alin tise banner

UE sărbătoreşte 63 de ani de istorie

9-mai

Uniunea Europeană îşi sărbătoreşte în fiecare an la data de 9 mai ziua, zi care marchează declaraţia istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania.

La 9 mai 1950 Robert Schuman a ţinut un discurs prin care propunea unirea industriilor de oţel şi cărbuni a Franţei, Germaniei de Vest şi a altor state, discurs care a dus la înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului(CECO).

Pe lângă Germania şi Franţa, la 25 martie 1957, statele Beneluxului şi Italia au semnat Tratatele de la Roma care constituiau Comunitatea Economică Europeană.

S-au alăturat  ulterior Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995).

La 1 mai 2004, s-au alăturat alte noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. În prezent, Uniunea Europeană are în componenţă 27 de state membre.

9 mai- Ziua independenţei de stat a României

Pentru România această zi are şi o altă semnificaţie foarte importantă şi anume  Declararea independenţei de stat. Aceasta a avut loc la 9 mai 1877 când Mihail Kogălniceanu declara oficial în plenul parlamentului  Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

România  a intrat alături de Rusia în război împotriva Imperiului Otoman(1877 – 1878). În urma acestui război, numit şi Războiul de independenţă de către istoriografia română,  ţara noastră avea să-şi câştige independenţa.

Această zi nu a trecut neobservată nici de actuala clasă politică a României. Printre politicienii care au transmis mesaje în această zi se numără premierul Victor Ponta, ministrul de externe Titus Corlăţean, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Cei care în urma cu mai bine de un secol au proclamat şi au câştigat prin jertfă independenţa României şi-au dorit un stat naţional şi unitar puternic, care să fie auzit şi respectat în Europa. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa! a scris premierul României pe facebook.

 

masca-medicala
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii