Nu ştiu dacă se rupe USL, ceea ce se vede însă bine este faptul că este tot mai crăcit, ba şi cu poalele-n cap. Partea bună era că foarte multă lume vedea în USL o variantă viabilă de a conduce ţara, de a o pune pe un drum bun. Ceea ce s-a şi întâmplat în oarecare măsură. De câtva timp, încă nu desluşesc limpede cauzele, această variantă stă în bătaia vântului. Clănţăne, clămpăne, se crăceşte şi nu mai are stabilitate. Nu cred că ar fi în primul rând vorba de ideologii, ci mai ales una de orgolii. În fapt, e loc în acţiunea politică şi pentru comunitate şi pentru individ. Adevărul, pe care-l ştim cu toţii, e că nu sunt bani, că industria este firavă, iar agricultura este în bună parte la voia climei şi vremii. Şi, după câte se pare, la mila şi orgoliul şefilor USL.

Văzând gâlceava de la vârful USL n-am cum să nu mă gândesc la cei 7,4 milioane de cetăţeni care au votat ca Băsescu să plece acasă, dar n-am cum să nu mă gândesc şi la „soluţia” infructuoasă prin care „ţeparul” a rămas la Cotroceni. Poate că nu e drept să aduc acuze lui Antonescu şi Ponta – îi văd a fi fost de bună credinţă -, dar cearta lor de-acum şi de ceva timp, nu poate să nu reverbereze şi asupra acelor penibile vremi. Atunci i-am crezut, acum pot să mă îndoiesc. N-am cum să nu văd (să nu înjur singur) că USL ne-a pregătit o „ţeapă” cu care ne ameninţă să ne-o pună-n gât. „Ţeapa” asta ar trebui să spună mai mult despre evoluţia liderilor politici. Aş putea să cred că ea era încă demult ascuţită şi dată cu glaspapir. Partea proastă e că nici noi, nici ei n-avem cum scăpa. Vom fi cu toţii ţepuiţi. Am fost şi cred că vom mai fi. Sigur că ne pasă.

Nu pot să cred că ţara asta merge oricum. Dovada o are fiecare din experienţa nefericită Băsescu-Boc. Ar fi păcat să renunţăm să credem în cei în care ne-am pus încrederea. Poate păcat, dar nu pot să nu văd că ţara asta ar putea merge şi fără ei. Dacă nu văd acum alţi lideri, nu înseamnă că nu sunt, că nu pot fi şi ei de bună credinţă. Dacă aş avea o alternativă, nu mi-aş pune problema că s-ar putea să renunţ (nu numai eu) la politicienii USL care dejamăgesc.

Ioan Negru,

Valea Drăganului, 17 febr. 2014