Părinții unui liceu clujean: ”Inspectoratul Școlar discriminează elevii maghiari”

Părinții unui liceu clujean: ”Inspectoratul Școlar discriminează elevii maghiari”

Potrivit unui grup de părinți de la liceul Apáczai Csere János, Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul, refuzând înființarea unei clase de artă (clasa a 5-a), începând cu anul școlar 2016-2017. Cei 26 de părinți de la școala Apáczai au depus o plângere pe data de 12 ianuarie la *Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării*.

Liceul Apáczai Csere János a solicitat, înainte de începerea anului școlar 2016-2017, aprobarea înființării unei clase de artă (clasa a 5-a. Solicitarea acestora a fost însă respinsă, fără o motivare. În încercarea de găsi o rezolvare la această problemă, liceul a apelat la secretarul de stat Király András, care însă nu a oferit o soluție în acest caz. Ulterior a fost trimisă o altă solicitare Ministerului Educației, însă nu a fost primit niciun răspuns.

Conform legii educației și regulii privind înființarea claselor, este necesară înscrierea a minim 12 elevi în clasa respectivă. Înainte de anul școlar Inspectoratul a aprobat două clase cu 17, respectiv 18 elevi la Liceul de Arte Vizuale Romului Ladea, și o nouă clasă a 4-a cu 12 elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia. Conform părinților care au depus plângerea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, rea-credința șefului Inspectoratului Școlar Județean Cluj, VALENTIN CLAUDIU CUIBUS este cât se poate de clară, deoarece a afirmat de mai multe ori în discuții particulare că elevii maghiari nu au nevoie de o clasă de arte pentru că se pot înscrie la Liceul Romulus Ladea, cu învățământ în limba română.

După ce școala nu a primit aprobare pentru înființarea clasei, au înființat o clasă concentrată, peste limita de 30 de elevi admisă de regulament, cu 32 de copii, dar cu învățământ normal (nefiind specializată pe artă).

Potrivit Inspectorului general, Valentin Cuibus nu au fost suficienți copii în clasele a IV-a pentru a justifica înființarea unei noi clase.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii