DSCN4748

Călin Ionac este angajat pe post de tâmplar la Primăria Dej. E un om bun la toate, iar pe timpul iernii se ocupă și de buna funcționare a patinoarului. Ba mai mult, îi și învață pe copiii din Dej să patineze. A fost, în tinerețe, fotbalist la „Universitatea” Cluj, „Unirea’’ Dej, CFR Dej unde a excelat pre postul de mijlocaș central.

Acest angajat al Primăriei Dej era de serviciu în noaptea de 27 spre 28 decembrie 2014, având sarcina să stropească patinoarul și să asigure condițiile necesare pentru ca dejenii să se poată bucura de el, dimineață. După ce și-a terminat treaba, în jurul orei 2.30 a încercat să-și pornească mașina personală, parcată lângă patinoar, dar aceasta, din caza frigului, n-a pornit. În consecință, Ionac s-a deplasat la Primărie (unde se află și sediul Poliției locale) ca să le solicite polițiștilor, aflați în serviciu, să-l transporte până acasă. Dar, ca un făcut, nici mașina Poliției nu mergea, așa că omul a luat-o pe jos, spre casă. Ajuns, în jurul orei 4.30 pe strada Avram Iancu, în dreptul localului „Casa de Piatră” un tânăr (pe care Ionac l-a identificat în persoana lui Cristian Pura, fiul unui omnipotent patron al unei brutării din Dej) a intrat brusc în el. Oservația politicoasă a fostului sportiv a avut darul să-l înfurie la culme pe tânăr, care a început să-l lovească. A sărit în ’’ajutorul’’ agresorului un alt tânăr, Săuca, despre care Ionac spune c-ar fi băiatul fostului comandant al Poliției municipiului Gherla. Cu forțe sporite, cei doi l-au doborât pe Ionac la pământ și au început să-i care pumni și picioare, cu nemiluita, în cap.

„M-au pleznit rău de tot în mandibulă, încât mi-au fracturat-o în două locuri ” – își începe acesta, cu dificultate, mărturisirea. Apoi continuă: “Îmi curgea sângele pe nas și din urechi. După ce s-au săturat de dat în mine și m-au abandonat, eu m-am târât după o dubiță, aflată în apropiere și am sunat la poliția locală, după care direct la Poliția Dej. Polițiștii au venit repede și i-au legitimat pe agresori, iar aceștia și-au recunoscut fapta. Apoi, realizând gravitatea situației, Pura a încercat să mă împace, cerându-mi numărul de telefon și oferindu-mi bani la mișto ca să-mi pun dinții la loc.

Eu am refuzat cu hotărâre acest lucru și după câteva ore l-am anunțat pe șeful meu direct, iar acesta l-a informat și pe dl. primar Morar Costan despre incident. Apoi m-am deplasat de urgență la Clinica Maxilo-Facială de la Cluj, unde în 29 decembrie medicii m-au operat și mi-au instalat două plăcuțe și opt șuruburi. Și, pe 1 ianuarie 2015, am depus plângere împotriva lor la Poliție.”

Luni, 5 ianuarie, Ionac se afla pe holurile Institutului de Medicină Legală din Cluj-Napoca, unde și-a scos un certificate care adeverește agresiunea, iar medicii i-au recomandat îngrijiri medicale pentru 60 – 65 de zile.

Apelat telefonic, primarul municipiului Dej, Morar Costan a declarat redactorului ClujManifest următoarele: „Ne pare extrem de rău de eveniment și încercăm, la nivelul instituției și al sindicatului nostru, să-l susținem și să-i facem dreptate acestui angajat exemplar al nostru.”

Înainte de a se deplasa spre avocatul său, Ionac ne-a mai spus: “Tot Dejul e cu sufletul alături de mine fiindcă, dacă nu aveam o constituție robustă, cine știe unde eram la această oră. Eu nu voi ceda și voi merge până la capăt împotriva celor doi agresori, să-i văd ajunși acolo unde le e locul.”

DSCN4750

DSCN4751

DSCN4749

DSCN4746