Enoriaşi de la bisericile din Petroşani, unde este primar Tiberiu Iacob Ridzi, strâng semnături, la îndemnul preoţilor, pentru graţierea Monicăi Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, listele urmând a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei susţin că nu este o acţiune a Bisericii Ortodoxe.

Listele pe care enoriaşii pot semna şi care urmează să fie trimise preşedintelui Klaus Iohannis cu solicitarea de graţiere pentru fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt amplasate în biserici, în locurile unde se vând lumânările şi se lasă „pomelnicele”.

„Campania de strângere de semnături s-a demarat de către credincioşi, care au fost impresionaţi de povestea unei mame bolnave care a lăsat acasă doi copii care i-au moştenit boala. Am făcut apel într-o zi de vineri în biserică, nu duminică, atunci când sunt cei mai mulţi enoriaşi, pentru a anunţa credincioşii că pot să se înscrie pe listă, însă această campanie nu este a bisericii, şi nici a mea ca preot. Lista este în locul unde se vând lumânări şi se pun pomelnice şi cei care semnează trebuie să dea şi seria şi numărul cărţii de identitate ca să poată fi verificate datele”, susţine preotul Octavian Pătraşcu, de la Biserica Sfânta Mare Muceniţă Varvara, din cartierul Aeroport din Petroşani, unul dintre preoţii care au făcut apel la credincioşi pentru a susţine graţierea Monicăi Iacob Ridzi.

Potrivit acestuia, până miercuri, pe lista aflată în Biserica Sfânta Mare Muceniţă Varvara s-au înscris mai puţin de 100 de persoane.

Liste asemănătoare sunt deschise la alte două biserici ortodoxe din centrul municipiului Petroşani, dar, cu toate acestea, reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei susţin că nu este o acţiune a Bisericii Ortodoxe.

„Părintele protopop din Valea Jiului ne-a anunţat că este o iniţiativă a credincioşilor de strângere de semnături pentru graţierea unei persoane bolnave care are doi copii în întreţinere. Nu a fost o iniţiativă a preoţilor. Credincioşii au iniţiat acest demers şi nu este o acţiune a Bisericii Ortodoxe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului