Sunteti aici:MedicalTulburările de statică pelvină - cauze, tipuri, simptome, diagnostic, tratament

Tulburările de statică pelvină – cauze, tipuri, simptome, diagnostic, tratament

Publicat in data

Tulburările de statică pelvină (PFD) constituie o uriașă problemă globală, de sănătate, care afectează sute de milioane de femei din întreaga lume. Prevalența a cel puțin unei forme de tulburare de statică pelvină (incontinență urinară, prolaps de organ pelvin sau incontinență fecală) a fost raportată a fi de până la 46% . În plus, multe femei pot avea o combinație de PFD-uri, acestea având o influență profundă asupra calității vieții pacientului.

Au fost identificați numeroși factori de risc pentru dezvoltarea unei tulburări de statică pelvină, nașterea vaginală fiind unul dintre cei mai importanți și contribuind cu siguranță la apariția unora sau a tuturor tipurilor de PFD.

Ce sunt tulburările de statică pelvină?

Tulburările de statică pelvină constau într- o serie de afecțiuni frecvente în care persoana afectată nu poate să se relaxeze corect sau să coordoneze mușchii din plașeul pelvin pentru a urină. În cazul persoanelor de sex feminin, este posibil să acuze dureri în timpul actului sexual, iar în cadrul persoanelor de gen masculin pot apărea probleme de apariție sau de menținere a unei erecții (disfuncție erectilă). Podeaua pelvină este formată dintr- un grup de mușchi care se găsesc la baza pelvisului.

Pelvisul este locul unde se găsesc organe precum vezica urinară, uterul (sau prostata la bărbați) și rectul, mușchii planșei pelvine fiind „fundamentul casei”. Acești mușchi acționează ca o structură de susținere. Mușchii planșeului pelvin sunt așezați uniform pe oasele pelviene, acestea adăugând sprijin mai multor organe . Funcționarea normală a acestor organe este direct dependentă de integritatea structurii planșeului pelvin.

Organele pelvine sunt:

 • Vezica urinară .
 • Uterul și vaginul (la femei).
 • Prostata (la bărbați).
 • Rectul.

În mod normal, defecarea și urinarea au loc atunci când corpul își strânge și relaxează mușchii pelvieni. Această acțiune involuntară se aseamănă cu orice altă acțiune musculară, cum ar fi strângerea bicepsului atunci când ridicați o cutie grea sau atunci când strângeți pumnul. Dar, în momentul în care apare o disfuncție a planșeului pelvin, corpul continuă să strângă acești mușchi, uitând mai apoi să-i relaxeze .

Care sunt cauzele apariției tulburărilor de statică pelvină?

Cauzele complete ale disfuncției planșeului pelvin sunt încă necunoscute, dar câțiva dintre factorii cunoscuți includ:

 • Leziuni traumatice ale zonei pelvine (cum ar fi un accident de mașină).
  Sarcina.
 • Folosirea excesivă a mușchilor pelvieni (cum ar fi mersul la baie prea des sau împingerea prea tarea scaunului), ducând în cele din urmă la o coordonare musculară slabă.
 • Chirurgie pelviană.
 • Supraponderalitate
 • Vârsta înaintată.

Este sarcina un factor de apariție a tulburărilor de statică pelvină?

Sarcina este o cauză frecventă a disfuncției planșeului pelvin. Adesea, femeile au o disfuncție a planșeului pelvin după naştere. Mușchii și țesuturile podelei pelvine pot deveni tensionate în timpul sarcinii, mai ales în cazul unui travaliu lung sau dificil.
Care sunt simptomele ce indică o tulburare de statică pelvină?

Există mai multe moduri și simptomatologii care pot indica o disfuncție a planșeului pelvin, iar printre ele se enumeră și:

 • Necesitatea de a merge frecvent la baie
 • Constipație sau o durere tensionantă în timpul mișcărilor intestinale. Se crede că până la jumătate dintre persoanele care suferă de constipație pe termen lung au, de asemenea, disfuncție a planșei pelvine.
 • Scurgeri de scaun sau urină (incontinență).
 • Urinare dureroasă.
 • Senzație de durere la nivelul spatelui inferior, fără altă cauză.
 • Dureri continue în regiunea pelviană, în zona organelor genitale sau a rectulului

Cum se deosebesc tulburările de statică pelvină în funcție de sex?

Tulburările de statică pelvină sunt diferite și prezintă afecțiuni unice în funcție de sexul pacientului

Tulburările de statică pelvină la bărbați

În fiecare an, milioane de bărbați din întreaga lume se confruntă cu disfuncții ale planșeului pelvin. Deoarece mușchii pelvisului funcționează ca parte a sistemului excretor și a sistemului reproductiv, disfuncția planșeului pelvin poate coexista cu multe alte afecțiuni care afectează bărbații, inclusiv:

 • Disfuncție urinară: Această afecțiune poate implica scurgeri de urină, incontinență și alte probleme ale vezicii urinare și ale intestinului.
 • Disfuncție erectilă: apare atunci când bărbații nu pot obține sau menține o erecție în timpul sexului. Uneori, tensiunea sau durerea mușchilor pelvini este și cauza apariției unei disfuncții erectile.
 • Prostatita: Simptomele disfuncției podelei pelvine seamănă foarte mult cu prostatita, care este o infecție sau o inflamație a prostatei (o glandă reproductivă masculină). Prostatita poate avea multe cauze, inclusiv bacterii, infecții cu transmitere sexuală sau traume ale sistemului nervos.

Tulburările de statică pelvină la femei

Disfuncția planșeului pelvin poate afecta sistemul reproductiv al femeii, lezând uterul și vaginul. Femeile care suferă de disfuncții ale planșeului pelvin pot prezenta și alte simptome, cum ar fi durerea în timpul actului sexual.
Disfuncția podelei pelvine este foarte diferită de prolapsul organelor pelvine. Prolapsul organelor pelvine se întâmplă atunci când mușchii care țin organele pelvine ale unei femei (uter, rect și vezică) se slăbesc și devin prea întinși.

Cum diagnosticăm problemele de statică pelvină?

Pe lângă simptomatologia aferentă acestei afecțiuni, doctorul specialist poate apela și la un examen fizic pentru a testa cât de bine vă puteți controla mușchii pelvieni. Folosind mâinile, acesta va verifica dacă există spasme, noduri sau slăbiciune în mușchii pelvini. Este posibil ca specialistul să facă un examen intrarectal sau unul vaginal.

De asemenea, se pot efectua și alte teste pentru a diagnostica tulburările de statică pelvină, inclusiv:
Electrozii de suprafață (tampoane autoadezive plasate pe piele) vă pot testa controlul mușchilor pelvini. Electrozii vor fi așezați pe perineu (zona dintre vagin și rect la femei și între testicule și rect la bărbați) sau pe sacrum (osul triunghiular de la baza coloanei vertebrale). Această procedură ar putea fi o opțiune dacă nu doriți un examen intern.

Manometria anorectală (un test care măsoară cât de bine funcționează sfincterele anale) poate testa presiunea, forța musculară și coordonarea mușchilor pelvini

O proctogramă defecantă este un test în care se administrează o clismă cu un lichid gros care poate fi văzut la radiografie. Specialistul va utiliză o radiografie video specială pentru a înregistra mișcarea mușchilor în timp ce încercați să împingeți lichidul din rect. Acest lucru va ajuta doctorul să observe cât de bine puteți controla o mișcare intestinală sau să verifice orice alte cauze ale disfuncției podelei pelvine.

Un test de debitmetrie urinară poate arăta cât de bine vă puteți goli vezica. Dacă fluxul de urină este slab sau dacă este unul intermitent, acesta poate indica disfuncția planșei pelvine. Doctorul vă poate recomanda acest test dacă aveți probleme la urinare.

Cum tratăm tulburările de statică pelvină?

Tratamentul tulburărilor de acest tip este unul complex și poate consta în:

 • folosirea unor tehnici de antrenare a vezicii urinare asociate cu antrenamentul muşchilor planşeului pelvin prin exerciţii Kegel
  montarea unor dispozitive vaginale sau uretrale-pesarele (nu se pot folosi pe termen lung şi pot avea ca efecte secundare infecţii urinare şi vaginale sau lezarea mucoasei vaginale), medicamentaţie ( pot cauza reacţii adverse dacă sunt folosite pe o perioadă lungă de timp).
 • tehnici chirurgicale minim invazive pentru reparea ligamentelor afectate. Presupun inserţia unor dispozitive speciale, cu scopul de a reface forma şi structura ligamentelor, conducând astfel la reluarea funcţiei normale a acestora.

Printre avantajele tratamentului chirurgical se numără și: spitalizarea de scurtă durată (aproximativ 2 zile), durerea postoperatorie scăzută, risc de retenţie urinara postoperatorie scăzut, revenirea la activitatea obişnuită în maxim două săptămâni.

Din anul 2013 până în prezent la Clinica VenArt au fost tratați cu succes peste 12.000 de pacienți. Aflați mai multe informații despre:  proctologie, orl cluj, ginecologie cluj.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Care sunt bazele bugetării corecte?

Gestionarea finanțelor personale este o competență esențială pentru fiecare individ. În această lume în continuă...

Alte articole

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...