Investiţie de peste 4 milioane de lei a ANIF Cluj

Succesul se datorează eforturilor directorului ANIF Cluj, Iulia Ana Balog, şi susţinerii proiectului clujean de PC la Bucureşti

_DSC0464

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Cluj (ANIF) a finalizat lucrările de amenajare a zonelor cu alunecări de teren şi de eliminare a exesului de umiditate din bazinul hidrografic Borşa, judeţul Cluj. Investiţia totală s-a ridicat la 4.029.994 lei, bani obţinuţi de la bugetul de stat, potrivit unui comunicat al ANIF. Proiectul a avut în vedere lucrări pentru combaterea eroziunii solului, a alunecărilor de teren şi lucrări de desecare a luncilor prin preluarea debitelor din zonă. Suprafaţa totală pe care s-au realizat lucrările este de 3.100 ha şi cuprinde din punct de vedere cadastral comunele Borşa şi Bonţida.

Pe de altă parte un al proiect important care cuprinde Valea Inucului se află în derulare, o parte din lucrări fiind deja finalizate: “S-au înlăturat cauzele care favorizează procesul de eroziune a solului, s-au stabilit talvegurile văilor şi canalelor de desecare-evacuare, eliminarea excesului de umiditate din lunci şi s-a micşorat riscul producerii inundaţiilor”,  precizează  Iulia Ana Balog, director ANIF.

Aceste lucrări au rolul de eliminare a procesului de eroziune , de menţinere şi mărire a capacităţii de infiltraţie şi înmagazinare a apei în sol, de reducerea inundaţiilor, controlul şi prevenirea alunecărilor de teren, siguranţa zonelor urbane şi agricole prin controlul calamităţilor hidrogeologice. Odată finalizate lucrările, acestea vor duce la creşterea suprafeţelor agricole şi arabile,  deasemenea şi la creşterea producţiilor agricole, respectiv ridicarea nivelului calităţii produselor .

Cel mai mare sistem de irigaţii din Transilvania rămâne obiectivul principal pentru 2014

Proiectul de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de bază pentru irigaţii de pe valea râului Arieş în valoare totală de 21 milioane de lei aşteaptă încă aprobarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a putea fi pus în practică. Sistemul de irigaţii nu mai este funcţional din 2004. „Este un proiect important şi prioritar din foarte multe puncte de vedere. Investiţia propusă  ar creşte calitatea şi randamentul culturilor ceea ce înseamnă că producţia agricolă ar creşte enorm, deoarece terenurile vizate, se încadrează în clasa I de fertilitate ”, precizează iniţiatoarea proiectului, Iulia Ana Balog.

Aceasta a mai precizat faptul că modernizarea sistemului de irigaţii, va relansa producţia agricolă odată cu atestarea produselor bio-ecologice. Asta înseamnă că producţia va putea fi folosită organizat, în colaborare cu anumite fabrici, pentru prelucrarea produselor. Pasul urmator va fi dezvoltarea unui sistem de centre, pentru preluarea produselor agricole obţinute în primă fază, dar şi identificarea producătorilor autohtoni şi legitimarea lor, ca producători bio-ecologici.

ANIF Cluj – în plină dezvoltare

Numeroasele proiecte ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Cluj şi echipa de profesionişti care se află în spatele acestora fac ca aceasta să fie clasată în topul filialelor din ţară. Anul acesta au fost finalizate lucrări de peste 6 milioane de lei, proiectul care include Valea Inucului este deja în execuţie, iar 2 proiecte sunt în stadiu incipient. Alte 6 proiecte aşteaptă aprobare în funcţie de priorităţile la nivel national al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Un aport mare pentru obţinerea fondurilor pentru Cluj de la bugetul de stat a fost lobby-ul de care a benficiat proiectul din partea PC- partid aflat la guvernare şi din rândurile căruia provine directorul ANIF. Un rol deosebit în ceeea ce priveşte susţinerea proiectului la structurile centrale l-a avut preşedintele PC Cluj, Şerban Rădulescu, care de altfel este modelul şi totodată mentorul în politică a conducătorului ANIF Cluj. Iată astfel, că, la nivel informal, Clujul are totuşi reprezentanţi şi susţinere şi în actuala Putere centrală.

Iulia Ana Balog, directorul ANIF Cluj şi iniţiatoarea proiectelor are o vastă experienţă de peste 8 ani în managementul privat, iar acest lucru şi-a pus amprenta în proiectele agenţiei. Pe langă această experienţă, este vicepreşedinte al Partidului Conservator din Câmpia Turzii, membru în Biroul Permanent Judeţean(PC) şi este unul dintre vicepreşedinţii la nivel naţional al PC Diaspora.

 

_DSC0459

_DSC0446

_DSC0432

DSC05580

DSC05577

DSC05570

DSC05569

DSC05562

DSC05561

 

[nggallery id=14]
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii