Sunteti aici:AdministrativUtil: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Util: Unde sunt în Ardeal cele mai scumpe și cele mai ieftine chirii

Publicat in data

Ultimele luni au adus o nouă creștere a chiriilor în România, iar motivele sunt legate de inflație și de schimbările economice produse de războiul din Ucraina, potrivit agenților imobiliari. Surpriza din clasamentul realizat de Cluj-Manifest nu este Clujul și nici vreun mare oraș.

Clujul rămâne fruncea

În topul celor mai scumpe chirii se află, bineînțeles, Cluj-Napoca. Am contactat un reprezentant al agenției Art Imobiliare Cluj-Napoca, care ne-a declarat că „prețul mediu pentru o garsonieră finisată este de 300 – 350 de euro, iar pentru un apartament cu două camere fluctuează între 450 și 600 de euro”.

Acesta a mai menționat un aspect interesant și anume faptul că odată cu extinderea centrului istoric, nu există mari diferențe de preț între zona centrală și zonele alăturate.

Cele mai căutate zone rămân cartierele Mărăști, Gheorgheni, Bună Ziua și Zorilor, datorită facultăților amplasate în proximitate și clădirilor de birouri.

O problemă cu care se pot confrunta chiriașii în Cluj-Napoca este lipsa ofertelor de pe piață, dar și a faptului că este singurul oraș din Transilvania unde nu există blocuri ANL.

Apoi, pentru că prețurile apartamentelor de cumpărat sunt exorbitante, puțini își mai permit o investiție de acest fel, pe care să o închirieze ulterior. Din acest motiv, nu mai există o masă de apartamente libere de închiriere, precum în anii precedenți, înainte de pandemie. Și un alt motiv pentru care inclusiv prețurile de închiriere sunt atât de ridicate este reîntoarcerea studenților și IT-iștilor în Cluj-Napoca, fapt ce a încurajat proprietarii să ridice prețurile.

Brașovul vine rapid din urmă

Un alt oraș în care s-a făcut resimțită prezența studenților este Brașov.  Agenția Kardinal Imobiliare ne-a făcut cunoscut faptul că pentru o garsonieră, chiriașii vor plăti în jur de 250 de euro, pentru un apartament de două camere, aproximativ 350 de euro, iar pentru un apartament de 3, 4 camere – în jur de 400 – 450 de euro.

Prețurile finale depind, bineînțeles, de finisajele moderne și de zonă. În plus, se constată o migrare în masă a IT-iștilor din București spre Brașov, datorită zonei de munte și lipsei aglomerației, comparativ cu viața din capitală.

Se anticipează ca în viitor aceste migrări să fie tot mai frecvente și să influențeze și mai mult piața imobiliară, de vreme ce mulți antreprenori, freelanceri și chiar angajați, au decis să nu se mai întoarcă la munca de birou.

Sibiul rămâne accesibil

Aproximativ la aceleași valori, dar uneori mai mici ca primele municipii din clasament, Sibiul pare mai accesibil, iar reprezentanții agenției TABOO.ro Imobiliare susțin că pun accent pe calitatea finisajelor și pe faptul că acest aspect primează în defavoarea compartimentării unui apartament.

Ei ne-au spus că nu este o diferență foarte mare între un apartament cu 2-3 camere și o garsonieră, atunci când zona, finisajele sau izolarea blocului își spun cuvântul ca factori diferențiatori. Totuși, ca preț standard și aproximativ la aceeași calitate, o garsonieră de închiriat costă în jur de 230 de euro, iar un apartament de 2 camere 300 – 350 de euro. Sunt evident și excepții în care apartamente de două camere ajung la 250 de euro, cu finisaje excelente și zonă bună.

Uneori, Târgu Mureș depășește Clujul și chiar Bucureștiul

Chiar dacă în  Târgu Mureș chiriile pare ceva mai avantajoaseca preț, potrivit unor agenți, există situații în care chiriile sunt peste Cluj sau București. Spre exemplu, o garsonieră spațioasă în zona ultracentrală costă 2000 de lei lunar sau 350 de euro  în aceeași zonă, dar cu 10 mp ca dimensiune. Motivul: sunt extrem de puține contrucții noi în zona ultracentrală, centrală și semi-cemtrală, acolo unde doresc noi veniții să se cazeze. Și atunci ofertele sunt numărate și extraordinar de scumpe.

Oficial, Zap Imobiliare a subliniat faptul că în funcție de zona de referință, o garsonieră se va închiria cu 180 – 200 de euro, un apartament de două camere cu 250 – 300 de euro, iar unul de trei camere cu prețul fluctuând între 300 și 400 de euro. Prețurile sunt în funcție de zonă și de dotarea casei.

Cele mai căutate zone sunt cele în proximitatea cărora se află facultățile. Târgu Mureș este un centru universitar important, acest lucru datorându-se, mai ales, facultății de medicină, care atrage numeroși studenți din România și din străinătate.

Orașul unirii e în topul chiriei ieftine

Alba-Iulia pare să aibă una dintre cele mai bune oferte din Transilvania. Trifu Imobiliare a declarat pentru Cluj Manifest faptul că prețul unei garsoniere este în jur de 180 de euro, al unui apartament de două camere de 250 de euro, iar al unui apartament de trei camere – 350 de euro.

Și în acest caz, finisajele moderne și zona sunt criteriile cele mai importante pentru stabilirea prețului final de închiriere. De exemplu, zona de cetate este cea mai râvnită în cazul chiriașilor sau a cumpărătorilor de apartamente.

În Alba-Iulia se constată o cerere crescută a IT-iștilor care se mută din Cluj-Napoca pentru un stil de viață mai liniștit. Mulți dintre ei lucrează o zi pe săptămână în Cluj, iar în restul timpului își desfășoară activitatea remote.

Astfel, existând inclusiv cerere mare în acest sens, agențiile constată interesul clujenilor pentru case în Alba-Iulia, prețul mediu pentru un astfel de imobil fiind de aproximativ 800 de euro pe lună.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

VIDEO: Cluj-Napoca vs Oradea. Emil Boc vs Ilie Bolojan. Neputință vs Putință

La Cluj, de 24 de ani avem același primar: Emil Boc. Și aproape tot...

Schuster Ecosal SRL, povestea unui tun penal de zeci de milioane de euro

Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României și a...

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...

Bombardierul Făt Ioan de la Dej, păcăliciul politic cu mănuși de box din mușama

Toți agățătorii vor să roadă un ciolan, dar povestea noastră începe cu cocalarul suprem,...

Alte articole

VIDEO: Cluj-Napoca vs Oradea. Emil Boc vs Ilie Bolojan. Neputință vs Putință

La Cluj, de 24 de ani avem același primar: Emil Boc. Și aproape tot...

Schuster Ecosal SRL, povestea unui tun penal de zeci de milioane de euro

Anul trecut, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României și a...

Puicuțul Ioan Făt de la PUSL BEHĂIE prin Dej că a pierdut alegerile și nu a prins nici măcar o sinecură de consilier local

Mare-i Grădina Domnului și mulți au fost fătați pe acest pământ. Cum este și...