Sorin Bota, candidatul PER Maramureș la Camera Deputaților, vrea să stopeze exploatarea abuzivă a lemnului și să stimuleze agricultura bio și reciclarea apei

Marius Sorin-Ovidiu Bota este politician cu vechime, el fiind senator în Parlamentul României în legislaturile 2008–2012 și 2012–2016, din partea PSD Maramureș, și deputat în legislatura 2016–2020. În acest moment, Sorin Bota este președinte interimar al PER Cluj, iar la alegerile parlamentare din 6 decembrie candidează la Camera Deputaților, din partea PER Maramureș. Și nu candidează așa, de amorul artei, ci pentru că are proiecte importante, pe care își dorește să le materializeze, în beneficiul românilor. Unele sunt deja depuse la Parlament, unele sunt în lucru, iar pentru altele are planuri bine definite. De mare impact pentru societatea românească, greu încercată de pandemia COVID și amenințată de criza economică sunt preocupările pentru Mediu și Agricultură.

“Opțiunea politică a PER este: stat de drept și eco-capitalism.

Aceasta înseamnă respect față de principiile echilibrului și controlului reciproc al puterilor în stat, ale apărării libertăților
individuale, și ale încurajării dezvoltării eco-capitalismului sub toate formele sale: uman, industrial, fi nanciar, tehnologic, cultural ori funciar, în scopul creșterii bunăstării românilor, dar numai în condițiile protejării mediului și cu respectarea principiului dezvoltării durabile. Ne bazăm pe fapte, legi în curs de devenire, dar și pe aplicarea legilor pe care eu le-am inițiat și materializat în fostul mandat de deputat”, a declarat Sorin Bota, candidat PER Maramureș la Camera Deputaților.

“Tragedia unui parlamentar este să promită și nici să nu încerce să facă”

Sorin Bota a precizat că are un proiect de lege ce propune reducerea cu 50% a suprafeței pădurilor destinate exploatării. “Nu a existat susținere la Senat pentru acest proiect de lege. Știe toată lumea că, de exemplu, pe un singur aviz, se iau și câte trei mașini de lemne. Consider că amenajamentele silvice se pot modifica. Trebuie un control digital al transportului masei lemnoase, care să se efectueze, obligatoriu, din rampă. Așa s-ar stopa exploatarea abuzivă a lemnului. Legea o am depusă în Parlament din2019. Și în 2018 am încercat un proiect similar dar, niciodată, nu am văzut să se decimeze o lege, în două luni, și la Senat și la Camera Deputaților. Tot ceea ce este depus în Parlament, ca proiect de lege, va continua, ca procedură, în viitorul Parlament,așa că sper ca proiectul meu de lege să fie adoptat. Tragedia unui parlamentar este să promită și nici să nu încerce să facă”.

“Apele trebuie să fie curățate, epurate, reciclate!”

O altă preocupare a lui Sorin Bota și a Partidului Ecologist Român o constituie reciclarea apei. “Apa înseamnă viață! Apele trebuie să fie curățate, epurate, reciclate! Trebuie să asigurăm un management durabil al apelor. Mai ales că avem secetă, baraje goale, fântâni și râuri secate. De exemplu, Israelul desanilizează apa și o folosesc, practic, de trei ori: pentru consum uman, pentru consum industrial și pentru agricultură. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare trebuie să fie mai eficientă. Avem fonduri europene pentru irigații, dar nu le folosim. Ce nu avem, însă, sunt puțurile și lacurile artificiale. Dacă vrem, se pot găsi soluții. ANIF trebuie identifice soluții pentru a aduce apa în fiecare localitate, trebuie să folosească fonduri europene în acest scop”, explică Sorin Bota.

Nu în ultimul rând, candidatul PER Maramureș la Camera Deputaților militează pentru reducerea folosirii materialelor din plastic: “Fără peturi în apă! Natura cu plastic creează oameni din plastic!”.

De altfel, în acest sens, Parlament există un proiect de lege, depus de PER, în conformitate cu Legea nr. 37/2018, inițiată, de asemenea, de un parlamentar al Partidului Ecologist Român;
Mai mult, PER promite că în perioada 2021-2022, fondurile europene vor fi atribuite doar pentru proiectele care contribuie la însănătoșirea mediului românesc.

“Subvențiile pentru cultura realizată, să fie raportate la cultura declarată și fiscalizată”

Legat de agricultură, Sorin Bota precizează: “trebuie să vedem ce putem oferi și să nu concurăm cu agricultura bazată pe chimicale. Bio înseamnă un profit mai mare. În locul îngrășămintelor chimice ar trebui folosite îngrășăminte bio”.
În ceea ce privește subvențiile, Sorin Bota este de părere că acestea trebuie acordate, dar nu oricum. “Sunt oameni care, de exemplu, au vitele declarate, dar ei le-au vândut între timp dar, totuși, vreme de încă 5-6 ani, ei continuă să ia subvenții pentru creșterea lor. În schimb, cei care le-au cumpărat, nu mai au cum să ia subvenția. Și subvențiile pentru cultura realizată, să fie raportate la cultura declarată și fiscalizată. Vreau ca proiectele în care componentele de mediu sunt prezente să fie prioritare la accesarea fondurilor europene. Vreau ca fiecare fermă să aibă implementat, până în anul 2022, un proiect cu fonduri europene, în funcție de nevoile fermei, fără bariere Birocratice. Și, nu în ultimul rând, îmi doresc realizarea de centre zonale pentru colectarea, prelucrarea și depozitarea legumelor și fructelor precum și pentru sacrificarea animalelor și refrigerarea cărnii”, a mai declarat Sorin Bota, candidatul PER Maramureș la Camera Deputaților.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.