Copiii din Râșca-Pleș și Măguri Răcătău au primit cadouri la început de an școlar

Prima zi de școală a fost puțin mai deosebită pentru copiii din două sate din munții Apuseni. Asociația Vostok Group, prin presedintele Vlad Crișan, în colaborare cu partenerii săi au oferit copiilor cadouri care să fie un sprijin în noul an școlar.

Astfel, elevii claselor I-IV de la Școala Generală din Râșca-Pleș, comuna Râșca, au primit la început de an școlar o imprimantă multifuncțională care să îi ajute în activitatea didactică. De asemenea, copiii au primit echipamente sportive și cărți. La Școala din satul Râșca-Pleș învață nouă copii de toate vârstele care sunt instruiți de domnul învățător. Copiii sunt tot mai puțini de la an la an, iar școala este aproape să fie închisă. În această situație, copiii vor face naveta la Școala Generală din comună.

În ciuda faptului că toți copiii, din clasa pregătitoare și până în clasa a IV-a, sunt nevoiți să învețe în aceiași clasă, unul dintre elevi a reușit să se facă remarcat prin rezultate foarte bune la olimpiada de matematică. Flaviu Gligan a participat la Concursul regional Olimpiada Satelor unde a ocupat locul doi la nivel de la clasa a IV-a, deși el era elev în clasa a III-a. Din acest motiv, Asociația Vostok Group a decis să îl încurajeze să învețe și mai departe și i-a dăruit un laptop.

Prima zi de școală a adus suprize și pentru elevii școlii Măguri-Răcătău. Aceștia au primit 10 calculatoare noi și zeci de cărți. Potrivit doamnei directoare, în acest moment sunt 52 de elevi, dar numărul este în continuă scădere, deoarece tot mai puțin tineri aleg să rămână în sat, sursele de venit fiind foarte puține. Comuna se află la cea mai mare altitudine din România, iar viața în vârf de munte este un grea.

Claculatoarele, laptopul și imprimanta au fost donate de sponsorul și partenerul principal Brand Computers prin Sorin Oltean.

”Inițiatorul acestui demers mi-a explicat despre situația copiilor din aceste sate și am ajuns la concluzia să încercăm să îi ajutăm cu ceva. Fiind în domeniul calculatoarelor, am zis să începem prin a dona ceva sisteme de calcul care să îi ajute, să aibă acces la informație. Astăzi la Măguri am oferit 10 sisteme complete de calculator, cu ultimele sisteme de operare. Sunt calculatoare fiabile de care se pot folosi fără probleme. Iar la Râșca-Pleș le-am dus o multifuncțională deoarece aveau nevoie de copii xerox. În plus, am stimulat un olimpic, oferindu-i un laptop. Îi sfătuiesc să continue cu studiile, să meargă la școală și să pună mâna pe carte să nu rămână în urmă. În momentul în care vor ajunge să plece din sat și să ajungă la un liceu în Huedin sau Cluj iar din păcate, dacă nu studiază serios, o să se creeze o diferență între ei și copiii de la oraș. Desigur că cei din urmă au alte condiții, dar și copiii din mediul rural pot, tocmai de aceea ne-am îndreptat spre aceste zone mai defavorizate să îi ajutăm și pe copiii de aici să țină pasul cu cei de la oraș. Ar trebui ca mediul privat să susțină mai mult învățământul. E fundația fiecăruia dintre noi, dacă aici nu intervenim fiecare cu ce putem, vom ajunge la o laucună totală. Autoritățile locale nu pun bază pe învățământ și pe pregătirea copiilor pentru viitor”, a declarat Sorin Oltean, principalul sponsor.

Sponsorii acestei inițiative au fost: Transilvania Post, Golden Cargo, Cataleya Magazin și Imprimeria Ardealul prin directorul Miricia Giurgiu.

 

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii