Tarife majorate la apă pentru locuitorii din Câmpia Turzii

Ziua de 28 septembrie 2017, a fost pentru Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii una de cumpănă. Cel mai stringent proiect de hotărâre așteptat și discutat a fost: Proiectul de hotărâre privind aprobarea planului tarifar actualizat pentru aria de operare a societății S.C. Compania de Apă Arieș S.A. pentru perioada 2017-2023. 

Proiectul a fost unul de impact pentru comunitatea din Câmpia Turzii, întrucât creșterea propusă era în măsură să afecteze nu numai buzunarul fiecărui cetățean, dar și să blocheze alocarea celor 40 de milioane de euro pentru Câmpia Turzii în în ceea ce privește pasul II al proiectului din fonduri europene privind apa si canalul.

În perioada 2017-2020, CAA va derula un proiect major cu finanțare europeană, în valoare de peste 150 milioane Euro, destinat modernizarii si extinderii infrastructurii în arealul deservit astfel încât toți locuitorii din arealul deservit, care nu beneficiaza nici astăzi de aceste utilitați esentiale, să poată avea condiții civilizate de viață. Respectarea planului tarifar reprezintând una dintre condiţiile de finanţare.

În cadrul ședinței, mai mulți consilieri locali s-au exprimat că acest proiect este cel mai ”greu” și sensibil dintre toate dezbătute în acest mandat.Astfel, mai mulți cetățeni ai urbei au ales să participe în plen la dezbaterea subiectului, stârnind un val de opinii interesante, dar și dezaprobatoare.

După mai bine de o oră de dezbateri și păreri ale cetățenilor și ale consilierilor locali, Primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, a luat cuvântul având un discurs foarte echilibrat, echidistant și bine pus la punct, menționând că acest proiect are și avantaje și dezavantaje.  De asemenea, primarul Lojigan nu și-a exprimat opinia personală, lăsând la latitudinea consilierilor să decidă direcția votului, fără a-i direcționa într-un fel.

Interesant, în tot acest joc politic este faptul că viceprimarul Municipiului Câmpia Turzii, Robert Istvan SZABO, nu a avut aceeași susținere de idee ca a primarului, motivându-și pe o rețea de socializare, votul PRO pentru acest proiect de hotărâre, și anume: Viața de politician și Viceprimar mă determină frecvent să iau decizii care, în virtutea multora dintre alegătorii mei, par a fi de neînțeles, dar care, dacă privim pe termen lung, sunt spre binele comunității din care fac și eu parte.

Astfel, deși planul tarifar al Companiei de Apă Arieș presupunea creșteri de preț până în jurul la 9 lei/mc (apă+ canalizare), am luat hotărârea, ca împreună cu echipa mea, să acceptăm acest plan tarifar, doar pentru a asigura bunul mers al proiectului de finanțare europeană (pasul II.) pe care CAA îl implementează”.

Această declarație a generat reacții și opinii în lanț, pro și contra în rândul comunității din Câmpia Turzii.

Cu 14 voturi pentru, 1 vot impotrivă şi 1 abţinere, proiectul de hotărâre a fost aprobat, astfel încât, locuitorii din municipiul Câmpia Turzii vor suporta majorarea prețului apei și a canalizării  treptat de către CAA până în anul 2023 (pe parcursul a 6 ani).

Dacă în momentul de față mc al apei și al canalizării este 7,03 lei cu TVA inclus, în anul 2023 va fi undeva în jur a 9,00 lei, însemnând o majorare de aproximativ 2,00 lei pe parcursul a șase ani, care defalcat pe an înseamnă 0,36 de lei mc/an.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii