Grav bolnav, Chezan cere pace la Tower

Surpriză la Tribunalul Cluj, unde în sala prezidată de magistratul Marius Lupea a apărut chiar inculpatul principal din dosarul de înşelăciune, Mihai Chezan. Hăituit de procurori şi creditori, încolţit de o boală gravă, investitorul proiectului Tower pare decis să-şi încheie socotelile în mod amiabil cu toată lumea.

Mihai Chezan nu mai este bărbatul semeţ din fotografiile care au circulat în zona virtuală, fără ca vreun jurnalist să-l întâlnească fizic, de la prăbuşirea proiectului. Subţire, palid şi tras la faţă pare că vine din alt film, mai degrabă dintr-o zonă de război, decât din ţara făgăduinţei. Deocamdată evită contactul cu presa. Ca să nu mai fie niciun dubiu faţă de starea sa medicală, Chezan s-a destăinuit Veronica Cohut, una dintre cele mai insistente păgubite, care nu a absentat de la nicio înfăţişare din proces. „Sunt bolnav şi doresc pace, să rezolvăm problema”, i-a spus Chezan păgubitei, în câteva cuvinte, înainte de a intra în sala de judecată. A plecat însă la prima pauză şi nu a mai reapărut. În cele două ore şi jumătate, în care a fost audiată o agentă imobiliară, inculpatul s-a oferit să dea o declaraţie în faţa judecătorului doar după ce vor fi epuizaţi martorii propuşi de procurorii anticorupţie. Iar dacă nu va interveni nimic deosebit, acest fapt s-ar putea întâmpla chiar în acest an.

Clientul ideal resemnat

Primii doi martori ai DNA au jucat mai degrabă în favoarea inculpatului. Agentul imobiliar Cristina Fărcaş a afirmat că dezvoltatorii imobiliari lucrează cu banii clienţilor, chiar şi astăzi, la un deceniu de la marile tunuri din construcţii. „În percepţia mea, avansurile încasate atunci se foloseau pentru realizarea proiectelor imobiliare. Chiar şi astăzi se lucrează pe avansurile încasate de la clienţi”, a spus Fărcaş. Marius Vescan, alt martor propus de DNA a produs amuzamentul ceor prezenţi, când a afirmat că s-a resemnat asupra pierderii ceor aproape 30.000 de euro daţi ca avans, înţelegând că proiectul este terminat. „Am făcut o investiţie proastă. Nu mă constitui parte civilă”, a spus răspicat Vescan. Întrebat de judecător ce atitudine ar avea dacă proiectul s-ar finaliza totuşi, Vescan a declarat că nu l-ar mai interesa defel. “L-aş dona altora cu pagubă mai mare. E un ciot de clădire care nu mai merită osteneală, timp pierdut pentru recuperarea pagubei”. Acesta şi-a justificat resemnarea cu păcălirea sa de oamenii de imagine ai dezvoltatorului. „A avut un marketing bun. Avea macheta şi informaţii şi la Polus şi la Iulius. M-am dus la ei cu decizia luată”. A trecut prea uşor peste observaţia agentului de vânzări, care i-a aruncat că dezvoltatorul se descurcă şi fără avansurie clienţilor. „Proectul nu are nevoie de banii voştri. Trebuia să-mi dea de gândit”, mai spus Vescan şi a plecat senin din sala de judecată.

Agronomia vrea terenul fără cioate

Marius Chezan este judecat împreună cu sora sa, Mihaela Bărbos, pentru înşelarea celor 100 de familii care au achitat integral sau parţial apartamente în proiectul imobiliar Tower. Proiectul s-a blocat de aproape un deceniu, iar banii încasaţi s-au evaporat. Magistratul a audiat până în prezent un număr de aproape 80 de păgubiţi şi a trecut la audierea martorilor acuzării. Vor urma apoi martorii propuşi de incupaţi. Reprezentanţii USAMV nu mai sunt de acord să ofere terenul pentru investiţie, fostele sere din cartierul Mănăştur şi au obţinut în instanţă rezilierea contractului de asociere. Acum solicită demolarea construcţiei abandonate. USAMV pusese la dispoziţie terenul de lângă piaţa Flora, aşteptând în zadar la schimb ridicarea unui hotel. Unul dintre avocaţi a cerut judecătorului ridicarea sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor, pentru continuarea executării silite în procesul de insolvenţă ale firmelor implicate.

Variante de pace

Clienţii păgubiţi s-au întâlnit de mai multe ori cu Chezan, în încercarea de a ajunge la o soluţie viabilă. Acesta a susţinut că mai are soluţii de rezervă, chiar că are un investitor străin german. O altă variantă vehiculată a fost aceea ca firma clujeană Studium Green să cumpere proiectul pentru a-l continua, dar negocierile s-au blocat din cauza preţului. Chezan ar fi cerut 3 milioane de euro, dar Dorin Bob, patronul Studium Green ar fi oferit doar 2 milioane. Profitând de apariţia lui Chezan la Cluj, venit în vara trecută din SUA, unde riscă închisoarea pentru o condamnare într-un dosar de căsătorie de convenienţă, au intrat pe fir şi procurorii DIICOT, care au dezgropat dosarul privind dispariţia banilor din conturile Tower, cu sprijinul Casei de Insolvenţă Transilvania. Deocamdată nici la DIICOT, unde a fost prezent, suspectul Chezan nu a oferit declaraţii, care, susţin păgubiţii, ar putea provoca multe frisoane unor vipuri locale. Un proces similar a avut loc la Cluj, anii trecuţi, cu timişoreanul Marius Leontiuc, condamnat pentru înşelăciune de magistraţi. Din cei peste 100 de pagubiţi, doar 23 au mai urmărit şi executat suma de 90.000 de euro, rezultată din valorificarea terenului sechestrat.

Mihai Bacalu

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.