Sunteti aici:MedicalCe este fizioterapia? 20 de afecţiuni ce pot fi vindecate cu ajutorul fizioterapiei

Ce este fizioterapia? 20 de afecţiuni ce pot fi vindecate cu ajutorul fizioterapiei

Publicat in data

Fizioterapia este o ramură a medicinei de reabilitare în care profesioniștii medicali instruiți și autorizați folosesc echipamente special concepute și regimuri de exerciții pentru a trata funcțiile fizice anormale.

Fizioterapeuții evaluează starea pacientului precum ar fi o leziune, o boală sau un handicap și oferă un tratament adecvat. Fizioterapia reprezintă o metodă de tratament adecvat pentru o varietate de condiții de sănătate și ajută la restabilirea și menținerea funcției fizice și a mobilității.

Fizioterapeuții autorizați lucrează independent sau împreună cu alte echipe medicale din centre de reabilitare, spitale, centre sportive și de fitness, școli și birouri. Lista bolilor tratate prin fizioterapie include: tulburări neurologice, genetice sau musculo-scheletice, leziuni sportive sau chiar probleme frecvente, cum ar fi stările de amețeală.

De ce este fizioterapia importantă?

Un fizioterapeut este un profesionist medical care are cunoștințe profunde despre biomecanica corpului. Dacă există deficiențe în mișcarea fizică a corpului, acesta poate identifica cauza principală și poate lucra la tratarea acesteia.

Unele zone ale corpului tind să se slăbească după o rănire sau necesită o întărire post-chirurgicală. Lucrând cu terapeutul fizic, puteți viza aceste zone și puteți încerca să ameliorați simptomele provocate de acestea, nefiind necesară apelarea la alte metode mai dureroase.
În special în cazul unei terapii postoperatorii, terapia fizică este văzută ca fiind cea mai eficientă soluție pentru o recuperare fără stres.

Deoarece fizioterapeuții posedă cunoștințe despre limitările apărute după o procedură chirurgicală, aceștia vă pot ajuta să obțineți o recuperare eficientă. Cu o serie de exerciții specifice, axate pe zonele țintă de slăbiciune, acestea vor trata sursa de durere și vă vor ajuta să aveți o recuperare eficace.

Ce așteptări puteți avea după fizioterapie?

Fizioterapeuții lucrează în tandem cu alți profesioniști din domeniul medical sau pot folosi fizioterapia ca metodă unică de tratament.

De obicei, în cazurile în care este vorba și de un alt tip de tratament, medicul specialist vă poate recomanda fizioterapia. În procesul de vindecare, acesta vă poate sugera fizioterapia ca fiind o procedură de prevenţie, de restaurare sau de gestionare a durerii.
În alte cazuri, pacienții înșiși pot fi conștienți de slăbiciunile lor, cum ar fi rigiditatea gâtului și umărului și pot solicita singuri ședințe de fizioterapie. Oameni de toate vârstele își pot îmbunătăți sănătatea pentru o listă lungă de boli tratate prin fizioterapie.

Cum decurge o vizită la un medic fizioterapeut?

1. Evaluarea inițială

În primul rând, fizioterapeutul va efectua o serie de teste cuprinzând: o gamă de măsurători ale mișcării, o evaluare a posturii, a mișcărilor musculare și articulare, flexibilitate, mișcare și performanță.

2. Diagnosticul

În al doilea rând, fizioterapeutul va oferi un diagnostic clinic bazat pe procedurile de testare, va discuta obiectivele pe termen scurt și lung și vă va oferi un prognostic.

3. Tratament

După ce ați stabilit un plan de îngrijire, veți primi un tratament de fizioterapie regulat, care poate dura săptămâni sau luni, în funcție de tipul problemei medicale.

4. Autogestionare

În urma programului de reabilitare, terapeutul face recomandări cu privire la exercițiile pe care le puteți face acasă pentru a ajuta la accelerarea recuperării.

Care sunt beneficiile fizioterapiei?

Fizioterapeuții oferă exerciții de siguranță care vă provocă și vă îmbunătățesc echilibrul în situații care imită viața reală.

Fizioterapia ajută la recuperarea mai rapidă și mai eficientă după o accidentare sportivă, un accident vascular cerebral, un traumatism sau o paralizie.

Persoanele cu antecedente medicale cronice sau cu șanse de a moșteni anumite afecțiuni pot apela la fizioterapie la indicațiile medicului specialist.

Problemele medicale provocate de durere și de vârstă pot fi gestionate prin fizioterapie.

Tehnicile de terapie manuală pot reduce necesitatea intervenției chirurgicale și pot elimina durerea fără a fi necesară utilizarea de medicamente.

Întinderea și întărirea regulată a musculaturii, în conformitate cu instrucțiunile fizioterapeuților , îmbunătățesc activitatea fizică și mobilitatea.

Ce afecțiuni pot fi tratate prin fizioterapie?

De la leziuni sportive până la boala Parkinson, de la vertigo la cancer, fizioterapia poate deveni crucială în tratamentul mai multor afecțiuni medicale

1. Limfedem

Limfedemul reprezintă un exces de lichide ce se adună în sistemul limfatic, deplasându-se apoi în fluxul sanguin și provocând umflături. Fizioterapeuții folosesc terapia decongestivă completă pentru a reduce umflarea și pentru a preveni acumularea de lichide viitoare.

2. Leziuni sportive

Tipuri specifice de leziuni sportive, cum ar fi fracturile, pot fi tratate cu programe adecvate de recuperare sau cu exerciții de prevenire, asigurând astfel o recuperare sigură și rapidă.

3. Distrofia musculară

Mușchii și scheletul se degenerează și se slăbesc progresiv din cauza vârstei sau a diferitelor tulburări. Acest lucru poate fi tratat cu exerciții de mobilitate sau folosind cadre de susținere.

4. Dureri de spate și gât

Durerea acută care apare în zona spatelui și a gâtului, care durează luni sau ani restricționează funcționarea normală a corpului. Terapia fizică ușurează durerea și îmbunătățește mobilitatea.

5. Gama limitată de mișcare (ROM)

Prea mult stres din cauza utilizării excesive a unor părți ale corpului dumneavoastră poate provoca umflături sau sensibilitate în diferite zone. Fizioterapia va ajuta la formarea unei extensii sau unei flexii mai bune.6. Osteoporoza

Oasele subțiri și fragile, asemănătoare unui burete, au o mulțime de găuri în interiorul lor, care contribuie la ruperea mai ușoară a acestora. Și în acest caz, fracturile invalidante pot fi prevenite printr-o fizioterapie făcută la timp.

7. Vertigo

Amețeala și stările de leșin reprezintă o problemă generală și frecventă a multor oameni, ducând la căderi periculoase. Deoarece terapia fizică îmbunătățește echilibrul, vertigo poate fi tratată și prin această metodă.

8. Dureri de cap

Migrenele și durerile de cap pot duce la vătămări severe ale capului său gâtului. Un plan adecvat de îngrijire poate fi implementat pentru a crește mobilitatea gâtului și pentru a întări mușchii superiori ai spatelui.

9. Sindromul tunelului carpian

Statul în șezut, în fața calculatorului, pe o perioadă îndelungată, poate duce la leziuni repetate. Cu toate acestea, leziunile și durerile încheieturii mâinii pot fi reduse prin schimbarea posturii și efectuarea de întinderi și exerciții.

10. Sindromul oboselii cronice

Această tulburare complexă determină apariția unei oboseli care nu poate fi îmbunătățită prin odihnă. Fizioterapeuții, împreună cu medicii specialiști, pot formula un plan de tratament cu sarcini de antrenament de rezistență.

11. Probleme respiratorii

Bronșita cronică, precum și alte tulburări respiratorii, pot fi tratate cu planuri de reabilitare pulmonară pentru întărirea plămânilor, prin sarcini de respirație diafragmatică.

