Negru   În ţara noastră (vorba vine) nu mai e nimeni în afară de vorbe. Dacă politica n-ar fi decât vorbe, ar fi rău. Pe vorbele de la tv nu (prea) credem nimic, adică nu dăm nici un ban. Pe vorbele de la tv ale politicienilor, nu ar fi de dat nici doi bani. Pe vorbele politicienilor, care nu sunt gazetari, care fac politica doamnelor cât de cât analfabete politic, nu credem.

Pe vorbele cui să băgăm seamă?

În ţara asta prost făcută…

… Și totuşi, chiar dacă vorbele nu se duc în fapte şi chiar dacă ţara asta nu-i ţară, şi vorbele şi ţara sunt ale noastre.

   Ieri era cât pe ce să iasă liberalii de la guvernare, adică să se rupă USL. Nu ştiu ce vor face azi. Se pare că au obosit de-atâta luptă, dar şi de atâta angajament luat în faţa electoratului la alegeri. Totuşi, ceva este neclar în USL, nu putem să dăm veşnic vina pe Traian Băsescu, chiar dacă acesta este direct interesat să „rupă pisica”. Aşadar, cum spuneam la început: vorbe. Adică balamuc.

   Se ştie că aproape bat la uşă alegerile europarlamentare. Se ştie că liberalii merg singuri, iar PSD împreună cu PC. Încă înainte de a se forma USL, Partidul Conservator făcuse o alianţă cu PNL. Acum, după cum se vede sunt în barca lui Ponta, adică a social-democraţilor. Atunci nu se punea problema unui vice-premier, acum se pune de către Ponta, iar liberalii spun că respectuvul fapt nu este trecut în protocolul de colaborare în cadrul USL.

   Poate că n-ar fi un capăt de ţară dacă unii liberali n-ar susţine că au ajuns la capătul răbdării. Totuşi, nu cred că au un motiv serios să treacă în opoziţie. Cu Blaga, cu MRU, cu partidul lui Băsescu şi cu alţi etc.

   E drept că nici cu social-democraţii nu mi-e ruşine, pentru că sunt destui printre ei care vor un candidat propriu la preşedinţie. Adică, nu Crin Antonescu. Încălcând astfel „protocolul” încheiat la constituirea USL. Acelaşi protocol care nu spunea că conservatorii ar avea un post de viceprim-ministru, iar acuma vor să-l aibă. Că toate celelalte trei partide din guvern au câte-un vice, numai conservatorii n-au vice.

   Dar liberalii pot face o treabă mai deşteaptă, să rămână în opoziţie în cadrul USL. Să fie şi la guvernare şi în opoziţie cu guvernarea şi cu voturile din parlament.

Ioan Negru,

Valea Drăganlui, 17 febr. 2014.