Consiliul local a declarat război garajelor din Cluj

Primaria Cluj-Napoca va realiza un parking in cartierul Manastur, pe strada Primaverii – colt cu aleea Garbau. Consiliul Local a aprobat in sedinta de joi, 16 iunie 2016, Planul Urbanistic de Detaliu in vederea construirii viitorului parking. Pentru realizarea acestui obiectiv vor fi demolate 60 de garaje.

”Primăria va realiza un parking de 410 locuri pe strada Primăverii, colț cu Aleea Gârbău. Intrarea se va face de pe aleea Gârbău, iar parkingul va fi realizat pe o supravață de 3000 de mp. În urma aprobării PUD în Consiliul local se va trece la realizarea studiului de fezabilitate, realizarea proiectului și licitația. Se preconizează că într-un an jumătate, maxim doi ani de zile să fie realizat acest parking. Există 60 de garaje care vor fi dezafectate. Toți cetățenii care au garaje sau locuri de parcare pe suprafața respectivă vor avea asigurat loc de parcare în parking. În aceste condiții rămân 300 de locuri de parcare pentru ceilalți cetățeni din zonă pentru a-și parca mașinile și pentru a încerca decongestionarea traficului din această zonă”

Primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea clujeană încearcă în permanență să identifice noi locuri pentru construcția de parkinguri în oraș. Pe măsură ce se vor identifica noi spații pentru realizarea de parkinguri se va trece la demolarea garajelor din aceste zone, dar numai după ce se va constata ca zonele respective sunt libere de sarcini.

”A fost o muncă grea și îndelungată până a fost rezolvată situația juridică a terenurilor de sub garaje. Oricum durata lor de viață se apropie încet, dar sigur, de sfârșit. Vom începe acțiunile de construcție a parkingurilor supraterane pe locațiile actualelor garaje pe măsură ce se vor elibera din punct de vedete juridic suprafețele respective. Avem peste 20 de platforme de garaje care sunt astăzi în lucru pentru a fi rezolvată situația juridică. Ulterior, în funție de resursele financiare pe care le vom avea se vor înlocui garajele cu parkinguri supraetajate sau cu simple locuri de parcare”, a declarat primarul Emil Boc

Clujenii și-au arătat susținerea pentru demolarea garajelor, făcând sugestii pe pagina de Facebook a primarului. Cei mai mulți consideră că dispariția garajelor ar duce la îmbunătățirea imaginii orașului.
”Ar trebui să dispară toate garajele de tablă, unele fiind focare de infecți, iar unele sunt realizate pe spații verzi. Jos cu ele și să apară mai mult spațiu verde”

”Dați jos garajele și se vor dubla locurile de parcare și totul va arăta aerisit și curat”

”Prin demolarea garajelor se va mări numărul de locurilor de parcare. Acolo unde spațiul permite, se pot construi parcări supra/subterane, iar unde nu, simpla amenajare a parcărilor, eventual plantat un pom doi, va rezolva in mod pozitiv aspectul orașului”

De asemenea, clujenii au sugerat că nu doar parkingurile sunt o soluție pentru înlocuirea garajelor, ci și simple locuri de parcare.
”În Cluj ar trebui eliminate toate garajele si făcute locuri de parcare in locul lor, ar rezolva o problemă mare si oamenii ar putea circula liniștiți pe trotuar. Nu trebuie făcute neaparat parkinguri, ci doar locuri de parcare pe locurile garajelor care vor fi demolate . Imaginea orașului ar fi total schimbată fără aceste “tarabe” învechite”, a transmis un clujean

”Ar trebui să se demoleze toate garajele nu numai in Manastur si in tot Clujul, să avem parcări frumoase și suficiente”

”Oare cand se desfiinteaza ” cotetele” de peste tot si sa se faca parkinguri? Cu o floare nu se face primăvară. Pe langa aspectul deplorabil pentru un oraș universitar, capitală europeana, problema parcarilor este rezolvata doar 20%. Mașinile stau pe trotuare sau ocupa o bandă, iar pietonii umblă pe carosabil”

Argumentele celor care se împotrivesc demolării garajelor sunt faptul că mașinile lor sunt protejate astfel împotriva hoților, dar și a posibilelor lovituri, zgârieturi din parcări.

Desfiinţarea garajelor individuale autorizate, aflate pe domeniul public al localităţilor este o acţiune care a fost experimentată în mai multe oraşe din România, iar rezultatele au fost, în general, considerate pozitive, relativ la îmbunătăţirea aspectului urbanistic, ordinii şi curăţeniei, a gradului de folosire al platformei de parcare, fără afectarea suplimentară a spaţiului verde, fluidizarea circulaţiei în zonele rezidenţiale, etc.

Referitor la municipiul Cluj-Napoca, în acest moment, în zonele în care există solicitări de locuri de parcare, iar garajele sunt amplasate haotic şi urmează a se face lucrări de investiţii în zonă, se poate avea în vedere posibilitatea de desfiinţare în totalitate a garajelor de pe domeniul public şi amenajarea de parcări sau de parkinguri.

În Cluj-Napoca există la acest moment peste 10.000 de garaje în toate cartierele Clujului. Dintre acestea aproximativ jumătate au fost ridicate de către Primăria Cluj-Napoca, iar celelalte au fost ridicate din banii fiecărui beneficiar, aceștia având încheiate cu Primăria contracte de închiriere a spațiului public.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.