12. Arsuri

Arsurile și arsurile severe pot fi tratate prin fizioterapie în colaborare cu o echipă medicală pentru a preveni țesutul cicatricial nedorit. De exemplu, masajul țesutului cicatricial va ajuta la regenerarea țesuturilor moi sănătoase, cum ar fi mușchii și tendoanele.

13. Înlocuirea articulației

În mod similar, îngrijirea postoperatorie pentru îndepărtarea chirurgicală și înlocuirea articulației șoldului sau genunchiului cu o articulație artificială (proteză) va oferi cu siguranță o ameliorare adecvată a genunchiului de durere.

14. Entorsa gleznei

Răsucirea gleznei face ca ligamentele care o susțin să se întindă și să se rupă, ducând la o gleznă umflată și dureroasă. Prin fizioterapie, entorsele gleznei se pot vindeca mai repede și vă veți recâștiga forța cu ajutorul unor exerciții eficiente, sugerate de terapeuți.

15. Boala Parkinson

Această tulburare neurologică și progresivă a mișcării provoacă limitări motorii cronice și tremurături. În mod similar, aceasta poate fi tratată cu terapie fizică și exerciții de rezistență.

16. Fractura piciorului

O simplă cădere poate duce la fracturarea oaselor (fracturi închise, deschise sau fracturi compuse). Ca urmare, mișcarea și independența dumneavoastră vor fi afectate. În funcție de severitatea durerii și de locul fracturii, terapeutul vă va prescrie un tratament adecvat.

17. Boala Huntington

Atât mișcările voluntare, cât și cele involuntare sunt afectate de boala Huntington. Spasmele, vorbirea neclară și mersul instabil sunt câteva dintre simptomele comune, care pot fi tratate prin fizioterapie.

18. Leziunea ligamentului genunchiului

Benzile de țesut de pe ambele părți ale genunchiului, cunoscute sub numele de ligamente, pot fi deteriorate prin leziuni apărute la sporturile de contact sau în accidentările puternice.

19. Disfuncția podelei pelvine

Tulburările planşeului pelvian, în special la femei, pot fi tratate corectând postură și ridicând și purtând greutăți în mod corespunzător.

20. Cancer

Tratamentul împotriva cancerului poate lăsa pacienții cu dureri și dizabilități severe, care le afectează calitatea vieții. Gestionarea consecințelor tipului de cancer poate fi posibilă atunci când terapeuții fizici identifică și tratează deficiențele.
Clinica Physio Medica dispune de o bază de tratamente modernă, dotată cu aparatura din cea mai nouă generaţie. Aceasta dispune de medici cu experienţa clinică deosebită la toate nivelele.

Clinica Physio Medica se ocupa cu diagosticarea şi tratarea individuală a fiecărui pacient în funcţie de patologia şi de complexitatea afecţiunii de care suferiţi. Aceasta desfăşoară activităţi ambulatorii de diagnostic şi tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:

  • Cardiologie;
  • Ortopedie Pediatrică;
  • Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie;
  • Pediatrie;
  • Ortopedie-Traumatologie.

Contract CAS – Cardiologie; Recuperare, Medicina Fizică şi Balneologie

Puteți apela la serviciile clinicii Physiomedica programâdu-vă la numărul de telefon 0364 642 124, pe WhatsApp la numărul 0775321275 sau mergând la sediul clinicii aflat pe Calea Florești Nr. 2B, Cluj-Napoca.

Aflaţi mai multe despre pediatru clujkinetoterapie clujcardiologie cluj pe siteul Physio Medica.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....

Nello Construct, sereleul pe interes cu Matei – El Patron de Turda

Fosta firmă de apartament, Nello Construct SRL a cunoscut o ascensiune fulminantă începând cu...

Alte articole

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Spectacole faraonice la Turda Arena. Cristian Matei plătește milioane de lei pentru ”pâine și circ”

De la un capăt la altul al Turzii, drumurile sunt sparte sau prost făcute....