Profilul biografico-intelectual al lui Septimiu Albini 1861-1919 (1)

septimiu albini.

Vasile Albini, către fiul său: “Iubitul și scumpul meu fiu! Astăzi în a patruzecea zi de la nașterea ta pe lume (…) eu al tău iubitor și fericit și adevărat părinte, ținându-te în brațele mele părintești, ridicat înaintea marelui Părinte al românilor Mihai Bravul, eroul de la Călugăreni, te închin cu devotament la acel sfânt românesc și te oblig ca în toată viața ta să te închini la tendința lui, să adorezi aspirațiile lui, să combați vițiul și ilegalitatea, să susții, tare și sus românismul, să fii pururea mândru că ești din vița măreață a coloanei Traianide, fiul Romei eterne”. 

Septimiu Albini a fost jurnalist şi om de litere, unul dintre membrii importanți ai grupului tribunist înființat la Sibiu, secretar al Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria şi membru al delegaţiei care a înaintat Memorandul către Împărat. Dat fiind numărul relativ ridicat de cercetări care i-au fost dedicate în acest studiu nu intenționăm să prezentăm exhaustiv întreaga sa activitate, ci dorim doar să oferim un medalion biografico-intelectual al redactorului ardelean.

Septimiu Albini s-a născut la 9 iunie 1861, în localitatea Șpring, comitatul Alba de Jos, fiind primul din cei doi fii ai lui Vasile Albini, fost vicetribun în legiunea lui Axente Sever de la 1848/49 și al Emiliei Neagoe, nepoată a mitropolitului greco-catolic Alexandru Sterca-Şuluțiu Tatăl său a avut un rol însemnat în formarea intelectuală a viitorului jurnalist și memorandist, deoarece prin poveștile despre evenimentele de la 1848 din Transilvania, relatate fiului său, dorea să-i insufle câte ceva din curajul său, pe care se presupune că l-a avut tatăl viitorului redactor, când a renunțat la haina bisericească și s-a alăturat revoluționarilor de la 1848. Maniera în care a înțeles acest tată să-și crească copilul se poate observa dintr-o însemnare pe care Ion Breazu a identificat-o între manuscrisele lui Albini predate Academiei Române de soția acestuia. După o lună și ceva de la nașterea fiului său, aproximativ 40 de zile, fostul vicetribun făcea următoarea mărturisire ,,Iubitul și scumpul meu fiu! Astăzi în a patruzecea zi de la nașterea ta pe lume (…) eu al tău iubitor și fericit și adevărat părinte, ținându-te în brațele mele părintești, ridicat înaintea marelui Părinte al românilor Mihai Bravul, eroul de la Călugăreni, te închin cu devotament la acel sfânt românesc și te oblig ca în toată viața ta să te închini la tendința lui, să adorezi aspirațiile lui, să combați vițiul și ilegalitatea, să susții, tare și sus românismul, să fii pururea mândru că ești din vița măreață a coloanei Traianide, fiul Romei eterne”. În urma acestui presupus moment de sinceritate putem încerca o reconstituire a modelului de creștere și educație a viitorul redactor al cotidianului sibian ,,Tribuna”.

Răducu Ruşeţ

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii