sorin bota per

Sorin Bota, candidatul PER la Camera Deputaților, vrea mărirea salariilor tuturor românilor cu 30-40%

Marius Sorin-Ovidiu Bota este politician cu vechime, el fiind senator în Parlamentul României în legislaturile 2008–2012 și 2012–2016 din partea PSD Maramureș, și deputat în legislatura 2016–2020. În acest moment, Sorin Bota este președinte interimar al PER Cluj, iar la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Sorin Bota candidează la Camera Deputaților, din partea PER Maramureș.

Și nu candidează așa, de amorul artei, ci pentru că are proiecte importante, pe care își dorește să le materializeze, în beneficiul românilor. Unele sunt deja depuse la Parlament, unele sunt în lucru, iar pentru altele are deja planuri bine definite. De mare impact pentru societatea românească, greu încercată de pandemia COVID și amenințată de criza economica pe care economiștii o prefigurează pentru 2021, este un proiect de lege pentru creșterea venitului net al salariaților români, care a fost, deja, depus la Senat, prevede impozitarea progresivă a salariilor și contribuțiilor.

“Noi, la Partidul Ecologist Român, ne-am propus să facem ecologie politică. Practic,  dorim să curățăm mizeria din societate, atât la nivel economic, cât și social, astfel încât funcționarea să fie sănătoasă. Ne dorim o Românie sănătoasă! Principiile noastre sunt: libertatea,  inițiativa privată, competiția corectă și garantarea proprietății. Ne bazăm pe fapte, legi în curs de devenire, dar și pe aplicarea legilor pe care eu le-am inițiat și materializat în fostul mandat de deputat. Eu, noi, Partidul Ecologist Român, dorim să le demonstrăm românilor că nu oferim doar promisiuni, ci fapte. Toate proiectele le-am pus într-un program, le-am prioritizat, astfel încât orice negociere politică, după alegeri, să se discute doar în baza lor”, a declarat Sorin Bota, candidatul PER Maramureș la Camera Deputaților.

Secretul depășirii anunțatei crize economice din 2021

După pandemia COVID vine criza economică. Deja se prefigurează și o anunță toți analiștii economici. Totuși, lucrurile s-ar putea să nu stea chiar așa de rău. Potrivit unui proiect de lege, deja depus în Parlament de Sorin Bota, criza poate fi depășită.

“Putem investi capital în veniturile angajaților și pensionarilor. Aici ar trebui să fie principala investiție a statului, nu în proiectele foarte mari, de anvergură, unde efectele apar în timp îndelungat. Creșterea salariilor și pensiilor crește, automat, puterea de cumpărare a oamenilor, ceea ce va impulsiona consumul și va duce, implicit, la dezvoltare economică. Propun majorarea veniturilor tuturor românilor cu 30-40%.

Guvernul s-a împrumutat atât de mult, dar în această direcție nu a investit nimic. Din 20 de miliarde împrumutate, ar fi putut investi 1,5 miliarde. Potrivit proiectului meu de lege, salariile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate, în timp ce angajații remunerați cu 3.001-4.000 de lei vor avea de plătit un impozit de 2,5% pentru acești bani. La un salariu cuprins între 4.001 și 8.500 de lei, impozitul crește la 5%, iar cei care obțin sume mai mari de atât vor fi taxați cu 10%.

Și contribuțiile la sănătate și la pensii vor fi diferențiate, astfel că, per total, salariații care câștigă lunar mai puțin de 6.000 de lei, vor fi taxați cu 35% din această sumă. Procentul crește progresiv și ajunge până 50%, în cazul salariilor de peste 15.001 lei. În prezent, taxele sunt de 45% indiferent de nivelul salarial: Asigurări Sociale (CAS) 25%, Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) 10% și Impozit pe venit 10%. Pe lângă acestea, se mai adaugă și o contribuție de 2,25% din partea angajatorului.

Partidele mari se bat pe creșterea salariului minim pe economie, ceea ce nu constituie o soluție. Potrivit statisticilor, 64,5% dintre salariații din România câștigă, lunar, sub 3000 de lei venit brut, ceea ce înseamnă o tragedie a forței de muncă. De aceea pleacă românii la muncă în străinătate, de aceea, există muncă la negru”, explică Sorin Bota.

Sprijin pentru persoanele cu venituri mici

„Introducerea unei cote progresive de impozitare se anunţă necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populaţiei majoritar. Conform datelor de la ITM, în prezent 87% din salariați au un venit brut sub 5.000 lei iar 2,5% din salariați au un venit de peste 9.000 lei. Acest lucru demonstrează faptul că pentru creșterea venitului net a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi soluții de taxare. Această taxare diferențiată ar urma să scadă contribuțiile directe la bugetul de stat cu 5-7%, însă ar reduce numărul angajaților care muncesc la negru și ar crește veniturile românilor. Astfel, statul ar face o injecție de capital direct în economie, iar din calcule rezultă că, în comparație cu veniturile din acest moment să se inregistreze un deficit în primul an de 1,3 miliarde euro (500 milioane lei/luna), care este perfect sustenabil pentru România. Legea inițiată de mine este simplă și se poate aplica din luna  următoare după ce se aprobă. Este o lege curajoasă și corectă. Trebuie doar să vrem să ne-o asumăm. E simplu: un angajator care plătește taxe mai mici poate mări salariile”,  declară Sorin Bota, candidatul PER la Camera Deputaților.

Pensiile vor crește diferențiat

Proiectul de lege inițiat de Sorin Bota prevede și creșterea diferențiată a pensiilor în anul 2021, astfel: pentru pensiile sub 2000 lei, creștere cu 30%; pentru pensiile cuprinse între 2001-3000 lei, creșterecu 20%; pentru pensile cuprinse între 3001

– 4000 lei, creștere cu 10%, iar pentru pensiile mai mari de

4000 lei, o creștere cu 5%. De asemenea, în proiectul legii Bota se prevede și recunoașterea activităților de voluntariat ca experiență în domeniu și vechime în muncă.

“Sunt omul faptelor și tocmai de aceea vin în sprijinul românilor, cu proiecte legislative responsabile, menite să crească nivelul de trai și să îmbunătățească mediul de trai. Sunt conștient că doar prin muncă susținută și prin politici clare și eficiente putem să avem rezultatele dorite. Îmi voi folosi toată experiența politică, administrativă și antreprenorială în acest sens”, a declarat Marius Sorin-Ovidiu Bota, candidatul PER la Camera Deputaților.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii