DSC04746

Hotelul Univers T din Cluj Napoca a găzduit „oastea” de mediatori din România cu scopul de a promova instituția medierii și a decerna diplome anumitor mediatori cu realizări în acest domeniu.

Printre premianți sau numărat Alina Gorghiu (deputat PNL), Aurel Codoban (Prof. Univ. dr. și specialist în comunicare), Anca Ciucă (Fost Președinte a Consiliului de mediere urmărită penal pentru fals,uz de fals și abuz în serviciu), Zeno Sustac (Vice-președinte al Consiliului de mediere) etc.

Din Guvernul României și-au anunțat prezența: Premierul Ponta, Ministrul Justiției, Președintele ICCJ, judecători CSM, dar nu au ajuns la eveniment! Defapt nu aveau de ce să vină, că era o cheltuială de deplasare pe spinarea statului, fiindcă această gală s-a tranformat în elogii personale- lansarea cărții lui Jeno Sustac și nimic concret- mai clar spus  o pierdere de vreme.

Domnul Laurențiu Seffler, mediator în România și Ungaria, membru al Uniunii mediatorilor din Ungaria și al asociației internaționale de coaching și mediere, partener al școlii de mediere și coaching din Ungaria condusă de Prof. Univ. dr Kollar Jozsef, consideră că medierea este obligatorie și sancționatorie din 1 august 2013, în conformitate cu Noul Cod de Procedură Civilă. Adică legea te obligă înainte de primul termen să parcurgi procedura medierii.

Deși se așteaptă toți mediatorii ca această instituție să ofere ceva concret, totul este o încurcătură legislativă, care permite oricărui individ să ajungă mediator. Articolul 7 din legea 192/2006 stipulează că: Poate deveni mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;.
g) a fost autorizata ca mediator, in conditiile prezentei legi.

Astfel, indiferent că ești ginecolog-dentist sau pastor- tirist poți ajunge mediator numai să nu fii debil mintal. La mediere trebuie să ai calități: să fii bun pe partea de manipulare, persuasiune, lobby etc. Legea dă voie oricui și uite-așa se umple România de MEDIATORI SPECIALIȘTI. Adevărul este că puțini sunt cei care reușesc în profesie, restul se resemnează cu FUNCȚIA și cu gândul la prosperitate pecuniară.

În concluzie, dragi  evenimentiști nu mai organizați gale doar de dragul diplomelor și adunărilor fără ceva concret că nu aduceți nici un folos pentru comunitate!

DSC04750