Dumitru Fărcaș a murit

Dumitru Fărcaș a murit într-un spital din Cluj-Napoca în urma unui infarct

Dumitru Fărcaș a murit într-un spital din Cluj-Napoca în urma unui infarct. Taragotistul Dumitru Fărcaș s-a stins la vârsta de 80 de ani.

”Nu mă așteptam. Mai avea multe de spus și de arătat. Îl supărau picioarele, dar spiritul și talentul îl putea manifesta fără probleme, Condoleanțe tuturor celor din familie, si să o îi pstrăm o amintire vie„ a fost prima reacție a primarului Emil Boc.

Dumitru Fărcaș (n. 12 mai 1938, Groșii Băii Mari, (d. 7 August 2018 județul interbelic Maramureș) este un taragotist român de muzică populară.

Face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

În semn de preţuire, în 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios şi doi ani mai tarziu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a transmis, marţi, că Dumitru Fărcaş a fost un maramureşean care şi-a iubit până la patimă ţara şi neamul şi care a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea muzicii populare autentice româneşti.

Familia lui Dumitru Fărcaş se ocupa de funeralii, iar în scurt timp aceştia vor anunţa când va fi depus trupul neînsufleţit al maestrului în foaierul Casei de Cultură din centrul oraşuluiCluj- Napoca, pentru ca cei care l-au îndrăgit să poată să îi aducă un ultim omagiu. Artistul va fi condus pe ultimul drum peste câteva zile.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare