Luca Minodora Susana-primarul dedicat în totalitate comunei Băișoara (VIDEO)

Luca Minodora Susana este primarul comunei Băișoara din anul 1996. Sunt astfel peste 20 de ani de când doamna primar se află în slujba cetățenilor din Băișoara și se luptă pentru bunăstarea acestora.

”Am venit în Băișoara în anul 1971 ca și profesoară în satul Muntele Băișorii, iar atunci nu mă gândeam că Băișoara va deveni casa mea, familia mea, un univers spiritual. Ca și atestarea documentară cunosc foarte bine istoria Băișorii pentru că am lucrat la monografia comunei ”Băișoara, locul sufletului nostru”. Denumirea acestei monografii este inspirată de titlul unei poezii a unui poet popular, Grecu Gravrila. A fost atestată în anul 1426, iar apoi, în ante-documente vechi, 1438 Olah Bano și Bano, ceea ce înseamnă baie, după minele de aur. Alte denumiri găsite au fost, Beișoara, Belișoara și până s-a ajuns în anul 1700 la denumirea de Băișoara. Băișoara are oameni harnici și vrednici care iubesc foarte mult locurile natale, pentru că s-au născut, au crescut aici. Chiar dacă mulți băisoreni se află în străinătate sufletul lor este alături de comuna noastră și în luna august, la Zilele comunei vin să sărbătorească alături de noi”, relatează doamna primar.

În cei peste 20 de ani de când este primar al acestei comune, doamna Luca Minodora a realizat foarte multe proiecte pentru a îmbunătăți traiul cetățenilor din comună.

”În comuna Băișoara se lucrează, sunt bucuroasă de tot ceea ce fac pentru comună deoarece rămâne ceva în urma mea și orice lucru pe care îl fac îl iubesc mai mult decât aș face la mine acasă. Desigur că de când sunt primar aș avea o listă lungă cu proiecte pe care le-am implementat în această comună”.

Canalizare în satul Săcel

”Există canalizare la Băișoara și Muntele Băișorii și în viitor o să fie canalizare și în Săcel deoarece este un proiect câștigat în acest an pentru canalizarea apelor menajere și fluviale în satul Săcel. Am făcut reparații la șanțurile de apă pluvială, atât lângă primărie, cât și în partea de jos a satului”.

Două poduri vor fi reconstruite

Două poduri din Băișoara vechi vor fi demolate și în locul lor vor fi construite altele noi.

”Acum se lucrează la podul de la Viregoaie, acolo se face un alt pod nou. Acel pod a fost primul obiectiv construit de mine când am venit în comună, iar acest pod a rezistat peste 20 de ani. Împreună cu viceprimarul comunei am fost atunci și proiectant și executant. De asemenea, am contractat lucrarea pentru un alt pod, de la Lodovica, acesta va fi demola și reface în totalitate. În același timp, lucrăm de doi ani de zile la PUG, deoarece fără Planul de Urbanism General nu se poate autoriza nicio construcție. Sper că în acest an, sau la începutul anului viitor, PUG-ul va fi finalizat”, a menționat doamna Luca.

Școala generală ”Mircea Luca”

Școala generală din comună a beneficiat pe perioada vacanței de lucrări de reabilitare.

”Un proiect care îmi este drag mie și care va fi finalizat în două săptămâni este reabilitarea Școlii generale. Școala se numește Mircea Luca, după numele soțului meu care a fost 38 de ani director și 46 de ani profesor de matematică. Anul acesta am mai făcut lucrări la corpul numărul II de la Primărie și am făcut reparații și am betona beciul la Căminul Cultural din comuna Băișoara”.

Intabularea gratis a terenurilor

Cetățenii din comuna Băișoara vor putea să își intabuleze gratis terenurile, măsură necesară pentru a beneficia în continuare de subvențiile APIA.

”Un al proiect ce urmează să fie demarat și este foarte important pentru toți cetățenii este intabularea gratis, pentru toți cetățenii, a extravilanului din comuna Băișoara. E foarte important deoarece din 2018 doar cu carte funciară se vor putea depune documentele pentru subvențiile de la APIA”

Drum asfaltat în Muntele Cacovei

O comunitate săracă a comunei, satul Muntele Cacovei, va beneficia de un proiect pentru asfaltarea a 5 kilometri de drum.

”Pentru satul Muntele Cacovei o bucurie foarte mare, fiind un sat de oameni amărâți, va beneficia de asfaltarea unui drum de 5 kilometri, un proiect de 1 milion de euro. Lucrările vor demara anul viitor, după finalizare licitației. Calitatea vieții acestor oameni din Muntele Cacovei se va ridica”, a explicat doamna primar.

Proiecte pentru stațiunea Muntele Băișorii

Primarul comunei Băișoara iși dorește ca stațiunea Băișoara să fie vizitată de câți mai mulți turiști, astfel că a pregătit o serie de proiecte menite să atragă oamenii în stațiunea Muntele Băișorii.

”A fost finalizată licitația pentru introducerea apei potabile în stațiunea turistică Muntele Băișorii. Conducta veche de 40-50 de ani se va reabilita și se va extinde. Tot pentru muntele Băișorii am un alt proiect, scoaterea din circuitul silvic a 8 hectare pentru a se demara proiectul ”Dezvoltarea turismului de iarnă în Munții Apuseni”. În această stațiune am realizat lucruri care poate nu se văd. Am cumpărat teleschiul, am cumpărat ratracul, am făcut reparații la partea electrică, am cumpărat crose, lucruri care s-au făcut pentru stațiunea Muntele Băișorii. Un alt proiect ce urmează să fie demarat în stațiune este pentru spațiile recreative și presupune iluminat pârtie, introducerea wi-fi gratis pe pârtie, jocuri și amenajarea de toalete. Tot pentru satul Muntele Băișorii am introdus iluminatul public pe Valea Mămăligii, am pus becuri acestor oameni care nu avut curent niciodată”, a explicat doamna Luca Minodora.

Reabilitarea dispensarului

Dispensarul uman din comuna Băișoara va fi reabilitat după 50 de ani.

”Un alt proiect foarte important este reabilitarea dispensarului din comuna Băișoara. Acesta este un dispensar care a fost construit acum 50 de ani și care nu suferit nicio reabilitare. Am reușit să introduc acest proiect pe PNDL și suntem în faza de autorizare pentru a contracta și licita această lucrare. Un alt proiect care îmi este foarte drag, SMURD. Acesta punct SMURD s-a realizat în Băișoara la solicitările mele, am pus la dispoziție spațiul și tot ce a fost necesar. Acum în momentul când se sună la 112 în Băișoara salvarea ajunge în 5 minute și oamenii pot fi salvați. Au fost mulți oameni, nu doar din Băișoara ci din toată zonă care au fost salvați datorită SMURD-ului care activează la Băișoara” a declarat doamna primar.

Susținere financiară pentru culte

”Pe plan local încerc să ajut și cultele. Astfel am sprijinit financiar realizarea picturii la Mănăstirea Sfântul Ilie. Am alocat bani pentru a se construi o biserică în Moara de Pădure, o comunitate foarte săracă. De asemenea, am contribuit și pentru reparații la bisericile din Băișoara, Săcel și Muntele Băișorii”, potrivit doamnei primar.

Doamna primar Minodora Luca reprezintă România în Consiliul Europei

”Pe lângă munca din comună, am și o activitate internațională de care sunt foarte mândră. Sunt membru în Consiliul Europei, în Camera Puterilor Locale și Regionale și sunt membră în comisia cu probleme de actualitate, comisia Sport, Mass media, cultură. În perioada 2014-2016 am fost aleasă vicepreședintă a acestei comisii. Reprezint România și sunt bucuroasă că pot duce mesajele României acolo între 47 de țări și mă lupt pentru că noi sunt în partea de jos a Parlamentului și mergem cu propuneri spre Parlament și spre Comitetul de miniștri, pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru a păstra identitatea și a arăta ce înseamnă să fii român, să îți iubești țara în mijlocul celorlalte 47 de țări. Chiar am organizat o activitate acolo, Clujul inima Transilvaniei, și fiecare a primit o broșură, un pliant unde era prezentată țara noastră și realizările din țara noastră și în special din Transilvania. Am fost realeasă în Consiliul Europei, sunt la al patrulea mandat și voi continua să activez și să candidez din nou pentru postul de vicepreședinte pentru că e o mândrie a mea, Băișoara fiind mică, să conduc celelalte 47 de țări și să merg cu îndrumări și recomandări în Consiliul Europei, un garant al democrației”, a declarat doamna primar Minodora Luca.

”Sunt bucuroasă și mândră de tot ceea ce fac, deoarece fac pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din comuna Băișoara. Sper că v-am trezit curiozitatea să vizitați comuna Băișoara și stațiunea turistică Muntele Băișorii. Vă invit cu drag și vă așteptăm cu cea mai mare plăcere și cu multă dragoste să ne vizitați și apoi împreună să lucrăm. Să veniți cu diverse idei deoarece noi acceptăm ideile și sprijinul din partea tuturor”, este invitația doamnei primar.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii