerii, ca să ducă până departe numele şi renumele şcolii artistice vizuale clujene.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...