Azi, 16 martie 2014, se împlinesc 199 de ani de la moartea reputatului medic și om de cultură Ioan Piariu Molnar.
Medicul s-a născut în anul 1749, în localitatea Sadu, din Sibiu și a decedat în data de 16 martie 1815, la Cluj. A studiat medicina la Viena și a fost bursier al familiei Bruckenthal. A fost specializat în oculistică, ajungând, în cele din urmă și profesor la Universitatea din Cluj. Este primul medic român, filolog și gazetar. După absolvirea Facultății de Medicină, devine chirurg al Universității din Viena, apoi ocupă funcția de medic la Sibiu și profesor de oftalmologie la Școala medico- chirurgicală din Cluj- Napoca.
Din activitatea sa publicistică putem aminti următoarele: autor al celei dintâi gramatici româno- germane, al unei istorii universale și al unui dicționar român- german. Este cel care a inițiat prima publicație științifică medicală, Sfătuire către studenții în chirurgie (1793). Ioan Piariu Molnar a fost mason, fiind inițiat în loja masonică sibiană St. Andreas, în data de 16 septembrie 1781. Gradele de Companion și Maestru le-a primit în aceeași lojă, la 17 aprilie 1783, respectiv 13 octombrie 1784.
Dintre lucrările sale mai importante putem aminti: Economia stupilor – (1785); Sfătuire către studenții în chirurgie – (1793), a colaborat la redactarea documentului- programatic Supplex Libellus Valachorum– (1791); Retorica, adica învațătura și întocmirea frumoasei cuvântări – (1798) etc.
Răducu Rușeț