Pe muzica lui Dumitru Fărcaş, clujenii au comemorat 414 ani de la martiriul lui Baba Novac

baba novac 010

O mână de clujeni, în special reprezentanţi ai instituţiilor clujene, Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean, Armată, s-a strâns joi în jurul statuii lui Baba Novac, pentru a comemora cei 414 ani trecuţi de la execuţia acestuia la ordinul generalului Basta. De pe soclul statuii lipseşte încă cuvântul <unguri>, şters în două rânduri în anul 2013 de către persoane rămase neidentificate. Reprezenzanţii primăriei au anunţat zilele trecute că se consultă cu specialiştii pentru a afla dacă este oportun sau nu să mai apară cuvântul lipsă în textul de pe soclu.

Evenimentul a fost înnobilat de recitalul renumitului taragotist Dumitru Fărcaş. Acesta, acompaniat de acordeonistul Dan Zăhan, a interpretat mai multe piese , printre care şi imnul “Trei culori”.

Au rostit alocuţiuni referitoare la personalitatea impunătoare a lui Baba Novac, cel care, după vorbele istoricului N. Iorga a dus “sfinte lupte mari”: col. Nicolae Grosu, preşedinte ANCMRR, filiala Cluj, prof. Laura Uzunov, prof. Vasile Sfârlea şi istoricul Vasile Lechinţan. La final, a fost oficiat şi un parastas în memoria eroului.

baba novac 008

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.