Afacerile cu vinuri prind rădăcini în centrul Clujulului

Wine barurile și vinotecile au devenit o prezență constantă în mijlocul orașului, mai ales în zonele unde răsar una după alta mari clădiri de birouri, cu sute de angajați, dar și în cele cu trafic turistic. Clujul are deja prima podgorie, în zona Salinei Turda, iar festivalurile de profil tind să devină o tradiție.

Vinoteca de pe str. I. C. Brătianu face degustări constante din 2008 încoace. Asociat majoritar la Crama Noastră este cetățean maghiar, împătimit al vinurilor bune. Ea și-a propus promovarea vinurilor românești de calitate – în special ale micilor producători, dar nu ignoră nici apetitul clujenilor pentru cele de import, existând o selecție de vinuri de autor din Ungaria, Spania și Italia. Pentru atingerea acestui obiectiv proprietarii au întocmit o bază de date a micilor vinificatori care sunt vizitați direct la crame pentru alegerea sortimentelor.

Crama Noastra (Small)

În centrul istoric al Clujului sunt oferite săptămânal 6-8 sortimente pentru testare și se întocmesc fișe de degustare pentru clienții vinotecii. Degustările sunt însoțite de povestea fiecărei podgorii și a vinurilor prezentate, iar personalul specializat oferă nu doar accesorii pentru vin sau pahare de cristal, ci și idei pentru cadouri ori consultanță pentru o masă reușită. La cerere se organizează degustări în cerc restrâns, sunt serbate zile de naștere. Multe dintre evenimente sunt organizate în colaborare cu Institutul Cultural Francez.

Somelierii, la mare căutare

Bruno Wine Bar and Bistro (BWBB) a luat ființă în 2008, ca pionier al acestui concept în București, rezultat al pasiunii pentru arta vinului și a prieteniei ce se leagă în jurul vinului. Ulterior a apărut și localul din Cluj. Acesta se axează pe vinuri de pe patru continente, cu o selecție de brânzeturi și gustări combinate. BWBB are în ofertă 150 de vinuri din 30 de soiuri, de pe cinci continente. Printre acestea se numără Shiraz – Africa de Sud, Viognier – Argentina, Carmenere – Chile, Tannat – Uruguay, Beaujolais – Franţa, Tempranillo – Spania, Refosk – Slovenia, Sangiovese – Italia, Crâmpoșie – România.

Crush (Small)

În mod constant criticul internațional Răzvan Jurca, specialistul rețelei, prezintă câte un sortiment de vin, pe care îl categorisește pe stele. Acesta are o experiență de 10 ani dobândită în străinătate, unde a lucrat în diverse crame și în podgorii din Italia, Franța și Anglia, unde și-a perfecționat statutul său de degustător. Ulterior, acesta s-a întors în țară. Aria sa de expertiză este reprezentată de nișa vinurilor peste medie pe care le recenzează și le recomandă.

Petreceri peste ruinele romane

Crush este o investiție a omului de afaceri Tamas Bozso, fiind plasat într-un loc cu trafic turistic, Piața Muzeului. Barul a fost inaugurat la sfârșitul lui 2013. Acesta comercializează în special vinuri românești, dar și ungurești, atât la sticlă, cât și la pahar, fiind renumit prin petrecerile pe care le organizează frecvent. De multe ori este închis publicului larg atunci când se fac evenimente private sau numărul de mese este restrâns. Imobilul de pe str. V. Deleu a fost construit peste vestigiile arheologice romane din zona parcului I. L. Caragiale, fiind un subiect de dezbatere în comisia de urbanism a primăriei.

Wine O Clock (Small)

În 2013, spaţiile au fost preluate de o companie de tehnologia informației, iar parterul, împărţit între wine bar (250 mp) şi o galerie de artă (150 mp). Grupul furnizor de soluţii software pentru domeniul financiar Ullink a fost primul chiriaş al clădirii. „Selecţia pentru chiriaşii de la parter a durat ceva mai mult, fiindcă ne-am dorit să avem nişte spaţii de calitate, dar au venit tot felul de persoane, care operau de la afaceri cu jocuri de noroc la comerţ cu haine second-hand”, mărturisea Septimiu Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului. Lucrările au început în 2012. Proprietarii clădirii trebuiau să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor.

Clienții multinaționalelor, cei mai vânați

Cea mai modernă clădire de birouri din oraș, The Office, are din vara trecută un asemenea local, creat de Decebal Cotoc, proprietarul agenției Amprenta. Cu toate că a fost inaugurat într-o perioadă moartă a anului, finalul verii, a strâns destui mușterii sosiți să vadă spectacolul de deschidere. Localul este plasat în prima clădire de birouri a complexului de pe Bd. 21 Decembrie, unde mai demult funcționau vechea fabrică de tutun a orașului, apoi cea de tricotaje. Barul este specializat pe crame locale, dar are și vinuri aduse din import și cuprinde 130 de sortimente, combinate cu brânzeturi și mezeluri. Recitalurile din această lună sunt mai ales din sfera jazz, cu Edina Molnar, sau o seară de saxofon, dar și un concert acustic cu Răzvan Krivach și Ștefan Szasz, la șase instrumente.

Office (Small)

Proprietarii au completat meniul specific și cu un program de cafenea, în timpul săptămânii deschizând la 7:00 dimineața. Potențialul zonei este mare, ținând cont că la finalul celor trei faze de construire a clădirii de birouri, firmele chiriașe vor avea peste 5.000 de angajați. Muzica foarte bună, personalul zâmbitor și primitor, ne-am bucurat că nu se fumează. Prima experiență ar fi fost de 5* dacă am fi ajuns să gustăm și vinul comandat. Am stat 50 de minute fără să primim sticla de vin. Poate o organizare mai bună data viitoare și totul va fi bine”, mărturisește unul dintre clienți, Andreea Grebenișan.

Alăturări inedite: show de modă și proiecții de film

Un recent așezământ de acest gen vizează oportunitățile pe care promite să le aducă zona de birouri ce se prefigurează în apropierea Pieții Mihai Viteazul. Pe str. Ploiești a apărut “sufrageria cu vinuri” Wine O’Clock, la inițiativa unui grup de pasionați care cuprinde 100 de persoane. Aici se desfășoară atât evenimente private, cât și publice, anunțate prin rețele de socializare. Luna trecută, câștigătoarea concursului mondial Haute Coiffure Francaise, Romina Sabou, a executat cinci coafuri, în paralel cu ședințe de machiaj și o prezentare de modă.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida organizației Incubator 107 Cluj, în cadrul unei serii pentru tinere denumită „Descoperă-ți stilul”. De asemenea, aici se fac proiecții de filme și seri de jazz. Printre degustările de-a lungul timpului se numără cele de Cricova, Casa Panciu, Alira, Ego Bodegas, unele însoțite de ciocolată, pâine de casă, brânzeturi. Membrii grupului se mai întâlnesc la Chateau du Vin, în Florești, sau la Wine Notes, pe str. Moților. De obicei, prețul de acces la degustări, care includ 4-5 sortimente, este de 25 de lei, accesul fiind limitat la 30 de persoane.

Prima podgorie din județ

Acum cinci ani, oamenii de afaceri Simion Mureșan și Claudiu Sugar au decis să refacă arealul viticol de pe dealurile Durgău, printr-o investiție de 3 milioane de euro. Zona viticolă, terasele și pantele au fost transformate într-o vie roditoare, primind indicația geografică Dealurile Transilvaniei. Plantația și crama La Salina sunt amplasate în apropierea Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, din vremea Imperiului Roman. Ulterior, cei doi clujeni au deschis și restaurantul „Sarea-n bucate”, dar și o pensiune cu 13 camere și 40 de locuri. În 2014 recoltarea s-a făcut pe 20 ha, cu o producție de 47.000 de sticle, iar în 2019 se va ajunge la capacitatea maximă de 300.000 de sticle, de pe 42 ha.

Scade consumul în Europa

Producţia mondială de vin este dominată de Italia, Franţa şi Spania care adună 48% din total, conform unui studiu al companiei de consultanță Coface. Deşi Spania a devenit în 2014 cel mai mare exportator din lume, ea are cele mai vulnerabile modele în ceea ce priveşte concurenţa, din cauza poziţionării scăzute şi a nivelului mediu al produselor. “Sunt numeroşi viticultori în Europa. În ciuda dimensiunilor mici, aceştia au structuri solide, de înaltă calitate. Acest lucru este confirmat de faptul că în Franţa falimentele companiilor sunt rare. Producătorii europeni, cu excepţia Spaniei, nu suferă din cauza competiţiei mondiale cu produse de nivel mediu-mic. În timp ce poziţia calitativă a Europei nu a fost pusă în discuţie, a venit timpul identificării zonelor de creştere a exportului şi optimizării managementului riscurilor”, remarcă Guillaume Rippe-Lascout, economist la Coface.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.