Sportivi cu dizabilități, la un campionat european de judo

Performanța există și atunci când e vorba de sportivi cu dizabilități – nu-i așa? Aproximativ 60 de persoane cu dizabilităţi, cei mai mulţi fiind copii, participă zilele acestea la Open-ul european de judo adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale, organizat la Cluj-Napoca.

Organizatorul manifestării şi preşedintele Asociaţiei AGA Down Sindrom Cluj, Antoaneta Vanea, a declarat, duminică, 9 septembrie, că evenimentul este dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Sala Sporturilor Horia Demian găzduieşte, în premieră la Cluj-Napoca, Open-ul european de judo adaptat persoanelor cu nevoi speciale. În competiţie se întrec peste 60 de judokani din România, dar şi din Olanda, Elveţia şi Suedia. Sunt persoane, majoritatea copii, cu Sindrom Down, cu autism, paralizii cerebrale, puţin văzători. Manifestarea face parte din evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri”, a spus Antoaneta Vanea.

Ea a explicat că, în urma practicării judo-ului, băieţelul ei diagnosticat cu Sindrom Down a devenit mai disciplinat.

La competiţia organizată cu sprijinul Special Needs Judo Union, Federaţiei Române de Judo, Clubul Sportiv „U” Cluj şi Asociaţiei Down Bucureşti participă judoka cu vârste cuprinse între 5 şi 40 de ani.  (AGERPRES)

Sport de performanță practicat de sportivi cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități trăiesc adevărate drame datorită “excluderii” lor din viaţa socială şi economică. Activităţile care se desfăşoară în favoarea persoanelor cu dizabilități sunt destul de sporadice şi fără ecou; acestea continuă să se simtă marginalizate, inutile şi descurajate, considerându-se eliminate din circuitul economic productiv şi din viaţa activă socială.

Pe de altă parte, posibilitățile incredibile ale persoanelor cu dizabilități, precum și dorința lor permanentă de autodepășire a propriilor performanțe, coroborate cu dorința de competiție specifică omului au facut ca atitudinea activităților motrice să fie reorientată către activitatea sportivă adaptată persoanelor cu dizabilități.

Ca și la persoanele fără deficiențe, și la persoanele cu dizabilități putem vorbi de sport de masă, cât și de cel performant, existând competiții interne cât și internaționale și chiar olimpiade. La unul dintre jocurile olimpice, flacăra olimpică a fost aprinsă pe stadion de  un participant la tir cu arcul din scaun rulant, organizatorii aratând astfel că toți sportivii se bucură de mișcarea generoasă a olimpismului.

Citește și Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

Latest articles

Related articles