Compania de Apă Arieș a demarat campania: „ Pentru mediu, pentru sănătate!”

Directorul general al Companiei de Apă ARIEȘ, Cristian Matei vorbește despre motivele care trebuie să ne detemine să prețuim apa ca pe un bun al nostru, al tuturor: „Pentru că este folosită în multe scopuri – casnice, agricole sau industriale – apa este o resursă din ce în ce mai rară.  De aceea este de datoria companiilor de apă să o gestioneze rațional și să o păstreze pentru generațiile viitoare. O altă preocupare a noastră este comunicarea permanentă și transparentă cu clienții. Compania de apă ARIEȘ distribuie apă potabilă la 22.345 de clienți.”

DESPRE APA PE CARE O BEM, TREBUIE SĂ ȘTIM CĂ:

În arealul de deservire al CAA, apa este captată atât din pânza freatică, cât și din apa de suprafață, din pârâul Hășdate.

Pentru Câmpia Turzii – Stația Tratare
Apa captată din pârâul Hășdate, fiind o apă de suprafață are nevoie de mai multe proceduri de curățare și dezinfecție. Pe langa procesul de decantare si filtrare  se numără și procesul de clorinare. Clorul are rolul de a dezinfecta apa, de a distruge microorganismele ce se regăsesc în apa brută – apa captată de la sursă, astfel apa poate fi consumată în siguranță de populație, neexistând riscul îmbolnăvirilor prin contactarea unor viruși sau bacterii din apa potabilă.

Locuitorii din Câmpia Turzii și localitățile arondate sunt alimentați cu apă potabilă captată din pârâul Hășdate. Fiind o apă de suprafață, aceasta pentru a fi bună de băut, are nevoie de mai multe etape de tratare. Aici intervine Stația de tratare, modernizată în cadrul proiectului derulat de CAA pe fonduri de coeziune.

Cantitatea de clor  necesară în apă se stabilește în funcție de rezultatul analizelor de la laborator – temperatura și încărcătura organică din apă, fiind  factori ce influențează cantitatea de clor ce trebuie adăugată.

Pentru Turda – Sursele de apă Turda
Apa de adâncime necesită un singur procedeu de dezinfectare și anume clorinare. Acesta se face la sursa Mihai Viteazu, care beneficiază în urma proiectului pe fonduri europene de stație proprie de clorinare. Apa este extrasă din pânza freatică cu ajutorul pompelor, urmând a fi clorinată în funcție de cantitatea de apă și necesități și stocată în rezervoare, urmând a fi pompată către beneficiari.
Concentrația clorului în apa destinată consumatorului este: între 0,1 – 0,5 ppm (mg/l).

Locuitorii din Turda și comunele/localitățile din jur – Mihai Viteazu,  Cheia, Cornești, Sândulești, Bogata și Copăceni – consumă apă captată din subteran. Aceasta este extrasă de la peste 8 – 13 metri adâncime. Fiind o apă curată, pentru potabilizare, nu este nevoie decât de o dezinfectare cu clor.

Cât consumăm pentru diferite activități?
La spălarea vaselor la robinet se folosesc: 50 litri de apă
Spălarea hainelor consumă: între 40 și 70 de litri
La spălarea mâinilor și a dinților se folosesc: între 5 și 15 litri
Un duș consumă: între  60 și 80 de litri
Pentru o baie, se consumă: 150 – 200 litri
Cât risipim?
Un robinet care picură, consumă 17 litri/zi
O toaletă care curge, consumă aproximativ 40 litri/zi
Un robinet neetanș sau o toaletă care pierde o picătură de apă/secundă, duc la o pierdere de apă de 0,5 mc/lună

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii