Sunteti aici:SocialPensia ta - ce se întâmplă cu ea, din toamnă? Tot ce trebuie să știi

Pensia ta – ce se întâmplă cu ea, din toamnă? Tot ce trebuie să știi

Publicat in data

Pensia ta e în pericol sau nu, după respingerea proiecutlui noii legi a pensiilor de către Senat? Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoști despre acest aspect.

Pentru a doua oară a trecut prin legislativ Proiectul privind sistemul public de pensii și tot pentru a doua oară a picat. Pentru multe dintre persoanele aflate în sistem, e o problemă ce se întâmplă, în acest context, cu pensia lor, mai ales că există o serie de promisiuni privind creșterea indemnizației sociale pentru pensionari (așa zisa pensie minimă garantată) și a punctului de pensie.

Deocamdată, proiectul a primit vot negativ în Senat, dar e important de văzut și care va fi votul final, în Camera Deputaților.

Cum ar modifica pensia ta noul proiect de lege, dacă ar fi adoptat

În cuprinsul proiectului există prevederi care vor duce la mărirea pensiilor. În majoritatea prevederilor sale, viitoarea lege a pensiilor ar trebui să intre în vigoare în 2021. Dar anumite prevederi se vor aplica mai devreme, cum sunt cele care se referă la punctul de pensie – valoarea fixă, folosită la calculul tuturor pensiilor.

Astfel, proiectul respins miercuri de Senat, dar cu ceva șanse de adoptare la deputați, prevede ca punctul de pensie să ajungă în septembrie 2019 la 1.265 de lei, la anul să fie de 1.775 de lei, iar în 2021 să ajungă la 1.875 de lei. În prezent, punctul de pensie este de 1.100 de lei.

Creșterea din septembrie anul acesta nu e pusă în pericol. Asta pentru că există deja reglementat într-un alt act normativ ca punctul de pensie să crească de la 1 septembrie la valoarea de 1.265 de lei (aceeași ca cea din proiect), conform cu Ordonanța 114, adoptată în ultimele zile ale anului 2018.

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a garantat că măririle din septembrie nu sunt puse în pericol și că banii există, sunt prevăzuți în buget. „Noi în acest an, ştiţi foarte bine, avem prinse sumele necesare astfel încât ceea ce am promis de la l septembrie să se şi întâmple”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Nu doar punctul de pensie va crește în septembrie, potrivit OUG nr. 114/2018, ci și pensia minimă garantată, acea pensie minimă la care au dreptul pensionarii români: ea se va majora cu 10% și va ajunge la valoarea de 704 lei, de la 1 septembrie.

Citește și Medicii mor când sunt de gardă! Un apel disperat către parlamentari

Util pentru clujeni. Plecați în vacanță în Bulgaria? Cum e traficul la frontieră

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...