Trei pentru tipografie

Magistraţii clujeni au împărţit patrimoniul fostei Intreprinderi Poligrafice Cluj, într-un proces istoric, demarat după revoluţie, între moştenitori, Compania Imprimeriilor Coresi- Sucursala Ardealul, RADEF şi Primărie.

O parte consistentă a primit Imprimeria Ardealul, respectiv halele în care a funcţionat tipografia principală a oraşului, pe trei nivele, de pe strada Brassai nr 7, înainte şi o perioadă scurtă după revoluţie. O altă clădire importantă a primit-o RADEF, o prelungire a imobilului cu halele Coresi, cu intrare de pe Tipografiei nr 16. Primăria Cluj a primit şi ea parte din festin, încăperile cu birouri şi apartamente de la intrarea din str Brassai, pe 4 nivele.

Mecanicul şef Dan Gheorghe, unul din veteranii Companiei Coresi, care lucrează în firmă încă din anul 1968, ne-a arătat spaţiul în care s-au tipărit zeci de ani, cărţile Editurii Dacia, manualele şcolare din Transilvania, ziarul judeţean de partid şi alte cărţi, fiind singura de acest gen din oraş.

Cele trei hale suprapuse sunt situate în fundul curţii din strada Brassai 7, după clădirea de birouri.

„La parter era tipografia, la primul etaj era legătoria, iar la ultimul nivel se pregăteau cărţile pentru tipar”, ne spune tipograful veteran.

La intrare în hala tipografiei tronează un lift pentru marfă, unul extrem de vechi. Rugina nu a reuşit să-l doboare şi arată destul de robust pentru vârsta sa, zeci multe de ani.

„Liftul acesta era aici când m-am angajat, în anul 1968, iar acum câţiva ani, mai funcţiona şi era utilizat de chiriaşi. Este unul dintre cele mai vechi lifturi din oraş”, ne-a spus mândru Dan Gheorghe.

Liftul este amplasat chiar lângă zidul construit la mutarea companiei în cartierul Mărăşti, când a intervenit un schimb între Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF). Atunci angajaţii Intreprinderii Poligrafice Cluj s-au mutat în locul RADEF, care a primit o parte din spaţiul IPC, de care s-a delimitat printr-un zid de separaţie.

Halele au fost golite, chiar înainte de a se muta aici un fost chiriaş, un depozit cu materiale de hârtie. Puţine obiecte mai amintesc de fosta IPC, macaraua de la etajul 2 şi un panou pe care scrie cu litere mari de tipar „Atenţie, legaţi motorul la pământ!”

Dan Gheorghe a lucrat în toate etapele de pregătire şi realizare a tipăririi, fiind calificat iniţial ca zeţar. Ulterior a dobândit prin calificare şi meseria de mecanic de tipar, la o şcoală profesională din Bucureşti, singura de acest gen din ţară în epocă. În prezent este responsabil cu toate utilajele de tipărit din companie.

„Erau aproape 1000 de angajaţi înainte de revoluţie la Intreprinderea Tipografică. Tipăream cu precădere manuale şcolare şi cărţile Editurii Dacia”, îşi aminteşte tipograful.

Editura Dacia a dispărut de câţiva ani, cărţile fiind scoase la vânzare de judecătorul sindic, pentru recuperarea datoriilor, iar manualele şcolare se tipăresc cu ţârâita, în funcţie de banii pe care-i dă cu întârziere Ministerul Educaţiei.

Adrian Mironescu, managerul general a RADEF ne-a declarat că după finalizarea procesului de partaj, cel mai probabil spaţiile din Cluj vor fi vândute, pentru a salva vreun cinematograf din ţară. „RADEF mai deţine şi Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski, pe care-l scoatem de asemenea la vânzare, iar strategia noastră este să predăm doar cinematografele nerentabile către primării. Nu este cazul cinematofrafului Florin Piersic, care merge bine”, ne-a spus Mironescu.

Mircea Giurgiu, managerul Imprimeriei Ardealul nu poate încă preciza destinaţia pe care o va avea spaţiul care va reveni după finalizarea procesului.

„Spaţiul nostru va fi folosit cu eficienţă, încă nu am luat o decizie în acest sens, nu am dori să fie scos la vânzare”, ne-a declarat Mircea Giurgiu.

Procesul de partaj a clădirilor durează încă din anul 1991. Motivul întinderii procesului în timp a fost nemulţumirea prin rotaţie a tuturor părţilor.

Au fost până acum realizate un număr de 4 expertize”, explică Dan Gheorghe motivul tergiversării litigiului.

Sentinţa de împărţire a patrimoniului fostei Imprimerii de stat, de către magistraţii Tribunalului Cluj, mai poate fi atacată odată, recursul urmând a fi judecat la Curtea de Apel.

Mihai Bacalu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii