Rectorii celor mai mari universități din țară, petiție pentru plata restanțelor salariale

Rectorii celor mai mari universităţi din România au lansat un apel la respectarea prevederilor Legii nr. 85 / 2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011.

Principalele probleme semnalate în cadrul petiţiei online lansate se referă la subminarea autonomiei universitare şi transferul efortului bugetar către veniturile proprii ale universităților, afectând astfel mai ales universităţile mai performante sub aspectul managementului academic (ex. care au generat resurse financiare proprii).

„Atragem atenția că măsura inițiată prin Ordonanța de rectificare bugetară creează un prejudiciu material în special acelor instituții de învățământ superior cu care România apare în ranking-urile internaționale, care și-au asumat dezvoltarea strategică. Mai mult, folosirea abuzivă a rezervelor bugetare ale universităților duce la riscul încălcării autonomiei conferită de Constituție”, se arată în petiţia online lansată în cursul acestei săptămâni.

            Iniţiatorii petiţiei adresează Guvernului României „un apel la responsabilitate și la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligațiilor bugetului de stat asupra soldurilor universităților” şi îi solicită „să respecte obligațiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plății drepturilor respective pentru anul în curs și întreaga perioadă de referință”.

            Reprezentanții universităților consideră că ultimele decizii ale Guvernului afectează în mod negativ universitățile care au obținut rezultate remarcabile și sunt prezente în clasamentele internaționale, întrucât le obligă să suporte, din fonduri proprii, majorările salariale acordate prin lege, care ar fi trebuit să fie suportate din alocările bugetare, diminuându-le astfel fondurile alocate cercetării şi dotărilor necesare unui act educaţional performant.

În acelaşi timp, universităţile fără resurse financiare disponibile, care trebuie să aplice aceleaşi prevederi legislative, sunt sprijinite de la bugetul de stat, fapt care creează un precedent discriminatoriu.

Textul integral al petiţiei poate fi găsit aici:
https://www.petitieonline.com/apel_la_respectarea_obligatiilor_guvernului_fa_de_invmantul_univer.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii